Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum jestem nowy.

Mam zamiar zmienic e36 n e38 Tylko niewiem jakie i czy to dobry pomysł? PROSZE O POMOC :worried:

Opublikowano
Dokładnie chodzi o silnik mysle o 4.4 ale zastanawiam sie nad utrzymaniem takiego auta

nie wiem jaką kasą dysponujesz,ale samo kupno e38 to tylko "mały" pryszcz-utrzymanie auta pochłania sporo wydatków np. paliwo , spalanie e38 4,4 to minimum 17 litrów w miescie, 750 jedna pali mi 20,5 druga 22.Do tego dochodzą większe wydatki na np.opony,klocki,tarcze,czesci zawieszenie niz w e36.Wiec musisz liczyc spokojnie ze miesiecznie e38 bedzie Ciebie kosztowalo srednio 2,3 razy wiecej nic e36.Coz luksus kosztuje.

Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich na forum jestem nowy.

Mam zamiar zmienic e36 n e38 Tylko niewiem jakie i czy to dobry pomysł? PROSZE O POMOC :worried:

koszty z którymi musisz sie liczyc (na początek)

ok 30.000 zł kupno nieskatowanego e38 740 lub 750 bo wg mnie tylko te motory nadają sie do e38 -mowimy oczywiscie o wersji sprzed liftu,najlepiej kupic w niemcowni,chociaz ja akurat drugą 750 mam z Danii,

dobrze by bylo po vinie sprawdzic jej historie serwisowa-nie wieze w to ze ktos w nie serwisowal 740 lub 750 na zachodzie nie w aso

- wymiana oleju w skrzyni (OBOWIAZKOWO!!!!!) min 800 zł(razem z usczelkami spod której na 99% leci)

- wymiana tylnych wachaczy+tuleje (to na bank) ok 600 - jesli w zamienniku

- wymiana oleju,filterkow jakis tam jeszcze drobiazgow - 1500

- pewnie klocki + tarcze - ok 1000

- na bank uszczelka podszybia bo sparciala - to akurat jest tanie - 160 zł w aso

- jesli auto ma ponad 300.000 to pewnie drązek kierowniczy + koncowki bo stukaja - 500 zł w zamienniku

- pewnie jesli auto stoi na 16 do chcialbys wieksze - od 3500 - 6000 tys za felgi z oponami ,no ale to juz estetyka a nie mus,

i tak dalej i tak dalej konca nie widac...... :)

- paski (na pewno) ok 300

na co musisz zwrocic uwage przy e38

- zawieszenie - tu na pewno bedziesz musial cos robic posilkujac sie zamiennikami , nie zbanczysz ale lepiej robic od razu wszystko niz pomalu

- jak wersja z xenonami to musisz sie liczyc ze zaraz ci walnie przetwornica - uzywka ok 250 zł - nowa w aso 1600 :)

- sprawdz podczas jazdy probnej skrzynie ,czy nie szarpie itd.bo 5hp30 pada - a naprawa to min 3000-5000 zł

nawet w auto w super stanie trzeba wlozyc na poczatek od 3000-5000 zł zeby bylo tip-top,ale wtedy wiesz co masz

a tak na koniec e38 to super fura , a naprwde mialem mnostwo samochodow,nawet e65 wymieka.Ja polecam Tobie 750 5,4 V12 :)

Edytowane przez robertzpoznania
Opublikowano
to mogę powiedzieć że ceny w porównaniu z e32 750 są porażające :shock:

dam Tobie przykład wachaczy bo to leci najczsciej \.

jesli robisz to na oryginałach z aso to koszt tylnych (gorne+dolne)+tuleje wachliwe ok 3500 zł + robocizna

oczywiscie zamienniki sa DUZOOOOOOO tansze - ja np.uzywam teknorota

ostatnio musialem wymienic jakas pierdolke przy nivo-bo ciekła,i tu niestety boli-zamiennika brak - koszt w aso 1200 :(

Opublikowano
tak ale ja porównóje ceny oryginalnych części !!

ceny oryginalnych cześci w aso do e38 a szczególnie 750 (mowimy o zawieszeniu,motorze i elektronice) są GIGANTYCZNE!!!!,dobrze ze istnieje mnostwo calkiem dobrych zamiennikow+używki

jesli np, robil bys remont zawiechy na oryginałach w aso to pewnie podwoił bys wartosc posiadanego e38

sa oczywiscie wyjatki i niektore zeczy sa bardzo tanie - np. kupowalem stnio oslone pod silnik z lewej strony i zapłacilem w aso cale..... 54 zł :)

a kawał plastiku był :)

Opublikowano

Super zmiana...ale napewno ją odczujesz... tak jak było napisane...

nawet jeśli kupisz w dobrym stanie... i sprawdzoną to i tak bedziesz musiał włożyc kilka tysięcy zeby auto bylo tip top... jęsli kupisz taką za 18 - 19 tys jakie sa na allegro... to bedziesz musial wlzoyc z 15 000 ... zeby to mialo rece i nogi heheh ( wiem bo szukalem e38 dośc dlugo i przejrząłem kilka wariantów cenowych ) ... lepiej drozej a mniej wlozysz

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
można też kupić tanio i dużo włożyć ale wtedy wiesz co masz!!!

to chyba żart :)

naprawde duzo sie najezdzilem za e38 i nikt nie jest głupi - tak jak napisałem min 30.000 z opłatami za auto 740 lub 750 sprzed liftu w bardzo dobrej opcji w takim stanie ze nie zamienil bym sie nawet "łeb za łeb" za 740 z 2001 z allegro w super,igła stanie

ładnej e38 za 18.000 nie kupisz- no chyba ze przód tylko :)

np ostatnio jak byłem w niemcowni stała bardzo ładna e38 750 il z 96 roku w steptroniku,xenon,navi,bawoły skórka itd od pierwszego własciciela z papierami shadow line na 18 m-spoke za 7900 m jak wracałem juz jej nie było,poszła za 7500

byly tez e38 oczywiscie za 3000-4000 eur alew takim stanie ze broń boże!!,cos w tym jest ze tamta poszla ,a te sobie stały chociaz byly 2 razy tansze !

