Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, właśnie stałem się szczęsliwym posiadaczem 330d touring z 2001 r. Auto w tej chwili jeździ na kosmicznych wręcz kołach:

1. przód 235/35/18

2. tył 255/35/18

Wygląda to super, obawaim się natomiast o stan zawieszenia po pół roku jazdy po wrocławskich dziurach.... Myślę o wsadzeniu 17', ale nie mam pojęcia jakie dokładnie rozmiary opon, et felg, itd są dedykowane do tego modelu.

Sprzedający powiedział mi, że do 330d nie wejdą zadne 16' z uwagi na wielkośc tarcz hamulcowych - czy to prawda? Myślałem o 16' stalówkach na zimę. A jeżeli rzeczywiście najmniejsze to 17' to w jakim rozmiarze do tego zimówki? Tak, żeby nie obcierało itd. Wybaczcie mi moje mało fachowe podejście, ale do tej pory jeździłem corollą, w której 15' to był wypas... :) Pozdrawaim i licżę na fachowe opinie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprzedawca chyba sie troche zagalopowal - powiedzialbym, ze 16' to min. (tak przynajmniej jest w e39 530d po lifcie), ja jezdze na alusach zima i lato, mam 2 komplety, ja na razie mialem szczescie ich nie rozwalic...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawda, 16tki do 3-litrowych E46 nie wchodzą z powodu hamulcy, na słupku przy drzwiach kierowcy masz wpisane dopuszczalne rozmiary i nie powinieneś znaleźć tam żadnych 16-tek.

Ja jeżdżę 225/45/17 lato i 205/50/17 zima. Mam dwa komplety alusów ale na zimę miałem wcześniej 17-ki stalowe, 300 pln sztuka nówka, dedykowane do E46 przez firmę niemiecką ale nie pamiętam jaką....

A i jeszcze jedna rzecz- felgi o odsadzeniu ET/IS co najmniej 35, oryginały mają 42 albo 47 (nigdy nie pamiętam ;) )

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
witam, zapytałem w ASO. Okazuje się, że 16 na prawdę nie wchodzą - ocierałyby o zacisk.... no cóż, trzeba kupić stalowe 17+zimówki. Drogie to strasznie... A rozmiary dedykowane przesłali mi również, wygląda na to, że te 18 które mam pasują idealnie, ciekawe jak będzie ze stanem zawieszenia po pół roku jazdy po wrocławskich dziurach na przodzie 225/40/18 i tyle 255/35/18...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
We Wrocku byłem raz i faktycznie nieciekawie to wygląda.... Możesz poszukać używanych felg, ja tak zrobiłem z zimówkami...

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do M3-ek (e36) tez nie wchodza mniej niz 17` ale po zastosowaniu dystansow mozna upchac 16-tki... w 330 moze byc podobnie....

EDIT:

Temat przerabiałem 3 lata temu- są 16tki które wejdą bez przeróbek ale felg tych nie znalazłem w ofercie w Polsce, bodajże nazywaja się AT Italia 5 i kosztowały więcej niż 17ki oryginalne używki które kupiłem rok później :) Jak kogoś mocno to interesuje wystarczy przeczesać forum. Kolega LukaszPL dawał mi namiar na te kółka

pozdrawiam

Paweł