Skocz do zawartości

Jak sprawdzic czy nie byl cofany licznik km?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko mam jak w temacie. Czy mozna to jakos sprawdzic we wlasnym zakresie, tzw. "domowymi sposobami", czy w ASO tylko i czy w ogole sie da?

Pytam bo mam wątpliwosci co do mojego auta, niedawno go kupilem, w sumie wszystko jest ok ale 159 tys. na liczniku a siedzenie potargane i wytarta galka biegów. Czy jak na 94 rok auta nie jest to troche za maly przebieg?

Opublikowano
w E36 chyba nie da się sprawdzić czy był krecony licznik i jaki ewentualnie miał przebieg, zazwyczaj po takich przeróbkach coś tam nie działa. Natomiast na oko, czyli fotele lewarek kierownica mniejwięcej mówi nam o przebiegu i faktycznie w twoim przyupadku moze być zanizony. W moim poprzedniku licznik był zatrzymany na 300 tys a ile zrobił pozniej to nie wiem ale lekko pod tyłkiem kierowcy był przetarty materiał, kieronica i lewarek nie wzbudzał jakiś nadmiernych wytarc, a samochód super, i bezawaryjny. Moim zdaniem, nie ma sie co martwić jak służy i nie nawala to tylko się cieszyc. Zdaje sie że juz w E39, E38 da sie juz sprawdzić czy był kręcony, ale tego tez nie jestem w 100 % pewiem, z zasłyszenia to wiem.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Możesz wyjąć zegary i sprawdzić czy nic nie było robione przy kości pamięci licznika fabrycznie jest ona zaplombowana.Sprawdz też rok prod. całego licznika jeśli przebieg jest "korygowany" to najczęściej zmienjaja całe zegary od jakiegos młodszego rozbitka.U mnie 200 tyś przebiegu i ani śladu zużycia foteli kierownicy ani pedałów, ale to zależy jak kto jeździ moja kumpela ma forda focusa 3 latka nie wiem jaki ma przebieg ale napewno nie wielki a siedzenie ma poprzecierane i postżępione a to dlatego że chodzi w dżinsach z cekinkami....

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Witam

Ja kupilem 91r e36 przebieg 97 tys ale ja mam pewnosc bo ksiazka serwisowa wyla wypelniana przez 13 lat i sa regularne wpisy przebiegu

Pozdrawiam

MAC

MAC
Opublikowano

Jeśli robil to fachowiec to nie sprawdzisz a liczników się raczej nie wymienia bo bez problemu można je cofać.

Jeśli masz fotel porwany i powycieraną gałkę i kierownicę to raczej ma więcej kilometrów no ale to już taka polska specjalność.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Dzieki wielkie za odpowiedzi.

Dzisiaj dzwonilem do ASO i juz wiem ze w E36 na pewno nie da sie sprawdzic czy nie byl krecony licznik, bo przebieg jest zapisywany tylko w jego pamieci. Da sie w mlodszych modelach (e46 np.).

A w moim autku oprocz mocnego wytarcia fotela, pozostale oznaki zuzycia samochodu raczej nie sugerują wiekszego przebiegu niz jest aktualnie na liczniku, karteczka od wymiany oleju sugeruje ze przebieg jest autentyczny no ale pewnosci nie ma.

A poza tym on juz z takim przebiegiem przyjechal z Niemiec, ciekawe czy tam kreca tez czy to typowo nasza polska specjalnosc? :)

aha w ASO mi jeszcze powiedzieli ze jakby przebieg byl niezbyt profesjonalnie cofniety to wyszlo by to na tescie zegarów, tzn. na poz. 4 zamiast fragmentu nr nadwozia pojawiają sie same kreseczki.

Opublikowano
W niemczech też kręcą na bank może nie tyle niemcy co turcy i przedstawiciele narodów słowiańskich :lol: zajmujący się handlem używanymi samochodami. Kupując auto od własciciela (Niemca) raczej masz pewność, że grzebane nie było.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Grzebia kreca i kombinuja szwaby czasami wiecej niz my, książka serwisowa to tez nie problem(kupisz np na ebay) znam to od podszewki, jedyne zabezpieczenie jak kupujesz w niemczech to wpisanie rzebiegu do umowy ale jak kazdy wie i tak wszystkie aktualnie sa nieprawdziwe takze. Takze nie mowcie ze auta z niemiec sa najlepsze ip bo to nie prawda obecnie taniej i lepiej mozna kupic nawet w Polsce.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
slyszalem ze w e34 idzie sprawdzic prawdziwy przebieg na tym komputerku nad regulatorami ogrzewania, wie ktos jak ?
Opublikowano

Nie da się !

Ludzie już wymyślają takie bzdury :duh: ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
to jaki ma przebieg auto to nigdy nawet na podstawie zuzycia foteli albo wytarcia pedalow nie okreslisz,to zalezy jak auto bylo eksploatowane w miescie czy na dlugie trasy a jak wiadomo bardzo duzo Niemcow dojezdza do pracy codziennie nawet i po 100 km,tak wiec jednorazowo moga dziennie robic po 200 km i samochod sie tak nie zuzywa jak w jezdzie miejskiej ale km "trzepie" a w jezdzie miejskiej jest inaczej wsiadasz wysiadasz zmieniasz biegi czesciej na pedaly tez czesciej naciskasz i dlatego mysle ze te zuzycia nie sa wyznacznikiem okreslenia przebiegu i wg mnie ciezko jest okreslic faktyczny stan licznika
bede mogl wyprzedzac
Opublikowano
pozatym gumki na pedałach można zmienić i to niewielkim kosztem, komplet foteli na szrocie lub allegro w b dobrym stanie kupic można za 300pln.

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

przebiegu nie sprawdzisz w zaden sposob ...

a najbardziej mnie smiesza takie stwierdzenia : moj ma napewno autentyczny przebieg bo ma ksiazke serwisowa .. i mowia tak ludzie majacy 15letni samochod z przebiegiem ponizej 100 tys km .... prawda jest niestety taka ze takich samochodow jest baaaaaaardzo malo a jesli juz sie na taki egzemplarz trafi to jest on napewno nie tani ..

ksiazka serwisowa ?? jaki to problem - kupic pusta, wyrobic 3 pieczatki i jush mamy ksiazke serwisowa :D

przeglady coroczne (w niektorych krajach wpisuje sie tam przebieg) - ludzie drukuja na dobrej drukarce ;)

jedyne co dla mnie moze byc choc troche pewne to faktury za serwisowanie samochodu ... ale i to nie do konca- wiadomo czlowiek jak chce to wszystko podrobi :)

ludzie zastanowcie sie - dlaczego nigdzie nie ma ogloszen o sprzedazy samochodow z przebiegiem powyzej 300 000 km ?? myslicie ze takich samochodow nie ma ?? sa i jest ich zdecydowanie wiecej niz tych ktore robily te 10 000km rocznie ...

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
ja mam e36 z 1994r. i na liczniku teraz już mam 144tys km-przywiozłem ją z Niemiec (i nie powiem może trochę przepłaciłem), a fotele są w stanie idealnym (welur) ale kierownica (skóra) jest wytarta a w dwóch miejscach przetarta-być może to technika jazdy bo ja dokładnie mam ręce na tych poprzecieranych punktach kierownicy. Lewarek (skóra) też jest trochę wytarty. Pedały są w dobrym stanie. Nie mówię że nie był cofany bo kto to wie-teraz każdy jest cofany. Zznajomy ma dwuletniego vw passata i ma już przejechane prawie 500tys km (auto cały czas w trasie, mało co stoi) - ZERO ZUŻYCIA MATERIAŁÓW WEWNĄTRZ SAMOCHODU
Opublikowano
U mnie przetarła się skórzana kierownica i drążek w jednym miejscu w górnej części, reszta bez większych śladów zużycia, gdy kupiłem samochód miał na liczniku 120 tys. a sam przejechałem już prawie 10. Wydaje mi się, że licznik trochę przekręcony ale się tym nie przejmuje (musieli to zrobić w niemczech bo sprowadzał mi znajmy). Pozatym chyba nie za wiele go przękrecili bo silniczek pracuje jak zegarek bez żadbych dolewek.
Opublikowano

