Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

jako że już niedługo rodzina mi się powiększy :) rozpatruję sprawy fotelików. Wiadomo, że te z systemem ISOFIX są lepsze, ale co zrobić, jeśli w aucie nie ma odpowiednich zaczepów do mocowania?? Czy jest możliwość zamontowania czegoś takiego w kanapie E34?? Zależałoby mi, żeby było to jak najbardziej pewne mocowanie, a nie jakaś prowizorka. Czy idzie gdzieś takie mocowania kupić?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi...

nie ma starych BMW, są tylko zaniedbane...
  • 3 lata później...
Opublikowano
Myślę, że warto rozważyć uniwersalny fotelik samochodowy, a nie skupiać się nad systemem mocowania. Foteliki, które są mocowane przy pomocy pasów również uzyskują wysokie noty w testach bezpieczeństwa ADAC. Obecnie fala zachwytu ISOFIX przemienia się w merytoryczną dyskusję nt. skuteczności, dlatego warto zastanowić się, czy zakup zaczepów do mocowania pomoże w zwiększeniu bezpieczeństwa dziecka.
Opublikowano
Nie rozumiem trochę tego roztrzepywania się nad fotelikami dla dziecka. Dziecko waży kilka kilogramów i jeśli stan techniczny jest właściwy to fotelik powinien wytrzymać przeciążenie i tym samym utrzymać dziecko. Pasy dla dorosłych są w stanie bez najmniejszego problemu utrzymać osoby o wadze i 100kg. Pasy w fotelikach są prawie o połowę węższe tylko że dziecko to ledwo 10-20% wagi dorosłego.
Opublikowano

Hehe, nie o samą grubość pasów chodzi :) Co z tego że pasy wytrzymają ciężarówkę jeśli pod wpływem naporu (nawet dziecka) są wyrywane razem z mocowaniami z plastikowego fotelika. Fotelik fotelikowi nierówny, jest parę testów z filmami dostępnych w sieci.

Z tego co pamiętam nie było jakichś spektakularnych różnic pomiędzy fotelikami mocowanymi na ISOFIX, a pasami. Niektórzy producenci produkują te same modele z ISOFIX-em lub bez, lub wręcz nawet z dokładaną bazą 9Przejściówką na ISOFIX. Fotelik chroni więc tak samo, a jak napisał Darek, prawidłowo przypięty nie ma szans żeby nie przytrzymał fotelika. Myślę, że bardziej poprawia to wygodę i szybkość montażu niż bezpieczeństwo.

Z tego co widziałem np. w 39 trzeba by było wykonać trochę kombinacji żeby to dołożyć w nie przewidzianym do tego e34 (brak punktów mocowań, brak otworów w kanapie). Raczej gra nie warta świeczki.

Przerabiałem temat fotelika niedawno i ze swojej strony polecam Recaro Young Sport. Tani może nie jest ale firma konkretna, z doświadczeniami, w testach wypada nieźle, a poza tym zajefajnie wygląda i pasuje do beemki. Zwłaszcza w kolorze black/aquavit na czarnej skórze - młody się kozacko prezentuje :cool2:

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg