Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Większość zapytanych przeze mnie osób skłania się ku automatycznej przekładni. Lepsza efektywność przy przenoszeniu mocy na koła, silnik Diesela też lepiej chodzi z auto itd. A co wy sądzicie? Może któryś z użytkowników w/w modelu może mi coś doradzić?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano
Wg. mnie automat . BMW ma na tyle dobre automatyczne skrzynie biegów ,że nie odczujesz dużej straty na osiągach czy nawet spalaniu (steptronik). Tymbardziej ,że to diesel i 3.0 l . Jechałem kiedyś 320d E90 i w trybie DS samochód przyspieszał w 6.5 s od 80-120 km/h . W testach 320d z ręczną skrzynią przyspiesza w 6 s .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie wiem czy 330xd ma ta sama skrzynie co 330d i 530d, ale te dwa ostatnie maja skrzynie GM, w ktorej czesto pada konwerter (wada fabryczna)

ja nie chcialem automata, kupilem, zespsul sie, i ponad miesiac jestem bez samochodu

jedna sprawa do jakos skrzyn biegow, druga sprawa wiedza warsztatow je naprawiajacych, w polsce jak na razie to chyba nadal trzeci swiat, za naprawy najczesciej biora sie ludzie, ktorzy nie wiedza na czym polega praca takiego mechanizmu, a biora sie za to, bo np. w usa przepracowali troche w tego typu zakladach

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Nie mogę się jakoś przekonać do automatu... Cholera wie czemu...

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie wiem czy 330xd ma ta sama skrzynie co 330d i 530d, ale te dwa ostatnie maja skrzynie GM, w ktorej czesto pada konwerter (wada fabryczna)

ja nie chcialem automata, kupilem, zespsul sie, i ponad miesiac jestem bez samochodu

jedna sprawa do jakos skrzyn biegow, druga sprawa wiedza warsztatow je naprawiajacych, w polsce jak na razie to chyba nadal trzeci swiat, za naprawy najczesciej biora sie ludzie, ktorzy nie wiedza na czym polega praca takiego mechanizmu, a biora sie za to, bo np. w usa przepracowali troche w tego typu zakladach

Nawet w usa mechanik nie bierze sie za naprawe skrzyni automatycznej tylko wymienia na uzywana lub na nowa. Naprawa automatycznych skrzyn zajmuja sie wyspecjalizowane tylko w tej dziedzinie zaklady naprawcze.

Bono ile kilometrow przejechala twoja automatyczna skrzynia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
226k km i padla... ale juz jest lepiej :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1