Skocz do zawartości

320d 136PS problemy z moca - RECEPTA na jej odzyskanie :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Z całym szacunkiem ale te 10.47 to mogłeś sobie podarowac :D Przeciez błąd pomiarowy w takim przypadku wynosi minimum 1-2 sekundy. znam takiego gościa co opowiadał ze polonezem jechał 169 km\h. Nie chodzi tutaj o to czy tyle jechał czy nie, ale ta dziewiątka na końcu jego pomiaru przy liczniku wskaówkowym brzmi przekomicznie. Stosujmy zasady ROZSADNEGO zaokraglania! :D
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Dzis kurier UPSu przywiozl przeplywke MTM ...

Po 22 zalozylem ...w stara orginalna obudowe Boscha, 5 minut roboty .

I na ulice ...tuz po wyjezdzie z bramy wiem ze juz cos sie zmienilo bo 1. dokrecila sie w takim tempie do 4000 obr jak wczesniej do 3000 obr :shock: . Po kilkuset metrach wiem ze juz jest milo bo praktycznie odrazu po wcisnieciu gazu na 4. wskazowka ekonomizera wskoczyla mi na 20l :twisted: . (przypominam - wczesniej 15l na 4. i max. 11l na 5.) . Wyjechalem na glowna ...szok :twisted: . Auto w takim tempie doszlo do 195 km/h jak wczesniej do jakis 165 km/h :twisted: .

Krotko mowic - w koncu czuje tylkiem ze autko ma ponad 130 KM :mrgreen: .

Wiec :

Jesli masz jakiekolwiek problemy z moca w 320d/520d 136 KM i masz auto z 2000r. lub 2001r. z orginalnym przeplywomierzem BOSCH'a o numerze 0928 400 314, to nawet nie mysl, tylko wejdz na strone www.przeplywomierz.pl (lub uderz na allegro do uzytkownika o nicku nataliafs - to jest jedna i ta sama firma) i zamow nowa przeplywke MTM (cena 250 zl) . Jak tylko przyjedzie paczka do domu zamontuj i ciesz sie odzyskana moca :twisted: ! Zadnej "adaptacji" , "programowania" (czy jak to zwal) w ASO robic nie trzeba !

Pisze auto z 2000r. lub 2001r. - bowiem - u Luka to sie sprawdzilo a mial 320d z 2001r. , ja mam z 12/2000r. . Na innych rocznikach nie wiadomo, ale istnieje duze prawdopodobienstwo ze takze obedzie sie bez "adaptacji" w ASO :) .

Numer przeplywomierza MTM ktory ja dostalem to RF928 400 314 .

To tyle odemnie .

Ja swoj problem z moca rozwiazalem. Planuje teraz zalozyc swiezutki filtr powietrza i tuz potem pojachac na hamownie, koszt nie duzy, a jestem bardzo ciekaw ile teraz jest kucykow :mrgreen: .

pozdrawiam

piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
najwiecej lecialem 220km/h wg licznika

Masz wersje 150km? Ja ze swojej 136km przed softem wycisnalem ledwo 205 km/h, a cisnalem dlugo i cierpliwie :wink:

Nie normalne 136ps,do 200 ciagnie bardzo szybko oczywiscie jak na 136ps,na dalsze 20 trzeba chwilke poczekac,ale wydale misie ze jeszcze odrobinke by poszla.Kiedys moze sprawdze,bo normalnie to nie przemieszczam sie z takimi predkosciami :D

ps. dodam ze te 220 wycisnelem z 3 osobami na pokladzie.

U mnie jest to samo, 136ps, koła 16' i do około 190-200 nie ma większych problemów, potem ciut słabiej ale ciągnie do ok. 210 km/h.

Opublikowano

Co do testu na przyspieszanie-- sprawdziłem dzisiaj.

Droga prosta bez wzniesień i upadków :-) wskazówka równo na 80 i tak jadę chwilę na 4 biegu. Wciskam stoper i gaz do podłogi.... chwila turbodziury :D i czekan aż wskazówka równo pokryje sie z kreską od 120 i tak 4 pomiary.

Czasy od 7,7 do 7,9 sekundy (starałem sie zrobic to dokładnie zeby wyeliminowac bład pomiarowy) :dance: Chip chyba sprawdza sie dobrze :lol:

Opublikowano
Ludzka rzecz zakręcić sie :lol: :lol: :lol:
Opublikowano

Ja wczoraj raz tylko to sprawdzilem, jechalem 60km/h czworka i nagle ogien, jak wskazowka doszla do 80km/h to stoperek zalaczylem i wylaczylem przy 120 km/h ...wynik 10.16 s :) . Ale to byl tylko jeden pomiar.

Oj Filon chyba Ci dziala chipek, oj dziala :twisted: .

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
A widzisz, cały bajer polega na tym, zeby jechac 80 i wcisnąc bo inaczej (z rozpędu) ominiesz turbodziurę :D która psuje znacznie pomiar :-))
Opublikowano
A widzisz, cały bajer polega na tym, zeby jechac 80 i wcisnąc bo inaczej (z rozpędu) ominiesz turbodziurę :D która psuje znacznie pomiar :-))

Dokładnie , jedziesz spokojnie 80 i gaz w podłoge , jest ta chwilowa cisza ale już stoperek odlicza , sprawdzę u siebie tylko pomyślę o jakimś równym kawałku - wystarczy 300m między światłami - tylko u mnie ten pomiar na 4 biegu musi się odbyć na sekwencyjnej skrzyni bo w automacie w tym przypadku zredukuje na bieg 3

Opublikowano
Więc był to taki przedsmak próby elastyczności bo wiarygodnosć nie jest pewna - znajdę odpowiedni kawałek drogi to test zrobię kilkakrotnie - jak my pisali przy 80km / miałem na sekwencyjnej skrzyni wbity 4 bieg / kick'down - równocześnie ze stoperem - chwilowa dziura / normalne / i przy 120km/h stoper pokazał 6s , żeby to potwierdzić muszę kilkakrotnie to wykonać więc nie biorę tego poważnie :mrgreen: - nie mam pewności bo w lusterku miałem lekkie wrażenie że droga mogłą być lekko z górki - ale głowy nie dam
Opublikowano
Szczegolów sie nie czepiajmy (2% spadek nawierzchni :D )- 180 Ps robi swoje :D . Porażająca jest róznica 2.0 D przed liftingiem bez chipa i po liftingu z chipem! z 10,5s (średnio dla 136 PD) zejść na 6s przy np.: wyprzedzaniu- to po prostu miodzio :-)
Opublikowano

Czesc

Shamowalem auto z nowa przeplywka MTM :

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/320d_wykres.jpg

Auto to absolutna seria z swiezymi filtrami powietrza i paliwa.

Przebieg 116kkm, fabryka mowi o 136 KM i 280 Nm, u mnie wyszlo 139 KM i 309 Nm przy ladnym przebiegu...wiec chyba przeplywka dziala az za dobrze :oops: :lol: .

pozdr.

piotres

Opublikowano
Szczegolów sie nie czepiajmy (2% spadek nawierzchni :D )- 180 Ps robi swoje :D . Porażająca jest róznica 2.0 D przed liftingiem bez chipa i po liftingu z chipem! z 10,5s (średnio dla 136 PD) zejść na 6s przy np.: wyprzedzaniu- to po prostu miodzio :-)

Zrobię ten test kilkakrotnie to będę miał pewność - mam płaski kawałek 400 metrowy ale muszę wjechać na światła na zielonym przy 80km/h i wtedy - to nie problem ale wymaga czasu a dzisiaj jest odpowiedni dzień bo niedziela mały ruch - no i sucha droga ale wiem że jest różnica w elastyczności między serią

Opublikowano
Czesc

Shamowalem auto z nowa przeplywka MTM :

Auto to absolutna seria z swiezymi filtrami powietrza i paliwa.

Przebieg 116kkm, fabryka mowi o 136 KM i 280 Nm, u mnie wyszlo 139 KM i 309 Nm przy ladnym przebiegu...wiec chyba przeplywka dziala az za dobrze :oops: :lol: .

pozdr.

piotres

Bardzo dobry wynik , mimo ,że V-Tech robi świetne hamownie ja mam do nich mieszane odczucia , chipowałem u nich A4 1.8T / poprzednie autko / i mam wrazenie ,że potrafią oni równie dobrze wykresy stuningować :mrgreen: może się mylę ale nie tylko ja tak twierdzę , co do wykresu to pieknie ale skąd się wzięło aż ponad 10s w tym teście na elastyczność ?? przy takich parametrach w serii ?? i z rozpędu od 60km/h ? w takiej sytuacji w moim aucie zszedł bym poniżej 6s :twisted2: tylko że pomiar nie był w V-Tech ale na ich hamowni w Kreatorze

Opublikowano
Ale ciekawe jest, ze przy 2200 jest załamanie i na momencie i na mocy! - jak w wiekszości M47 - ciekawe czym to jest spowodowane, bo że nie jest to wina przepływki to juz wiemy :) :)
Opublikowano
Panowie, posiadam wersję 320d 2002 rok 150 KM, objaw pojawia się nastepujacy - przyspieszam i od około 3tyś obrotów auto dostaje tak jakby dodatkowego kopa i kopci na ciemno bardziej niz w niższym zakresie obrotów - czy to jest wina przepływomierza?! :|
Car Detailing - zrób to z Nami :-)
Opublikowano

Witam

Chce powiedziec ze moj wczesniejszy test 80-120 to jakis LOL byl.

Teraz robilem tak ...czworeczka i napedzamy autko do ponad 90 km/h ..potem noga z gazu calkiem i jak spadnie na 80km/h to gaz w podloge do 120 km/h ...dwa razy tylko udalo mi sie sprawdzic :

I pomiar : 9.52 sek

II pomiar : 8.54 sek (ale powyzej 100 km/h droga zrobila sie juz lekko z gorki wiec tego pomiaru nie nalezy brac na serio) .

Generalnie - ponizej 10 sekund spokojnie sie mieszcze .

Jak pomierze dokladnie z 5 razy na plaskiej drodze to wtedy wyciagne srednia i napisze .

A co do dyno v-techu : na scianie w kreatorze wisialo kilka wykresow ...i nie wszystkie auta wypadaly tak kolorowo - np. w oko wpadl mi wykres 320d 150'tki po chipie ...seria 145 KM, a po chipie tylko 169 KM wiec i tu i tu nie za bogato . Wykres co prawda plaski jak u mnie ale wartosci max raczej slabe ...

pozdrawiam

Piotres

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
do tematu osiągów - 215-220 oryginalnym 136 ps bez większego problemu i nawet nie wiem czy to max bo nie sprawdzałem, tak tylko przypuszczając nie dusiłem dalej. wiadomo żal dieselka dusic
Opublikowano

witam ! Mam następujące pytanie:

czy jest to narmalne w e46 320d 136km aby od 1000obr do 1900obr była odczuwalna turbo dziura??

Powyzej 1900 dopiero samochód dostaje "kopa"