:think:

Raczej nic na ten temat - przecież nic nie jest napisane w temacie zadanego pytania.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Ten link od fendera dużo wnosi do tematu bo to dowód jak bajecznie łatwo i bezboleśnie mozna skorygowac stan licznika.

A tak na marginesie to skórzane elementy wnętrza chyba dużo szybciej ulegają zużyciu (skórzana kierownica, gałka zmiany biegów) a zkolei welurowa tapicerka foteli jest bardziej trwała.

Opublikowano

:think: Nooo, to raczej nie jest "wszystko na ten temat" ;) - ale OK.

To, że jest to "bajecznie" proste, to myśle, że chyba wszyscy wiedzą (albo powinni ;-) ) ...

Stronka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tez kupił bmke od Turasa i niby przejechane ma bmka 169tyś km na 95 rok hmmm kto wie zrobiłem test licznika przez przytrzymanie wcisku od resetowania kilometrów i pokazało sie prawie 300 tyś hmmm. SAM JUZ NIE WIEM CZY LICZNIK JEST OD TEJ FURY :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano
Kolego Modesst żyj dalej w nieświadomości i powinieneś zrobić tak :mad2: jeżeli uważasz że w teście licznika wyjdzie ci przebieg a może każde BMW ma ponad 300Tkm bo zawsze tak jest w testach zegarów.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Nie uważam tak jak napisałes kolegoRadek740V8, że w każdej bmce jest 300tys km... Mój Kolega ma tez 95 rok bmw i licznik troszke sie rózni od mojego wskazówki itp na ten sam rok i mysle ze był zamieniony jeszcze musze sprawdzic rok na liczniku jakies numery.
Opublikowano
Nie uważam tak jak napisałes kolegoRadek740V8, że w każdej bmce jest 300tys km... Mój Kolega ma tez 95 rok bmw i licznik troszke sie rózni od mojego wskazówki itp na ten sam rok i mysle ze był zamieniony jeszcze musze sprawdzic rok na liczniku jakies numery.

Nie rozumiem w czym problem, jeśli wymienili Ci licznik to podczas testu będzie wyświetlany nr nadwozia nie od Twojego samochodu, a jeśli została zmieniona sama kość pamięci to będzie ślad ingerencji gdyż kostka ta jest zaplombowana i nie da się jej wyjąć bez ułamania plastiku.

Ale myśle że teraz nikt się nie bawi w wyciąganie zegarów tylko specjalny kabelek, laptop i jazda po takiej operacji możesz tylko przypuszczać czy był cofany licznik bo zapewniam Cię że ślad oryginalnego przebiegu nigdzie nie pozostaje, a jeśli pozostaje to wiedzą o tym tylko inżynierowie z BMW.

Poza tym to że licznik był wymieniany nie znaczy odrazu że był kombinowany, przecież mógł się popsuć i nie opłacało się naprawiać, to tak jak ja kupiłem lusterka od e34 po 93r (te na patyku) i będe je zmieniał bo bardziej mi się podobają, a w razie sprzedaży samochodu przyjdzie klient i powie że ten samochód był bity bo ma nieoryginalne lusterka :?: , moim zdaniem to jest takie myślenie na skróty, jak znasz sie na samochodach to sam będziesz potrafił ocenić jaki ma przebieg po ogólnym stanie, poza tym w samochodzie czuć ciężar kilometrów.

Tylko BMW jest ważne...