Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem, ze pytanie powinno byc w innym dziale, ale nie stety zadawalem je juz wczesniej w dziale audio lecz pozostalo bez odpowiedzi.

Czy ktos z Was ma zamontowany odtwarzacz dvd/cd z wysowanym monitorem, jak to pasuje, czy nie zaslania zbytnio nawiewu i w ogole?

Pozdrawiam

Opublikowano

heheh a jak myslisz czy nie zaslania ???

no jasne ze zaslania przeciez on sie wysuwa najpierw w twoim kierunku pozniej na pionowo i niemam bata zeby krtaek nie zaslonic

a poza tym musial bys zastosowac kiblowatom redukcje radia z fabrycznego na twoje

juz nie raz costam okzyczany ze smiem krytykowac to cos co niektorzy montuja zeby zamontowac swoje radio

pozdrawiam fanów wielkiegooooo czarnego plastiku hehehehe

Opublikowano
popieram , ten adapter do zwyklego radia to tragedia . W ogole uwazam ze w e39 lepiej zostawic orginal , bo co nie zrobisz bedzie tylko gorzej . Nie wspomne juz o komputerze ktorego wiekszosc posiadaczy e39 musi sie pozbyc zeby zalozyc zwykle radio czy dvd .
Opublikowano

Ja mialem zalozone normalne radio 1 din, ktore pasowalo bez problemu, kupilem tylko ta "czarna maskownice". Jakosc brzmienia jest nieporownywalna, jak wymienilem oryginalne radio na alpine 9851 przy oryginalnych glosnikach to bylo zabojstwo radioodtwarzacza bmw i wcale zle to nie wygladalo. Jak sie mysli o dobrym dzwieku to raczej orginalne audio bmw zawodzi (chyba, ze ktos na zamowienie ma surroud bose ze pare tysiecy euro bo taka opcja jest) Ja mialem jeszcze do dzisiaj alpine 9855 i nikt mi nie powie ze orginalne bmw biznes/prof gra lepiej.

Musze kupic cos z wysowanym monitorem bo niestety oryginalny kosztuje 1500 + tuner tv 1500 aby podlaczyc dobre dvd i jeszcze przewody to koszt oscylujacy w granicach 10000zl, nie ma sensu. Wiem ze wysowany monitor to widok w e39 niezachwycajacy ale probowalem wiele opcji i bez skutku, tymbardziej ze meszkam w Irlandii gdzie cos pozadnego zrobic to jest wielki problem. Za 800 euro mam nowa alpine iva-d105r, ktora sama wsobie ma wszystko czego potrzebuje w rozmiarze 1 din, tylko brak navi ale tu kupilem uzywanego bluebirda alpine, ktorego zamierzam do niej podlaczyc i taki zestaw bije na glowe mozliwosciami oryginal bmw, ktory uzywany kosztuje 5-6tys zl. Pewnie jak bym mial duzo pieniedzy to bym wsadzil oryginalny monitor z tunerami i co tam jeszcze potrzeba i podlaczyl go z alpine. 800 euro przy obecnym kursie to niewiele pieniedzy za cos dobrego. Wiem, ze orginalne radia bmw to tez wiekszosci alpine, ale gdzie mp3 i innego rodzaju rozrywka? technika poszla do przodu a bmw zada majatek za stare choc poczciwe audio, tv, navi itp.

Pozdrawiam

Opublikowano
Na pewno drewienko ci sie juz nie zamyka . A w bmw tv navi jest Philipsa . Gdyby to była Alpinka to byś nic nie zmieniał bo by grało cudnie .
Wczoraj , dzisiaj , jutro BMW
Opublikowano
Przed liftem jest Philips , ale po lifcie monitor 16:9 jest Alpine . A miales MID ? komputer pokladowy i wyswietlacz informacyjny pod radiem oryginalnym ? Bo jezeli nie to jeszcze rozumiem , chociaz radio na pewno pieknie nie wyglada , otwor na radio w tej maskowmicy jest beznadziejny , jak by ktos go wystrugal nozem . Ja u siebie nie zrezygnuje z MID dla jakiegos radia , jezeli juz cos bede robil to w desce zostawie orginal a zajme sie raczej strona glosnikow , moze jakas nie duza tuba z wbudwanym wzmacniaczem , widzialem takie male prostokatne wielkosci normalnego wzmacniacza . Jezeli na prawde mial byc zamiar zrobic cos porzadnego to kupil bym oryginalny monitor 16:9 z navi , dvd , do tego DSC harmanKardon i mi by wystarczylo i dobrze wygladalo .
Opublikowano

Niestety MID-a nie mam.

