Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak zauważyłeś, na tym forum większość użytkowników porusza się pojazdami minimum 6-cylindrowymi, mało kto 4 cylindrowymi. Zresztą pierwsza odpowiedz na Twój post, świadczy o tym, że niewiele osób wie co to jest za silnik i z czym sie to je. Ale do rzeczy. Swoim 518 silnuk M43 115KM jeżdze od 2lat, aktualnie przejechane 213000km z czego ja sam 38000km. Jezdze na oleju Valvoline polsyntetyk.Możesz mi wierzyc lub nie, żadnych, ale to żadnych awarii związanych z silnikiem. Wymiana tylko materiałów eksploatacyjnych. Aktualnie mam instalację gazową BRC niesekwencyjną, ale bardzo porządną . Co do osiągów to nie są one najlepsze, jeśli chodzi o start spod świateł, natomiast przy przyspieszaniu w górnych granicach, wkręca sie nieżle. W trasie jechałem 170 było trochę zapasu, ale na tym poprzestałem. Spalanie gazu w miescie i w korkach ok 12l. w trasie, zerkając jednym okiem na ekonomizer, i jednoczesnie odpowiednio dozując pedał gazu 7- 8l. gazu. Jeżeli trafisz na zadbany egzemplarz, a wprzypadku 518 jest to w 90% możliwe, dbając o niego bedzie Ci służył wiele lat. Jeżeli masz pytania, a będę mógł odpowiedzieć to służe pomocą
Opublikowano
Szanowni koledzy jak kupowałem auto, a jest to mój pierwszy samochód to wyglądał jak nowy, chodzi mi o wnętrze i karoserie i tu wcale nie przesadzam auto było bardzo ale to bardzo zadbane.Nie jestem mechanikiem i nie znam się na silnikach i wszystkich rzeczach z tym związanych. Ale po 3 tyg.padła mi sonda lambda której po wielu komplikacjach nie mam do dziś pózniej wydałem na remont silnika 2000zł chodzi mi o wymiane wałka rozrządu i zaworów hydraulicznych.A przed wyjazdem wymieniłem całe przednie zawieszenie że o sprzęgle nie wspomne.Wkurzamnie to że koleś z pracy kupuje auto za połowe tej ceny co ja i nic w nim nie robi i jezdzi bez problemu.A ja w chwili obecnej jestem na wakacjach i po przejechaniu 1500 km.myśle że bierze olej,i wez tu się człowieku nie wku..... :cry2: