Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.jakos nie mogłem znaleźć podobnego tematu na forum.mam pytanko.posiadam bmw e-36 rok 94 i mam klimatyzacje dwustrefową.działa idealnie.ale czy te temperatury na potencjometrach utrzymują man zadaną temperaturę ? tzn czy temperatura w srodku utrzymuje sie stabilnie nie zaleznie od temperatury na zewnątrz? czy tylko to jest taki bajer który przez cały czas dmucha tą samą temperaturą? pozdrawiam i bede wdzięczny za każdą odpowiedź
Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano
W BMW w odróżnieniu do innych aut z klimatroniciem musisz sam włączyć klimatyzację jeśli temperatura na zewnątrz jest na tyle wysoka, że nie da się ochłodzić wnętrza samym nawiewem. Generalnie klimatronic utrzymuje stałą temperaturę we wnętrzu, którą można regulować pokrętłami lub klawiszami w nowszych wersjach.
Opublikowano
utrzymuje temp. zauwazylem ze przy osiagnieciu zadanej temp (patrzylem na termometrze elektronicznym ;) ) wylacza sie sprezarka i wiucha sobie cieplejeszym potem sprezarka znow sie załącza.
Opublikowano
W BMW w odróżnieniu do innych aut z klimatroniciem musisz sam włączyć klimatyzację jeśli temperatura na zewnątrz jest na tyle wysoka, że nie da się ochłodzić wnętrza samym nawiewem.

W Renault Lagunie z automatyczna klimatyzacja jest identycznie, tez klime wlacza sie manualnie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
też mam dwustrefowy klimatronic w E36 z 1996r ale wnioskuję że to pic na wodę wszystko działa ładnie chłodzi i grzeje ale napewno nie dzieli nawiewów na dwie strefy prawo - lewo bo niby jak to sprawdzić? ustawiałem różne temp. i ogólnie lipa
Opublikowano
juz nie chodzi mi o te dwie strefy bo przecież powietrze zaraz sie miesza i tak mniej wiecej w aucie panuje jednakowa temperatura.ale bylem ciekaw czy ktos to juz sprawdzał ze akurat w tej werski tj z pokrętłami zadana temperatura utrzymuje sie cały czas.niebawem bede musiał to sprawdzic
Opublikowano
też mam dwustrefowy klimatronic w E36 z 1996r ale wnioskuję że to pic na wodę wszystko działa ładnie chłodzi i grzeje ale napewno nie dzieli nawiewów na dwie strefy prawo - lewo bo niby jak to sprawdzić? ustawiałem różne temp. i ogólnie lipa

To znaczy, że masz uszkodzone elektrozawory

Opublikowano
a jesli o mnie chodzi to od strony pasazera tez mi to nie chodzi.działa tylko nastawa od strony kierowcy.w wiesz moze gdzie znajduja sie te elektro zawory.czy mozna je samemu wymienić ?i jaki to koszt?
Opublikowano
Przy ustawieniu nawiewu na "Auto" (jest taki guziczek na konsoli klimatyzacji) auto samo dostosowuje siłę oraz temperaturę nawiewu tak, aby utrzymać odpowiednią temperaturę. W klimie dwustrefowej przy ustawieniu "odczuwalnej" (takiej którą normalnie byśmy odczuli) różnicy temperatur na konsoli da się odczuć różnicę na miejscu kierowcy i pasażera.
Opublikowano
Znajdują się w komorze silnika przy serwie. W wersji z klimatronikiem są dwa, po jednym na każdą stronę(wymienia się komplet). Często uszkodzenie polega na zacięciu się zaworu (można naprawić) lub przerwaniu obwodu cewki. Ja zapłaciłem 30 zł za używany, ale to cena raczej okazyjna. Normalnie około 100zł. Można wymienić samemu, ale ucieknie trochę płynu chłodzącego i trzeba odpowietrzać układ. Ogólnie dość nieprzyjemna praca (ciasno, słaby dostęp) na około 30 min
Opublikowano
jakbys mogł zrobic zdjecie gdzie to dokładnie sie znajduje to byloby super.a jak sprawdzic czy ktorys z nich własnie jest uszkodzony i jak?
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE31&mospid=47458&btnr=64_0126&hg=64&fg=18

Element nr 1, zamontowany na scianie grodziowej przy serwie od strony kierowcy, węże wody wchodzą do kabiny. Przy pomocy miernika sprawdź czy jest przejście pomiędzy pinami. Warto również sprawdzić jak zmienia się napięcie we wtyczce podczas regulacji temperatury (stacyjka włączona) Jeśli napięcie się zmienia, cewki mają przejście, a zawory się nie zamykają pozostaję uszkodzenie mechaniczne czyli zacięcie się zaworu wewnątrz.

Opublikowano
dzieki wielkie.jak tylko przestanie padać biorę sie za sprawdzenie.
Opublikowano

ja ma 2 strefowke i dziala nawiew na 2 osoby i jest ruznica miedzi strefami tylko trzeba przestawic jeszzcze srodkowe pokretlo od cieplego i zimnego powietrza

Opublikowano
no własnie zeby działała regulacja temp to w jakim polozeniu musi być to pokrętło .na ciepło czy na zimno.bo jak dam na ciepło to zawsze wieje ciepłe powietrze
Opublikowano
Filtr jest mozna powiedziec z tyłu po lewej stronie (za panelem głównym) jest tam takie okrągłe pokretlo. Ja je przekrecisz puszka z filtrem sie otworzy. Ja sie dzisiaj z tym meczylem bo gosc na allegro sprzedal mi jakis tani, tandetny filtr i ni jak chcial pasowac, ale sie udalo :)