Co do wygladu wneki radia to wyglada to ok. Mialem czarna alpine z dokladnie takim samym podswietleniem jak fabryczne e39 a dotego mam zachowane sterowanie w kierownicy. Co do jakosci monitora, navi ,dvd itp. bmw to ma sie to nijak w porownaniu z terazniejszocia. Widzialem navigacje mk4 i dvd w akcji to bylo dobre w 2000r a nie dzisiaj. Niestety dzisiaj bmw inwestuje w e60 a nie w e39 ale i tak niewielu stac na nowy sprzet do e39, pozostaja uzywane czesci itd.

Jak to wszystko zamontuje to w tedy bedzie mozna ocenic co jest lepsze itd. Bedzie mozna porownac stosunek ceny do jakosci. Jak narazie bylem bardzo zadowolony, ze nie kupilem orginalnego cd bmw (mialem kasete i sie zastanawialem nad cd koszt uzywanego ok 1000zl) za to cene kupilem alpine 9851, ktora brzmiala i nawet wygladala o niebo lepiej niz oryginal. Jezeli ktos chce zostac przy oryginale to jestem za, przeciez nie kazdemu sa potrzebne jakies bajery ale na prawde nie mozna porownywac (nawet fabrycznej instalacji z wzmacniaczem i subwooferem bmw) do dobrej istalacji audio/video znanych marek. A navi bmw jest i wyglada dobrze ale nawet male gps tom tom czy inne sa o niebo lepsze.

Pozdrawiam

Opublikowano
A navi bmw jest i wyglada dobrze ale nawet male gps tom tom czy inne sa o niebo lepsze.

Pozdrawiam

Tak sie sklada, ze mam bardzo duzo do czynienia z Navigacjami. Mowisz kompletne bzdury. To cale tomtom'y czy jakies suche palmy z Automapami sie chowaja do oryginalnej nawigacji BMW 16/9 z MK4. Tomtom jest na symbianie, niedosc, ze chodzi wolno, to jeszcze wciaz sie wiesza, grafika jest taka se, a pokrycie 34% Polski, no teraz po upgrade'dzie ok 47%. Ja testowalem wszystkie. Najepiej mi sie uzywa mojej oryginalnej w aucie. Fakt pokrycie Polski jest slabe, ale kazde duze miasto jest dokladne. W MK4 masz perspektywe i wszystko wyglada naprawde dobrze. Jak pojedziesz na zachod to jest totalny miodzik. Pokrycie zachodu jest idealne. Navi w e39 sie nie myli i prowadzi naprawde dobrze. Tomtom tez jest ok, ale za czesto sie wiesza i chodzi po prostu za wolno i jego obsluga jest fatalna (malo intuicyjna tak jak w przypadku auto mapy PL). Wiec nie mow, ze tomtom bije na leb oryginalna navi w e39. Chyba tylko troche jesli chodzi o pokrycie Polski, ale to juz nie jest wina samej nawigavcji, tylko producentow, ktorzy nie zrobili dobrej mapy naszego kraju/

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Ciekawe,

Kuzyn ma mk4 i pokrycie europy to 20%

byl u bmw i pytal sie o aktualna mape na dvd, koszt mapy mowil ze przekraczal kilkakrotnie ceny gpsow w polsce a aktulanie uzywa malego gramin ot tak sobie tego nie kupil. A co do grafiki i przejzystosci meniu i mnogosci funkcji to dziwi mnie fakt, ze jak masz do czynienia z nawigacjiami gps to nie widzisz roznicy. Ja bawilem sie navi mk4 krotko ale bylo i wiele sie niezgadzalo. Masz pewnie racje jesli chodzi o tanie gpsy za 800zl, na rynku jest masa produktow i jezeli wybulisz ok 1800-2000 na clraiona lub tom toma w podobnej cenie to mk4 nie ma zadnych szans juz nie mowiac o uaktulnieniach i ogolnej prostocie wgrywania danych i obslugi i navigacji glosowej. Jedyny plus dla bmw ze jest to produkt oryginalny i pasuje tak jak powinien. Dla przykladu moj sasiad na starym miejscu zamieszkania uzywal takze malego gpsa, w samochodzie mial monitor 16:9 ale bez navi i mowil jak ma wydac ponad 2 tys zl na moduly to wolil wydac na malego gpsa (nie wiem jakiej firmy) i dal 500zl za auto mape europy z pokryciem wiecej napewno o wiele wiekszym niz produkt bmw.

Pewnie zaraz posiadacze wszystkich oryginalnych navi w e39 mnie zjedza, ja wyrazam swoja opinie i pisze co widzialem i dotykalem. Wiele osob ze mna sie zgodzi wiele nie, ale nie mam znajomego, ktory bylby w mocno zadowolony z oryginalnej navi e39. 3 znajomych z navi i zaden nie jest happy.

