Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Mam taką zagwozdkę.

W październiku 2004 wklejałem przednią szybę (starą załatwiłem otwierając za daleko maskę - nieistotne).

Jakiś miesiąc temu odkryłem małe pęknięcie.

Pęknięta jest od środka pod wycieraczkami - pod palcem wyczuwam rysę. Z zewnątrz nie czuć jej. Poza tym nie przypominam sobie, żebym dostał kamieniem itp.

Źle była wklejona?

Czy mam po prostu pecha?

Jak poznać i udowodnić ewentualnie, że źle była wklejona?

Warsztat, który to robił, póki co telefonicznie zachowuje się OK. Tzn. nie wierzy w wadę szyby, więc teoretycznie będę musiał zapłacić za kolejną, ale jeśli coś było nie tak z montażem, to wkleją ją za darmo.

Liczę na jakieś porady :cool2:

Muszę zrobić to na dniach, bo pęknięcie właśnie poszło dalej i jest mega widoczne, a ewentualny mandat jest mi zbędny...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Szyby czasami pekaja od naprezen budy, wiec udowodnienie, jaka byla przyczyna, moze byc lekko problematyczne. Jezeli szyba po wymianie wytrzymala 3 lata, to nie sadze, zeby to byla wada montazu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• Członkowie klubu
Opublikowano

No niby tak, ale czy to znaczy, że gdybym nie wymieniał, to pierwsza też ot tak sobie by pękła?

Nic to. Wytną to się zobaczy czy np. może gdzieś nie koroduje i to jej nie naprężyło. To jedna z teorii warsztatu. Ale to, moim zdaniem, na niekorzyść warsztatu, bo oczyszczali wszelkie tego typu miejsca...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Czasem to nie jest od korozji - niektore modele samochodow, z wyjatkowo malo sztywnymi karoseriami maja pekajace szyby 'w standardzie'.

Akurat nie dotyczy do E36, ale byc moze szyba pekla Ci po wjechaniu na jakas nietypowa dziure, albo cos w tym stylu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• Członkowie klubu
Opublikowano
Może masz samochód mocno powypadkowy, np. po dachowaniu i to są tego efekty. Ja mam mały odprysk od kamienia, jeżdżę już tak 2 lata i nic dalej nie pęka.

Tak - po zderzeniu z bunkrem i od 2000 roku (od tego czasu mam auto) dopiero teraz się to okazało :lol:

W poprzedniej miałem dwa odpryski od kamienia i też nie pękała...

PS jak można za daleko otworzyć maskę? Jest to niewykonalne, chyba że nie masz ograniczników...

Jakie ograniczniki?

Jedynie siłowniki, które musiałem zdjąć, żeby wyżej otworzyć maskę, no i przez nieuwagę zrobiłem to trochę za mocno... nieistotne.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Może i zabrzmi banalnie, ale po JEDNEJ pękniętej ustalać przyczyne to troszkę jak wróżenie z fusów. Ja stawiałbym raczej (jesli to od środka) na feler szyby, z tym ze nie zawsze takie rzeczy muszą wyskoczyc po tygodniu czy dwóch. Mogło sie zdarzyć ze szyba była jakaś niedorobiona (na szkle gołym okiem zaburzeń w strukturze nie stwierdzisz) do tego naprężenia (dziura, za szybko po wybojach) no i sumarycznie mamy kreskę. Wymieniając szybe skup sie na obejrzeniu miejsca wklejenia które przypada na peknięcie na szybie- prawdopodonbnie nic tam nie znajdziesz :o
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

A przypomniało mi się, nie napisałem wcześniej.

Wzdłuż pierwszego pęknięcia, które zauważyłem najpierw, są takie bąbelki, jakby jakaś folia się odkleiła od szyby...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png