Skocz do zawartości

Drgania podczas przyspieszania - kolo zamachowe wymienione.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem po wymianie kola zamachowego.Sprzeglo lepiej chodzi, lepiej zmienia sie biegi, ale moje drgania dalej wystepuja. Pojawiaja sie w okolicy 1500-2700 obr./min. Nie wiem co to jest. Sprawdzona jest podpora walu, krzyzak, itp. W aucie podczas przyspieszania slychac delikatne dudnienie i auto wpada w delikatne drgania. Jak wciskam gaz bardzo delikatnie, to tego nie ma. Teraz mam pytanie, mechanik sprawdzil mi tylne zawieszenie i te gumy sa wyrabane: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP71&mospid=47559&btnr=33_0525&hg=33&fg=30

nr 2 na rysunku. Jeszcze nie wiem ile bo napewno dwie mam do wymiany. Powiedzcie mi czy to moze byc przyczyna takich drgan ? Jaka role te gumy spelniaja. Wiem tylko, ze slysze stuk jak np wjezdzam szybciej na jakies delikatne uskoki. Slychac tak jakbym mial cos w bagazniku.

Jak myslicie czy te gumy moga byc odpowiedzialne za to drzenie przy przyspieszaniu ?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Witam Cie!!Te gumy spelniaja role stabilnosci jazdy,jedyne co moze byc przyczyna jak uszkodzone to nie stabilna jazda i stukanie przu ruszaniu i zmianie biegow!!!Sprawdz sobie wywazenie walu!!Pozdrawiam Arek

Witam, jestem po wymianie kola zamachowego.Sprzeglo lepiej chodzi, lepiej zmienia sie biegi, ale moje drgania dalej wystepuja. Pojawiaja sie w okolicy 1500-2700 obr./min. Nie wiem co to jest. Sprawdzona jest podpora walu, krzyzak, itp. W aucie podczas przyspieszania slychac delikatne dudnienie i auto wpada w delikatne drgania. Jak wciskam gaz bardzo delikatnie, to tego nie ma. Teraz mam pytanie, mechanik sprawdzil mi tylne zawieszenie i te gumy sa wyrabane: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP71&mospid=47559&btnr=33_0525&hg=33&fg=30

nr 2 na rysunku. Jeszcze nie wiem ile bo napewno dwie mam do wymiany. Powiedzcie mi czy to moze byc przyczyna takich drgan ? Jaka role te gumy spelniaja. Wiem tylko, ze slysze stuk jak np wjezdzam szybciej na jakies delikatne uskoki. Slychac tak jakbym mial cos w bagazniku.

Jak myslicie czy te gumy moga byc odpowiedzialne za to drzenie przy przyspieszaniu ?

Opublikowano

Mam dwie gumy do wymiany. Te przednie. Zastanawia mnie tylko, czy rzeczywiscie one nie maja wplywu na te wibracje buda podczas przyspieszania. Szkoda, ze nikt kto mial taki problem go nie rozwiazal.

Jesli chpodzi o wywazenie walu, to chyba odpada, dlaczego drzal by tylko pdoczas przyspieszania ? Wg mnie jesli bylby niewywazony to drzal by zawsze mniej wiecej prszy tej samej predkosci. Nie jest tak ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wyeminilem gumy i problem dalej wystepuje. Czy jesli mialbym niewyważony wał to dudnil by tylko przy przyspieszaniu czy zawsze ?

Opublikowano
Wyeminilem gumy i problem dalej wystepuje. Czy jesli mialbym niewyważony wał to dudnil by tylko przy przyspieszaniu czy zawsze ?

Witaj Mlodzik

Moj kolega mial kiedys podobny problem i po prostu sprzedal auto, jak sie pozniej okazalo koles ktory je kupil pojechal do serwisu i powiedziano mu ze samochod mial ODCINANY DACH ;) wiec moze to byc jedna z przyczyn w Twoim przypadku :D Pozdrawiam

Opublikowano
Nie dobierałem sie co prawda do wału, ani skrzyni w BMW, ale z tego co pamietam z innych samochodów z wałami przekazu mocy, to jest za skrzynia biegów, pierścień zwany centrującym. W dużej mierze jest on opdowiedzialny za własnie drżenie samochodu, z tym ze przy pewnych prędkościach i przy gwałtownym przyspieszaniu. Jeśli wał nie jest osiowy, to właśnie bedzie drżało.
Opublikowano
Nie dobierałem sie co prawda do wału, ani skrzyni w BMW, ale z tego co pamietam z innych samochodów z wałami przekazu mocy, to jest za skrzynia biegów, pierścień zwany centrującym. W dużej mierze jest on opdowiedzialny za własnie drżenie samochodu, z tym ze przy pewnych prędkościach i przy gwałtownym przyspieszaniu. Jeśli wał nie jest osiowy, to właśnie bedzie drżało.

Mozesz cos wiecej napisac, albo w realoem.com znalezc mi ta czesc. Moj numer nadwozia to GS74638, kompletnie nie wiem gdzie to sie znajduje :)

Opublikowano
wlasnie zauważylem, ze dudnienie slychac przy 2100 obr/min. Nawet jak nie przyspieszam, tylko po prostu utrzymuje pedal gazu w tej samej pozycji. Slychac takie delikatne dudnienie. Ale nie ma wibracji. Teraz podejrzewam poduszki silnika. Jak myslicie ? Pomocy.

• 1 miesiąc temu...