Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

czytałem ostatnio o oleju w automacie i sam teraz nie wiem co robić. mam auto z 2001 r. z przebiegiem 195000 km i jeżdze nim od ponad pół roku i zrobiłem 20000 km. jak go kupiłem to wymieniłem wszystkie płyny oprócz skrzyni. w serwisie mówią ze nie trzeba wymieniać jak sie nic w skrzyni nie złego nie dzieje i jak dobrze pracuje. u mnie rzeczywiście jest ok, ale czy nie warto ten olej profilaktycznie wymienić, bo nie wiem co robił poprzedni właściciel. mój mechanik powiedział że tylko serwis może wymienić ten olej. ciekawy jestem jaki to koszt. odpiszcie

hej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

temat rzeka - po kilkudziesieciu godzinach spedzonych na czytaniu na ten temat, uwazam, ze olej nalezy wymienic, kupilem nawet filtr, nie zdazylem pojechac na wymiane, bo podla skrzynia :) tak czy siak musialem wymienic

wg. aso nie znaja sie na asb, wolalbym wymieniac w sprawdzonym warsztacie - tylko znajdz taki, juz jeden mam "niesprawdzony" :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Bono

tak sie zapytam jak sie zakonczyla sprawa twojej skrzyni ??

produkty BMW maja 100tkm gwarancji lub 3*lata, i tu bym sie zgodzil iz auta ktore maja wiecej jak 100tkm moga sie zepsuć,oczywiście solidniejsze wykonanie owocowalo by trwaloscia , Tylko dziwi mnie jedno ze skrzynie AT z punktu widzenia BMW sa bezobslugowe i zalane olejem ktorego sie nie wyminia lub nie zaleca sie wymiany.Problem jest tego typu ze niektore silniki jak i skrzynie nawet nie dojada do 100tkm.

Odkrecajace sie pompy Oleju w niektorych silnikach to tez troche swiadczy o niedociagnieciach konstrukcyjnych.

Mysle ze BMW dobrze wie o tych wszystkich niedociagnieciach lub innymi slowy bmw sa dobre lecz delikatne i tu moze tkwic przyczyna.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moja bunia stoi obecnie w drugim warsztacie, czekam na termin (przyszly tydzien), w e39 530d jest skrzynia GM, niestety wada konstrukcyjna konwertera daje o sobie znac bardzo czesto

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

wracam do oleju, to w serwisie powiedzieli mi ze z tym przebiegiem po zalaniu nowego oleju skrzynia moze nie działać!!! a ewentualnie moga ja od nowa zaprogramować i to wszystko

hej

Opublikowano
wada konstrukcyjna konwertera

o ile dobrze pamietam to wszystkie wady zwiazane z bledem konstrukcyjnam wymieniane sa przez ASO za darmo tylko ze o takich wadach nic nie jest wiadomo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
aso wymienia cos za darmo? mozliwe, ze podczas gwarancji, ale teraz... wada tego konwertera ujawnia sie mniej wiecej w przedziale 150t-250tkm, wiec juz po gwaracji...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Witam

Spojrzałem do dokumentacji.

Padające konwertery były montowane w 530dA od czerwca 99 do sierpnia 2000. Wymiana darmowa ograniczona do 3 lat/100tys km i czasowo do sierpnia 2006

W skrzyniach od września 2000 wgrywają nowy soft leczący wibracje i hałasy pomiędzy 1300 a 2100 obr/min.

Pozdrawiam

typer

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja mam samochod z 10/2001, koledze z 2002 tez ten konwerter odmowil posluszenstwa... co oznacza czasowe ograniczenie do sierpnia 2006

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
wymiana ograniczona czasowo do sierpnia 2006 oznacza, że teraz już tego za darmo nie zrobią choćbyś spełniał wszystkie inne warunki.

Pozdrawiam

I tak 3 lata ograniczenia - wystarczylo, chyba, ze dotyczylo to rowniez nowej serii 5.

Tomek

Marzenia się spełniają...