Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam pytanie- moja bmka 2.0d (150km) 2002r. strasznie dymi przy ostrym depnieciu gazu. Przy otrym przyspieszeniu zostawiam za sobą czarną chmurę dymu.

Prosze o pomoc- w czym tkwi problem.

dzieki za pomoc!

Opublikowano
Zalezy jaka czarna chmure,bo jak chmurke to normalne ze przy mocniejszym przycisnieciu zadymi.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Zalezy jaka czarna chmure,bo jak chmurke to normalne ze przy mocniejszym przycisnieciu zadymi.

ciezko mi stwierdzic.. ale w przy redukcji i mocnym depie to zostawiam za soba chmurę dymu- widze tylko dym w lusterku.

jesli cos nie tak to co to moze być?

chce uniknac naciagania u mechanika...

Opublikowano
Przyczyna dymienia bedzie pewnie silnik Diesla. :) Kazdy tak ma, jeden wiecej drugi mniej. Szczegolnie te tuningowane za pomoca wirusow dymia troszeczke wiecej. Moze olej napedowy ktory wlewasz nie jest najlepszej jakosci.
Opublikowano
Proponuję wymienić tzw. separator oleju czyli odpowietrzenia skrzyni korbowej (tak mi tłumaczyli w serwisie) często się o tym zapomina a jest to również przyczyną puszczania czarnej chmury.
Opublikowano

A autko "ma moc" ?

Przyczyna takiego stanu rzeczy moga byc tez np. uszkodzone elektrozaworki (szczegolnie ten sterujacy EGR) lub nieszczelne wezyki podcisnienia sterujace EGR i turbosperezarka .

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Proponuję wymienić tzw. separator oleju czyli odpowietrzenia skrzyni korbowej (tak mi tłumaczyli w serwisie) często się o tym zapomina a jest to również przyczyną puszczania czarnej chmury.

Sorry za OT, ale...

youlca, TAM mnie zadziwiałaś i TUTAJ też mnie zadziwiasz! RESPECT :clap: :D

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Zamówiłem ten filtr juz jakiś czas temu w serwisie i czeka na mnie :lol: Mi też lekko dymi jak przeciągam, ale ma to dopiero po chipie. Jak wymienię- myślę ze za jakiś tydzień to dam znacz czy sie coś poprawiło z dymieniem.

Może przydałoby sie czyszczenie wtrysków preparatem jakimś - mogą być zasyfione. Wlałeś już kiedyś coś? Ja zastosowałem Valvoline. Wprawdzie żadnej różnicy nie zauważyłem co nie znaczy ze nie pomogło- na pewno nie zaszkodzi raz na 15tkm do baku wlać!

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Panowie w moim aucie jest jeden szczegół który bardzo mnie niepokoi, mianowicie od ok. 3,5tyś obrotów auto 320d 150 KM ma dużo lepszy ciąg niż w nizszym zakresie obrotowym i kopci dość mocno /na ciemno/, co może byc tego powodem ?! Spotkał się ktos z takim objawem ?! Proszę o pomoc!
Car Detailing - zrób to z Nami :-)
Opublikowano
ja to przerabiałem i posłuchaj mojej rady.zdemontuj rure od przepływki do turbosprężarki,sprawdz czy nie ma pęknięcia,potem przy turbinie jest druga gumowa rura(przewód) ona idzie do intercolera takiej chłodniczki też ją zdemątuj i sprawdz czy niema pęknięcia.jak zdemątujesz tą od przepływomierza to odrazu w turbinie sprawdz czy łopatki wirnika nie są uszkodzone i czy niema luzów
Opublikowano
acha.jeżeli to będzie sprawne to ja stawiam na przepływomierz,jeszcze przed tym to spr.wężyki podciśnienia z zaworami egr włącznie
Opublikowano
Miałeś podobne objawy ? Jak One wygladały i co było tego powodem ?! Co wymieniałeś ?! Jaki jest orientacyjny koszt przepływomierza do tego silnika? Dzięki za odpowiedz.
Car Detailing - zrób to z Nami :-)
Opublikowano
obiawy to słaba moc i kopcenie jak ciuchcia na czarno w pełnym tego słowa znaczeniu.ja miałem pękniętom gumową rure od turba do interculera nawet tego serwis bmw w zielonej nie zdjagnozował i mechanik od bmw.serwis kazał wymienic turbine bo nie dawała ciśnienia,ciśnienie było ale atmosferyczne na wolnych obrotach i przy obciążenu.jak miała dawac ciśnienie jak miała ubytek i to wielki około 3 palców pęknięcie.