Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem – auto dużo pali. Założyłem gaz sekwencyjny Stag 300 w mieście pali mi 16 litrów na trasie 12. Byłem już u kilku „gaziarzy” każdy mówi że problem nie tkwi w złym ustawieniu tylko coś jest nie tak z samochodem. Podpinałem go już kilkakrotnie pod komputer – zero błędów. Jest jeszcze jedna możliwość (taka jest moja opinia), naciągnięty łańcuch rozrządu, tylko nie wiem czy w takim wypadku auto będzie więcej palić. Jeśli macie jakieś sugestie to proszę o pomoc.
Opublikowano
Pojezdzij troche na benzynie i sprawdz ile pali, jesli pali 11-12l po miescie benzyny to znaczy ze gaz masz zle ustawiony.
RAZ BMW ZAWSZE BMW
Opublikowano
Tylko sprawdzenie na benzynie wiąże się z zatankowaniem do pełna, a po co mi 60 litrów benzyny skoro będę jeździł na gazie. Chyba że znacie jakiś inny sposób.
Opublikowano

A długo masz założony ten gaz?

Bo w sekwencji jest generalnie tak, ze samochód sie musi przyzwyczaić.

I na początku zawsze jest duże spalanie (jedna E34 2.0 bierze 17L gazu na nowej instalce).

Opublikowano
fuxx z tym przyzwyczajeniem to prawda ja mam 2 gen.inst.gazow. i teraz lepiej chodzi na gazie niż na benzynie-się znarkotyzowała"", wolne obr. ma teraz idealne a na benz. przygasa wariuje czesto ,-pzdr :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano

po co masz tankować cały bak???

jezdzisz az zapali ci sie kontrolka rezerwy

tankujesz np 10 litrów, zerujesz licznik i jeżdzisz dopoki kontrolka znowu sie nie zapali no i masz ile km przejechales na 10 litrach

pozdrawiam

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano

Podpinałem auto pod komputer żadnego błędu jutro mechanik ma sprawdzi ustawienie rozrządu (chodź mówi że to nie rozrząd bo na analizatorze spalin wszytko jest w porządku). Sam już nie wiem gdzie szukać przyczyn.

Pomysł z zatankowaniem niezły zobaczę co po zastoswaniu wyjdzie.

Opublikowano
Witam, no faktycznie cos duzo pali. Ja mam tez zalozonego staga300 i pali ok 12-14 w jezdzie mieszanej na trasie ok10. Byc moze jest uszkodzony jakis element ktory odpowiada za dawkowanie paliwa np.przeplywomiez. Z tego co wiem na kompie nie zawsze wyjdzie. A silniczek dobrzze pracuje czy ma jakies zająkniecia? pzdr
Opublikowano
Ja mam tez zalozonego staga300 i pali ok 12-14 w jezdzie mieszanej na trasie ok10.

Ja w autmacie mam trase ~13-14, na oponach 225/16 jak Ty robisz 10? O miescie nawet nie wspomne :(

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Silnik chodzi dobrze, cicho i trzyma obroty. Dziś jeździłem taką samą E39 i musze stwierdzić że tamta lepiej się zbiera do 3000 obrotów i rusza bez dodawania gazu, moja od razu gaśnie. Sprawdzałem ciśnienie na cylindarach jest po jest po 13 a nawet na niektórych po 14 barów.
Opublikowano

Moja E-36 silnik M50 pali 10,5l gazu oraz 1,5l benzyny na 100km. Średnia wyliczona po 1500km, jazda 50/50.

Przez pierwsze dwa tygodnie paliła około 14l gazu + benzyna, ale po kilkukrotnej regulacji instalacji gazu jest OK.

Lepiej sprawdź to spalanie na benzynie.

Opublikowano
Pali 1,5 l. benzyny na 100 km jadąc na gazie.O Jezu co ty masz za dziwoląga, ja w ciągu ostatnich dni zrobiłem ponad 2000km i nie wzięło mi ani grama benzyny, zresztą nigdy nie pobierał benzyny
Opublikowano

Kolego Adalbercie pewnie masz zwykla instalacje ustawiona na odpalanie na gazie dlatego nie bierze ci beny. Instalacji sekwencyjnej tak nie ustawisz dlatego auto spala wiecej beny.

Ogolnie sekwencja niby dobra bo mniej pali troszke gazu od zwyklej ale za to beny bierze duzo i to szczegolnie zima wiec jazda wychodzi duzo drozej niz na zwyklej.

Ja nie mam gazu i mam spokoj :norty:

RAZ BMW ZAWSZE BMW
Opublikowano
Pali 1,5 l. benzyny na 100 km jadąc na gazie.

Czy ja tak napisałem, czy to twój wymysł?

Opublikowano
Mam problem – auto dużo pali. Założyłem gaz sekwencyjny Stag 300 w mieście pali mi 16 litrów na trasie 12.

Nawiazujac do tematu, zobacz sobie co podaje producent, a zawsze to jest optymistyczniejsze niz rzeczywistosc dodaj 20-30% (jakosc polskiego gazu) i wychodzi prawie 16 l w miescie.

Mojego 528i nie ma w tej instrukcji ale w domku patrzylem i w automacie mam zuzycie 16,6l co daje mi 20 l gazu i auto mniej-wiecej tyle spala ;), w trasie wychodzi mi 13-14, czasami wiecej, ale mam dosc agresywny styl jazdy.

http://kosmetyczki.net/tomek/spalaniebmw.jpg

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Moja E-36 silnik M50 pali 10,5l gazu oraz 1,5l benzyny na 100km. Średnia wyliczona po 1500km, jazda 50/50.

W moim zapisie nie ma "jadąc na gazie". Napisałem, że "Średnia wyliczona po 1500km, jazda 50/50.". Normalne jest, że przy sekwencji przełączenie na gaz następuje dopiero jak się silnik rozgrzeje, a co za tym idzie trzeba przejechać jakieś 2-3km na benzynie. Jakby nie było musi spalać benzynę.

Sorry za zaśmiecanie, to już ostatni raz. Więcej się nie wypowiadam.