A mi chodzilo o wykorzystanie monitora 16:9 aby podlaczyc jakis dobry dvd, ale to wykracza poza moje mozliwosci finansowe. I caly czas mowie stosunku jakosci do ceny i wiem, ze nigdy wysowany monitor nie bedzie tak pasowal jak oryginalny ale jak profesjonalna firma wpasuje ta wneke dopry ekran o wysokiej rozdzielczosci to juz nie bedzie kompromisu tylko technika i zapal ludzi, ktorzy zamontuja takie cacko bedzie gora. Kwestia kasy, wyobrazni, wiedzy i checi.

Zbyt duzo kasy wyrzucilem na oryginalne czesci zeby sie zachwycac uzywanym sprzetem za pieniadze, dzieki ktorym mozna kupic cos lepszego i nowego, no ale takie jest bmw "jak cie niestac to nie kupuj"

Pozdrawiam

Opublikowano
Problem jest taki, ze mylisz Urządzenie z mapą. Navi w e39 z MK4 jest bardzo dobra. Mapa na Polske jest slaba. Tak sie sklada, ze jezdze po europie mam mape na plycie DVD i wiekszosc krajow jest pokruyta w 99%. Nie wiem o czym Ty mowisz, ale widze, zkompletnie nie masz pojecia o czym piszesz. Wszystkie te nawigacje do 2000-3000 tys. zl to jeden wielki syf. Sprzedaje te urzadzenia i uwierz mi nie bez powodu oryginalna navi w aucie wyjezdzajacym z salonu wymaga doplaty np 12000 zl. Nie bez powodu. Tak jak juz pisalem. Mam plyte 4.7 GB z mapami europy zachodniej i pokrycie jest rewelacyjne. Tylko polska i wschod to syf. Tomtom 910 jest narazie najlepszy, ale wciaz sie wiesza i nie dziala tak jak dzialac powinien. Gdybys mial juz MK4 w aucie i jezdzil po zachodzie to bys docenil oryginalna navi. A tak to mogles sie bawic i pstrykac sobie klawisze na MK4, ale nie urzywales wiec nie mozesz sie wypowiadac na temat jakosci. I jeszcze raz mowie, zebys nie mylil urzadzenia z pokryciem kraju (mapa). Bo to nie jest wina urzadzenia, ze nie ma do niego dobrych map.

Opublikowano
Oryginalne navi BMW jest bez porownania do tych wszystkich gadzetow nawigacji . Sa to zabawki a fabryczna nawigacja bmw to jest prawdziwa nawigacja i tylko nawigacja a nie mp3 nie wiem co jeszcze i ekran wielkosci gameboya . A w mk4 mozna nawet 3D wlaczyc , widzialem u kuzyna super sprawa . A mapy sa na prawde kompletne poza polska oczywiscie, bmw zrobi porzadna mape na polske dopiero kiedy bedzie z czego a na razie polska jest w nadal w trakcie tworzenia map . Poza tym kto kupuje mapy w serwisie , na eDonkey znajdziesz mapy jakie chcesz z 2006 a nawet 2007 .
Opublikowano
Oryginalne navi BMW jest bez porownania do tych wszystkich gadzetow nawigacji . Sa to zabawki a fabryczna nawigacja bmw to jest prawdziwa nawigacja i tylko nawigacja a nie mp3 nie wiem co jeszcze i ekran wielkosci gameboya . A w mk4 mozna nawet 3D wlaczyc , widzialem u kuzyna super sprawa . A mapy sa na prawde kompletne poza polska oczywiscie, bmw zrobi porzadna mape na polske dopiero kiedy bedzie z czego a na razie polska jest w nadal w trakcie tworzenia map . Poza tym kto kupuje mapy w serwisie , na eDonkey znajdziesz mapy jakie chcesz z 2006 a nawet 2007 .

Dobrze prawisz. A ten kto nie wie w czym rzecz niech sie nie udziela :)

Opublikowano

Fakt,

Nie jest to co oryginal, nie stety nie mam tyle zasobow, zeby kupic oryginalny monitor (jak by sam wystarczyl aby cokolwiek do niego podlaczyc to bym sie zdecydowal) + tv tuner i inne bajery z pod znaku bmw.

Tak chcialem zrobic

http://www.alpine.com.pl/typo3temp/pics/07a681e9a3.jpg

bo ta mala navi to piekna rzecz i nie mam zadnych zastrzezen.

ale najprawdopodobniej zrobie tak

http://www.alpine.com.pl/typo3temp/pics/a922aaae01.jpg

bo za ok 800euro (alpine iva-d105r) mam wszystko czego potrzebuje oprocz wygladu :|