Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Kupuje od kogos samochod na polskich blachach i musze przerejestrowac na siebie i teraz jak to wyglada z OC? OC ma wazne do wrzesnia a potem jest nastepna rata i jak przerejestruje na siebie to OC mi przepiszą i nastepna rate bede musial placic w tym zakladzie ubezpieczen? Bo podobno jest tak ze jak bede rej. na siebie i odrazu zmienie na siebie to ok. a jak wezme tamte ubez. to potem musze dalej u temtego ubezpieczyliecla, prawda?

2. Kupuje samochod w polsce ale na niemieckich blachach i jak to jest? Te blacxhy maja jakis termin do ktorych musze zarejestrowac samochod?

3. Kupuje autko w polsce ale na niemieckich blachach i czy musze je koniecznie zarejs.? Czy np moge je kupic i walnąć je na czesci bez zadnych obezpieczen, rejst. itp?

Opublikowano

Poczekaj jeszcze tydzien/dwa a odpowiem Ci z pierwszej reki :)

Moje autko bedzie w srode w PL, w piatek/sobote powinienem dostac papiery i potem bede latal po urzedasach.. (albo wrobie w to moje biuro rachunkowe :>)..

Wiec jakby co sluze namiarami na biuro lub cala procedura...

Ps. Sprowadzone z DE na ichnich blachach etc.

Opublikowano

1. Jezeli nie wypowiesz umowy ubezpieczenia ani nie zrzekniesz sie jej na rzecz dotychczasowego wlasciciela, to OC przechodzi na Ciebie. Tzn. musisz isc do najblizszego punktu ubezpieczyciela, u ktorego wykupiona jest polisa i on dokona rekalkulacji skladki - jezeli masz mniejsze znizki, to bedziesz musial doplacic, jezeli wieksze, to nie.

2. Niemieckie blachy wyjazdowe (z czerwonym paskiem) maja termin wybity na nich, do ktorego sa wazne. Po tym terminie teoretycznie powinienes przerejestrowac samochod, ale po Polsce jezdzi masa samochodow z przekroczonym terminem tablic i o dziwo policja sie ich nie czepia, o ile maja zaplacone OC w Polsce i zrobiony pierwszy przebieg w Polsce.

3. W ciagu 5 dni od przekroczenia granicy masz obowiazek zaplacic w UC akcyze od sprowadzonego pojazdu. Jezeli go potniesz i ktos na Ciebie doniesie do UC, zostanie wszczete przeciwko Tobie postepowanie karno-skarbowe.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

3. W ciagu 5 dni od przekroczenia granicy masz obowiazek zaplacic w UC akcyze od sprowadzonego pojazdu. Jezeli go potniesz i ktos na Ciebie doniesie do UC, zostanie wszczete przeciwko Tobie postepowanie karno-skarbowe.

Panfil, czy orientujesz się, czy ten 5-dniowy obowiązek działa również w przypadku gdy mam auto wspólnie kupione z innym obywatelem UE, jest zarejestrowane za granicą, a ja nim przyjeżdżam do Polski by tu z niego korzystać?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Panfil, czy orientujesz się, czy ten 5-dniowy obowiązek działa również w przypadku gdy mam auto wspólnie kupione z innym obywatelem UE, jest zarejestrowane za granicą, a ja nim przyjeżdżam do Polski by tu z niego korzystać?

Nie wiem, obstawiam, ze nie, ale najlepiej bedzie zadzwonic do UC.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i