Skocz do zawartości

320d Nagar w dolocie- instrukacja czyszczenia-lepsze osiagi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mało nie mało ale przy 80tkm jak ktoś takie samochody sprzedaje powinno być prawie nic :D

Mi sie zdarzyło ze po trasie 600km obroty mi falowały i falowały ale na drugi dzień było OK. mam czasami (tak średnio co 2 dygodnie) takie szarpnięcia\zawirowania obrotów na jałowym i podejrzewam omawiany EGR lub elektrozaworek co źle podciśnieniem steruje.

u mnie powodem falowań obrotów był wadliwy wtryskiwacz z czujnikiem ruchów iglicy. Najlepiej jechac na kompa

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

no to ja tez zaraz zabieram sie za rozkrecanie ciekawe jak bedzie u mnie mam 100 kk zdjecia zamieszcze .

Moze wogole bedziemy organizowac impreze raz do roku pod tytulem czyszczenie dolotu i elektro zaworow :lol:

jak cos to sie pisze :)

Opublikowano
orlik - sorry za OT, ale jakiej wielkości felgi masz w swojej e46? Wyglądają miodzio :) To te z Allegro, tak?
E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
orlik - sorry za OT, ale jakiej wielkości felgi masz w swojej e46? Wyglądają miodzio :) To te z Allegro, tak?

takie juz kupilem z autem sa to 18 oryginaly na tym zdjeciu mam jeszcze obizone zawieszenie ale musial zminic wszytkie sprezyny bo sie jezdzic po krakowie nie dalo moge koms dac w prezecie :) jak ktos chetny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tal gwoli uzupelnienia: zdjecie wnetrza EGR po 177kkm. Nie wyglada zle jak na ten przebieg, ciekawe czego to kwestia. Jako uzupelnienie moge dodac iz przeglady robione byly co 22kkm, a stosowany olej to Castrol TXT Softec 5W-30.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//yans.majora.net/bmw/egr.jpg

PS: Nie wie ktos czasem gdzie (najlepiej w Krakowie) mozna dorwac tanio castrola slx longtec 0W-30 lub castrol edge 0W-30 (ZTCW to jest to dokladnie to samo) ?

Opublikowano

No wiec powracam do tematu EGRa.

Odpialem EGR na wszystkie mozliwe metody :lol: - tj. srubka w wezyku podcisnienia, zaslepiony jej kruciec na EGRze, blaszka zaslepiajaca calkowicie dolot spalin z boku do EGRa :twisted: . Obroty nie faluja w koncu nigdy :cool2: . Spalanie jednak nie wzroslo, a moze na dlugich trasach i troszke spadlo (warszawa-krynica morska i powrot w sumie 750 km, bardzo spokojna jazda = 5.4 l/100 km :jawdrop: ) .

I mam problem ze z raz na 3 wylaczenia silnika przez chwile po jego wylaczeniu slysze jakies takie "terkotanie-syczenie" gdzies spod maski - a napewno nie dochodzi to z samego EGRa - bo osluchalem to uchem :cool2: .

Blaszke zaslepiajaca dolot spalin wlozylem wczoraj, bez niej bylo to samo.

Ktos mial ten problem juz ? Niby nic sie nie dzieje a troszke zlosci mnie to.

Pomozcie koledzy :mrgreen: .

dzieki

piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Ja po wymiane termostatu słysze syczenie jakieś.... ale tylko ja to słysze i nikt nie chce ze słuchaczy mi tego potwierdzic :D wiec pewnie jestem przewrazliwiony....

Może Ty tez Piotres.... :lol:

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Nie Filon, to jest dosyc glosne - nawet ludzie stojacy 15 metrow od samochodu jak gasze silnik to slysza ... :oops:
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
to "terkotanie" po wylaczeniu autka u mnie dochodzi jednak z elektrozaworu EGR'a - ktos ma pomysl jak temu zaradzic ?
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
moja nie może zejść poniżej 8 litrów , coś jej odwaliło a niby wszystko ok , teraz na 630km wlałem 60 litrów ON , za duzo stanowczo z tego może 150km miasta , wymieniam filter powietrza i odmy , od tego zacznę
Opublikowano

musze gdzieś shostowac zdjęcia - poprawie wtedy linki.

Dla mocno zainteresowanych moge przesłąc foty na maila....jak ktoś sie do tego zabiera to jest chyba na tyle kumaty ze samymi zdjęciiami sobie poradzi :D :D :D

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
musze gdzieś shostowac zdjęcia - poprawie wtedy linki.

Dla mocno zainteresowanych moge przesłąc foty na maila....jak ktoś sie do tego zabiera to jest chyba na tyle kumaty ze samymi zdjęciiami sobie poradzi :D :D :D

chętnie bym to zrobił , i tak wymieniam filtr powietrza i odmy , ten separator więc i to bym zrobił , filtra powietrza nie wymieniałem już 1,5 roku czyli jakieś 25tyś km a odmy nigdy

Opublikowano
Mozesz wrzucic na picasa web jesli masz konto na gmail (albo nawet nie muszisz, nie pamietam)- taki image shack tylko ze nei usuwaja zdjec.
  • 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Siemka Panowie! :D

Wczoraj wróciłem z wakacji z Władka , spalanie po programie 5,4l/100km na pokładzie 3 osoby plus bagaże, klima i zaje...ty korek do samej obwodnicy trójmiasta... masakra

wynik rewelacja :D

co najciekawsze jak już doleciałem do łomianek zacząłem się łapać z gościem Audi A6 2,5TDI 180KM , na każdych światłach, pół długości przed nim, w końcu otrwiera szybę i pyta co tam mam za silnik :D i chwilę pogadaliśmy..

ciekawy jestem ile teraz mam do paczki na tym moim super lajtowym programie skoro audi dostaje w d..e :D

... to tak w ramach hiciora z wakacji :D

ale do rzeczy sam miałem falowanie na wolnych,co ciakawe zaślepiłem egr i nadal to samo :| dopiero jak zdjąłem wężyk z egeera i zaślepiłem go śróbką problem zniknął,

pozdro dla userów 2.0d M47 :wink:

nie mogę ogarnąć dlaczego tak..

Taaaa tylko ze A6 wazy 1900 w quattro (sam mam takie) wiec poruwnanie przyspieszen jest bez sensu troszke :P

Quattro daje rade jak najbardziej ale ja chce polatac bokami troszke i pomyslalem o BMW bo zawsze jak cos padnie to sobie czesci zalatwie w 5 minutek bo do japonskich smigaczy ciezej :)

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
  • 1 rok później...