Skocz do zawartości

[E36] bardzo porszę o pomoc przed kupnem

chemmist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich, jestem tutaj nowy, zachorowałem na BMW po obejrzeniu pewnego e36 1.8i, samochód jest stary bo to rok 92 ale w stanie swietnym. Mam do Was kilka pytań:

Pod maską dookoła kielichów zauważyłem dziwne /nigdy takich nie widziałem/ spawy, dla mnie wyglada to jak dotkniecia spawarką co pół centymetra, wychodzi taki chropowaty zygzak (mam zdjecie ale nie wiem jak wkleić :( ), sprzedawca twierdzi że są oryginalne, że tak robi BMW, co o nich sądzicie?

Pytanie 2: to szyby, są trzech różnych producentów, w przednich drzwiach firmy sekurit, w tylnych drzwiach splintex, w tylnych drzwiach trójkątne to sicursiv, tylna szyba to sekurit, przednia sicursiv. Czy to oznacza ze szyby były wymieniane? Da sie jakoś z szyb odczytać rok? Zaznaczam że wszystkie szyby mają znaczek BMW a pod nim właśnie różni producenci.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

wyślij fotkę a ją wkleję: [email protected]

Przednia szyba w takim aucie może być nie oryginalna, ponieważ często się zdarza, że się ją wymienia, bo udeży jakiś kamyk. Lewa przednia może być wybita, bo ktoś chciał się dostać do środka.

Ja przy kupnie patrze na inne rzeczy niż szyby. Popatrz na plastiki, wjedź na jakiś kanał i zobacz podwozie (łatwo zobaczyć czy auto miało cięte jakieś ćwiartki). No i oczywiście obejżyj dokładnie lakier w dobrym naświeleniu (najlepiej w dzień).

wyślij fotkę a ją wkleję: [email protected]

Przednia szyba w takim aucie może być nie oryginalna, ponieważ często się zdarza, że się ją wymienia, bo udeży jakiś kamyk. Lewa przednia może być wybita, bo ktoś chciał się dostać do środka.

Ja przy kupnie patrze na inne rzeczy niż szyby. Popatrz na plastiki, wjedź na jakiś kanał i zobacz podwozie (łatwo zobaczyć czy auto miało cięte jakieś ćwiartki). No i oczywiście obejżyj dokładnie lakier w dobrym naświeleniu (najlepiej w dzień).

Oglądał już go mój mechanik, jeszcze musimy go podnieść, wyglada naprawdę dobrze.

Fotki wysłałem.

Cyfry na szybach powinny byc takie same, w moim jedna była inna, zdjąłem boczek, było pełno szkła. Cyfra na szybie wskazuje rok produkcji na 100%.

moje e36 było z 91 r. i na szybach byly 3 i 4 chyba, dokladnie nie pamiętam - jedynek w każdym bądź razie nie było

kiedyś

E32 730

E36 318

Co do tych spawów przy kielichach i ogólnie w komorze silnika.... jeden z Was widział zdjęcie i twierdzi ze są w 100% nieoryginalne, patrzyłem na allegro i powiem wam że ja już nic nie wiem, co samochód to inaczej wykończone, widziałem kilka gdzie spawy są gładkie jak pociągnięcie pędzlem a widziałem też takie identyczne jak u mnie :( :?:

Wracając z niemiec moim pięknym bmw :D , widziałem jak laweciarze ciągną wraki samochdów min. bmw, wiec pewnie 80% aut ściągancych z zagranicy do sprzedaży na giełdach to auta po przejsciach.

Co do kielichów, to nigdy nie bedzie pewności, że sie kupi " nie bity ", bo zawsze znajdzie się dobry blacharz . Wg. mnie jedyna opcja jak sie nie ma pewnosci, to pojechać do serwisu na geometrię i inne badania przed kupnem, wydać 300zeta, i mieć pewnosc czym się jeździ.

W 100 % procentach sie zgadzam, mogła być zbita tylko szyba, racja... A co do czujnika grubości lakieru to przed kupnem badałem swoje auto :) , bardzo fajna zabawka, wykryje nawt drugą warstwe lakieru. Co do szyb chodziło mi o to, że wszystkie orginalne szyby muszą mieć ten sam numer...

Na zkup nowej 330 stać nielicznych :) , ale servis czemu nie, jak ktoś chce jeździc autem przez pare ładnych lat. Przynajmiej wie co się kupuje, bo złomu jest bb.dużo. Kolega co pisał temat pokazywał mi fotki swojego przyszłego auta, wg. mnie nie warte swojej ceny..:(

• Członkowie klubu
Sprawdzanie nr. na szybach w aucie z 92r nie wiele pomoże w decyzji o zakupie. Przy 12-letniej eksploatacji moglo wiele zajść - co nie eliminuje auta. Proponuje sprawdzenie geometri, poszukanie śladów nie fachowej naprawy - właśnie spawy, naprawy elementów plastikowych, proponuje odkryć dywaniki wew. i w bagażniku. Jeśli nie widać śladów świerzych remontów to rzuć okiem na ogumienie - równomiernośc zurzycia. A najlepiej zabrać ze sobą kumpla z doświadczeniem - takim co naprawia lub handluje. Przecierz przy tylu latkach trudno wykluczyć kolizje itp. ważnym jest solidność naprawy. Nawet przy 2-miesięcznym aucie jest ryzyko zakup - wyklepanego przystanku. Pamiętaj także o tym, że każdą blache da się wyklepać i naprostować tylko papierów auta nie wyklepiesz. Kup i doceń BMW

UIHZ9556.JPG

Witam!

Słuchajcie, nieumyślnie wprowadziłem Was w błąd, mówiłem że to spawy..... to nie są spawy... może od początku... np. na łaczeniu kielichów z nadkolem na wierzchu jest zapaćkane takim szuwaxem, w niektórych samochodach to jest gładkie jak pociągniecie pędzlem, u mnie wyglada jakoś inaczej, przypomina raczej nałożenie maszynowo, jest chropowate. Mam zdjecia jednego i drugiego u siebie w kompie ale nie wiem jak wkleić :( Ktoś może mi pomóc?

Pozdrawiam!

Na zkup nowej 330 stać nielicznych :) , ale servis czemu nie, jak ktoś chce jeździc autem przez pare ładnych lat. Przynajmiej wie co się kupuje, bo złomu jest bb.dużo. Kolega co pisał temat pokazywał mi fotki swojego przyszłego auta, wg. mnie nie warte swojej ceny..:(

widziałeś tylko szyby i komorę silnika chyba....