Opublikowano

Wilkie dzieki za odpowiedzi.

A na autko planuje przeznaczyc około 40000zł mysle ze 1999 kupie za to i jeszcze zastanawiam sie nad 728 w pełnej wersji co o tym myslicie bo dizla to ja nieuznaje w bmw. Miałem 9 bmw i kazda w bezynie(bez gazu)a aktualne moje e36 to m power z 1994 czy E38 4.4 to duzo wieksze wydatki?

POZDRAWIAM

Opublikowano
Wilkie dzieki za odpowiedzi.

A na autko planuje przeznaczyc około 40000zł mysle ze 1999 kupie za to i jeszcze zastanawiam sie nad 728 w pełnej wersji co o tym myslicie bo dizla to ja nieuznaje w bmw. Miałem 9 bmw i kazda w bezynie(bez gazu)a aktualne moje e36 to m power z 1994 czy E38 4.4 to duzo wieksze wydatki?

POZDRAWIAM

to m-ki wychodziły w compactach? cosik mi sie wydaje ze chyba tylko w sedanie i coupecie,ale nie jestem specjalista od trojek,kiedys mialem 325 coupe,wiec niech ktos od e36 sie wypowie.

tak e38 do DUZO wieksze wydatki od Twojej e36,to po prostu inna klasa auta,e36 to takie jezdzidelko klasy golfa,audi itp,a e38 to klasa top lux

nie ma czegos takiego jak 728 w pełnej opcji,wogóle nie ma czegos takiego jak pełna opcja e38 bo lista dodatków co roku była dłuższa i niektóre opcje sie wykluczały nawzajem np.alcantara na podsufitce jest chyba tylko od 99 roku.Wiec mówienie ze mam full opcje to gadanie bzdur

To nie ford gdzie masz pakiety wyposazenia,to auto kompletuja dla Ciebie w fabryce pod indywidualne zamowienie.Np.widzialem 740 po lifcie z prawie fullem i fotele manualne np. :)

Opublikowano

Witajcie !

Czytam wasze wypowiedzi na temat ile to tysięcy pitaków trzeba jeszcze włożyć po zakupie e38 to na miejscu frede dał bym sobie spokój z e38 :!:

Pytanie jakie się nasuwa to skąd wy bierzecie te auta że taką fortunę trzeba w nie inwestować :?: Poza tym jak ktoś jest łoś to każde g... da sobie wcisnąć zobaczy navi i el. reg. fotele i jest tak napalony że nawet nie zwróci uwagi że auto miało czterech właścicieli w tym dwie firmy, dwa dzwony i jakby nie to że poziom wody w Renie się obniżył to do dziś leżała by w mule

Opublikowano
moje auto miało więcej niż 4 właścicieli i poza wybitym zawieszeniem , rozlatującą się pompą wody i uszkodzonym tempomatem było OK! A dałem za nie naprawde niewielkie pieniądze!!! Kwestia jest tego typu ile potrafisz zrobić samemu , bo odliczając już cenę części niektórzy mechanicy nie chcą nawet podchodzić do BMW nie mówiąc o naprawach , a jak króryś się trochę zna to chce za naprawy nie wiadomo jaką sumę!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Po pierwsze mam compacta z wsadzonym m-powerem z coupe e36 wiec nie koniecznie musiały takie wychodzic zeby je miec bo jest jeszcze tuning. Druga sprawa to 728 w wersji z navi i tv el. fotelami itp. nie mowie o o drobnch dodatkach czyli dla mnie to pełna opcjia 728.
Opublikowano
można też kupić tanio i dużo włożyć ale wtedy wiesz co masz!!!

ja sie z tym nie zgodze...boi z takim autem o ktore ktos nie dbal... sprzedaje tanio...ciagle cos wkładasz...wkladasz... i zeby wiedziec co masz - musialbys wymienci wszystko lacznie z silnikiem... wole wiecej dac... wymienci czesci eksloatacyjne... i miec swiety spokoj

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

jeszcze jedno za 45000zł jest szansa ze kupie dobry stan z 1999roku i panowie gdzie jej szukac najlepiej (niemcy odpadaja nie mam czasu)

Bo jak kupie za ta kase padaczke to :mad2: :duh:

Pozdrawiam

Opublikowano
ale najczęściej jeśli coś jest nie tak to jest to sprawa zawieszenia , a reszta może być OK ja swoje kupiłem tanio bo miało wybite zawieszenie, a Niemiaszkowi nie opłacało się pewnie naprawiiać i wolał sprzedać !! A teraz po wymianie wiem co mam , a kupując auto za kwotę 2, 3 razy większą gdzie wszystko jest OK , nie wiesz czy wahacze pociągną tydzień czy dwa i się nie rozlecą!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
A teraz po wymianie wiem co mam , a kupując auto za kwotę 2, 3 razy większą gdzie wszystko jest OK , nie wiesz czy wahacze pociągną tydzień czy dwa i się nie rozlecą!!!

TC z całym szacunkiem ale jak bym wiedział że się przewrócę to bym się położył. Trochę dziwne to twoje rozumowanie :roll: