Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam może mi ktoś pomóc na carsofcie wywaliło mi następujący błąd

DDE

- 65 charge presure sensor

na realoem nie mogę tego znalejść

dodam ze mam dziure w przyspieszaniu na 4 i 5 biegu silnik 320d 136km w okolicy 2300 obrotów i zastanawiam sie czy ten błąd moze być przyczyną tego z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam

Opublikowano

Hehe witaj w klubie zamulonych 320d 136ps ! Na diagnostyce moja nie wykazuje zadnych bledow ale na 4 i 5 takze wogole nie ciagnie :lol: .

Ja aktualnie z tym walcze w ten sposob :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=55893&highlight=

Zamowilem przeplywomierz dzisiaj, jak dojdzie to zdam relacje.

pozdrawiam

piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Heh ja kupiem nową przepływke założyłem ją i lipa samochód jedzie jak by jej nie było a na carsofcie na live data pokazuje ilość podawanego powietrza i to jest dziwne nowa przepływka ma inną końcówkę numeru może ją trzeba jakoś specjalnie zaprogramować nie wiem już próbowałem wszystkiego tragedia zeby nikt nie wiedział jak rozwiązać ten problem z dziórą.
Opublikowano

A jakiej firmy masz nowa przeplywke ?

Org. miales 0928 400 314 Bosch'a ?

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Wstawiłem wykres z hamowni przed chipem (sprawdź w wczesniejszych postach temat:chiptuning)no i na tym wykresie widać te dziure u mnie też, tzn teraz juz nie mam, ale faktycznie spadek mocy jest znaczący!!! Mechanik (powtarzam sie) sugerował nie poprwanie działający elektrozawór, ale sa i tacy co je pozamieniali bez efektu!

@ Z ciekawościa czekam na testy Piotresa z nową przepływką :)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Tak orginalna jest boscha nr. 0928 400 314 ja kupiłem jakiś zamiennik z niemiec bedący odpowiednikiem numeru 0928 400 527 moze dlatego samochód na niej nie jedzie na carsofcie nie wywaliło błedu ze zła przepływka i parametry też z niej czyta tylko zastanawia mnie jedna rzecz na live data na wolnych obrotach pomiary z przepływki i wartości nominalne równoważą się ale jeśli podniose obroty ponad 2700 to przepływka pokazuje ok 470 jednostek a na nominale wyskakuje 1000 nie wiem czy tak ma być ale wydaje mi się że te odczyty powinny się pokrywać mniej więcej :|

Piotres a gdzie kupiłeś przepływke???

Opublikowano

Na chlopski rozum chodzi o czujnik cisnienia doladowania. Ja polecalbym sprawdzic uklad podcisnieniam (vaccum- sprawdzic pompe, węzyki), mialem ten sam przypadek (wywalalo ten blad)i okazalo sie ze węzyk byl nie szczelny. Pozdrawiam

Xdrive

Koder

Opublikowano
witam może mi ktoś pomóc na carsofcie wywaliło mi następujący błąd

DDE

na realoem nie mogę tego znalejść

dodam ze mam dziure w przyspieszaniu na 4 i 5 biegu silnik 320d 136km w okolicy 2300 obrotów i zastanawiam sie czy ten błąd moze być przyczyną tego z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam

mam podobny przypadek na 1600 i 2300 obrotów jest moment kiedy przerywa i na postoju na wolnych obrotach. komputer nie wykazuje żadnych błędów w silniku. Czy Tobie też przerywa na postoju i czy sprawdzałeś pompe wtryskową?

Opublikowano

www.przeplywomierz.pl - tutaj kupilem przeplywke, cena 250 zl

Firmy MTM, kolega Luke2001 z forum pisal ze u niego bardzo ladnie rozwiazala "problem" :) .

BTW dzis wlasnie doszla, po 22 jak sie przeluzni na drodze to zaaplikuje ja do auta i wyskocze na test :mrgreen: .

pozdr.

piotres

Opublikowano

(kopiuje posta z moich innych topicow aby rozsiac recepte ;-) )

Dzis kurier UPSu przywiozl przeplywke MTM ...

Po 22 zalozylem ...w stara orginalna obudowe Boscha, 5 minut roboty .

I na ulice ...tuz po wyjezdzie z bramy wiem ze juz cos sie zmienilo bo 1. dokrecila sie w takim tempie do 4000 obr jak wczesniej do 3000 obr :shock: . Po kilkuset metrach wiem ze juz jest milo bo praktycznie odrazu po wcisnieciu gazu na 4. wskazowka ekonomizera wskoczyla mi na 20l :twisted: . (przypominam - wczesniej 15l na 4. i max. 11l na 5.) . Wyjechalem na glowna ...szok :twisted: . Auto w takim tempie doszlo do 195 km/h jak wczesniej do jakis 165 km/h :twisted: .

Krotko mowic - w koncu czuje tylkiem ze autko ma ponad 130 KM :mrgreen: .

Wiec :

Jesli masz jakiekolwiek problemy z moca w 320d/520d 136 KM i masz auto z 2000r. lub 2001r. z orginalnym przeplywomierzem BOSCH'a o numerze 0928 400 314, to nawet nie mysl, tylko wejdz na strone www.przeplywomierz.pl (lub uderz na allegro do uzytkownika o nicku nataliafs - to jest jedna i ta sama firma) i zamow nowa przeplywke MTM (cena 250 zl) . Jak tylko przyjedzie paczka do domu zamontuj i ciesz sie odzyskana moca :twisted: ! Zadnej "adaptacji" , "programowania" (czy jak to zwal) w ASO robic nie trzeba !

Pisze auto z 2000r. lub 2001r. - bowiem - u Luka to sie sprawdzilo a mial 320d z 2001r. , ja mam z 12/2000r. . Na innych rocznikach nie wiadomo, ale istnieje duze prawdopodobienstwo ze takze obedzie sie bez "adaptacji" w ASO :) .

Numer przeplywomierza MTM ktory ja dostalem to RF928 400 314 .

To tyle odemnie .

Ja swoj problem z moca rozwiazalem. Planuje teraz zalozyc swiezutki filtr powietrza i tuz potem pojachac na hamownie, koszt nie duzy, a jestem bardzo ciekaw ile teraz jest kucykow :mrgreen: .

pozdrawiam

piotres