Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam starszych braci! Chce zamienic swoje E36 na E39 i ma to byc 530d lub 525td, czy moze mi ktos z Was w skrocie napisac jakie sa roznice pomiedzy tymi silnikami, spalanie, osiagi,zalety i wady,awaryjnosc itd? Na co zwrocic uwage przy zakupie? Z gory wielkie dziex!!
Opublikowano
Pominmy finanse. Powiedzmy ze nie robi mnie roznica w spalaniu o 1l na 100, czy cos takiego, duzo robie trasy (po 2000 km) , chce zeby byl niezawodny silnik! Bo wygoda i komfort to wiadomo ze tylko bmw! Co do ceny auta to trudno powiedziec, mieszkam za granica i nie przegladam polskich cennikow! Mowa o E39 - 98 do 00r
Opublikowano
Pominmy finanse. Powiedzmy ze nie robi mnie roznica w spalaniu o 1l na 100, czy cos takiego, duzo robie trasy (po 2000 km) , chce zeby byl niezawodny silnik! mieszkam za granica i nie przegladam polskich cennikow! Mowa o E39 - 98 do 00r

3.0d bedziesz lepiej zaopatrzony w czesci jest tego wiecej a t tego przedzialu co piszesz to 2.5d jest duzo mniej a cenowo jest to samo

3.0 znajdziesz w 3-ce,5-tce,7-mce,x3,x5 wiec mozna powiedziec ze 3.0d kalkuluje sie spalanie bedzie podobne a osiagi lepsze w 3.0d

Opublikowano
Witam. Jak dla mnie odpowiedż jest prosta 3.0d. Ten silniczek jest idealny do piątki.W miare ekonomicznie i bardzo przyzwoite osiągi jak na diesla.Wiadomo że rożnica w cenie jest ale 3.0 diesel jest 100% lepszy.Powodzenia przy zakupie.
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, w nawiazaniu do pytania [czy lepiej 525d czy 530d] mam pytanie o skrzynie, lepiej manualna czy automat?

pozdrawiam,

D.

ps. juz wiem nie ma to wiekszego znaczenia, wazne by trafic na zadbany egzemplarz, Bono ma racje lepiej wyposazone w tym silniku sa automaty...

Edytowane przez darcik
[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano
witam ja mam od 8 miesiecy 530 d z 2001 z automatem i jestem w nim zakochany. spalanie w granicach 8-9 litrów, fajne przyspieszenie i super ealastyczność więcej mi nie trzeba. co do wyboru między 2,5 a 3 litry to ten pierwszy jest po prostu starszą konstrukcją, i to co mi mówił mój mechanik to niebo a ziemia pomiędzy nimi. ja sam osobiście nic nie powiem o 2,5 d, ale 3 litry to strzał w dyche w e39. pozdrawiam
Opublikowano
witam ja mam od 8 miesiecy 530 d z 2001 z automatem i jestem w nim zakochany. spalanie w granicach 8-9 litrów, fajne przyspieszenie i super ealastyczność więcej mi nie trzeba. co do wyboru między 2,5 a 3 litry to ten pierwszy jest po prostu starszą konstrukcją, i to co mi mówił mój mechanik to niebo a ziemia pomiędzy nimi. ja sam osobiście nic nie powiem o 2,5 d, ale 3 litry to strzał w dyche w e39. pozdrawiam

i tu twój mechanik sie myli, ponieważ silnik 2.5d wszedł do produkcji od bodaj 2000r dopiero (nie mylić z 2.5 td !!!) i jest nowszą konstrukcją niż 3.0d . Wcale nie ma miedzy nimi różnicy jak niebo i ziemia.

pewnie chodziło twojemu mechanikowi o silnik w 525 td (w e39) 115 PS-285 Nm to wtedy racja .

natomiast 525d ma 163 PS i 350 Nm i daje rade

Opublikowano

i tu twój mechanik sie myli, ponieważ silnik 2.5d wszedł do produkcji od bodaj 2000r dopiero (nie mylić z 2.5 td !!!) i jest nowszą konstrukcją niż 3.0d . Wcale nie ma miedzy nimi różnicy jak niebo i ziemia.

pewnie chodziło twojemu mechanikowi o silnik w 525 td (w e39) 115 PS-285 Nm to wtedy racja .

W e39 nie było motorów 2.5td 115KM :lol:
Opublikowano

W e39 nie było motorów 2.5td 115KM :lol:

Oczywiście że były- występowały równoległe z tds 1996-2000.

Sprawdź a dopiero potem zabieraj głos w dyskusji.

zresztą na forum jest conajmniej kilku uzytkowników, którzy mają ten silnik w e39

Źródło : dane techniczne ze strony www.bmw-klub.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jako uzytkownik automatu, ktory nigdy sie nie pogodzil mentalnie z tym, aby jezdzic z taka skrzynia (dla wytlumaczenia, chcialem 3.0d dobrze wyposazony, manuali w takiej konfiguracji jest niewiele) ostrzegam uczciwie, ze skrzynie w tym modelu maja wade fabryczna - dowiedzialem sie dopiero, gdy u mnie wysiadla, chodzi o sprzeglo hydrokinetyczne...

niestety trafilem na warsztat, ktory sie nie zna na tego rodzaju naprawach (odradzam Auto Jozefow w Jozefowie k/Warszawy), samochod niesprawny, nerwy i nic wiecej... wypieli sie na usuniecie usterek

z drugiej strony w manualu tez jest co wymieniac, kolo dwumasowe, sprzeglo - z tego co wiem przy mocy 3.0d tez lubi sie popsuc

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1