Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich,mam problem ze sie tak wyraze elektryczny,otóz od pewnego czasu aku mi pada co 2 dni po naładowaniu zostawiłem go w domu i przez cały czas miał napięcie 12.60V ale jak tylko go wkładam do auta i podpinam klemy to natychmiast spada do 12.30V a tak po dwóch dniach nie moge odpalic.Przejrzałem juz wsteczne posty na ten temat i zgodnie z radą innych odłączyłem jeża i wentylator klimy ale to nic nie zmienia,jak myślicie czy aku moze byc juz tak słaby ze nie wydala(wygląda ze juz troche lezy w tym aucie),a jak nie to co to może byc?
tylko potwierdzam cos co ktos kiedys powiedzial a mianowicie:to auto naprawde zaraża!!!!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że winę może ponosić aku.

U mnie podobnie jak u ciebie akumulator był od nowości więc miał prawo być słaby. Po 2-3 dniach stania nie zapalał. Zdecydowałem się na zakup nowego.

Jak się okazało ta decyzja kosztowała mnie dużo nerwów ;)

Po naładowaniu nowiutki akumulator dawał radę jakieś 12 godzin!

Zaczęło się dłuuugie poszukiwanie przyczyn (bo z wiadomych przyczyn wykluczyłem akumulator jako winowajcę)...

Jak się później okazało przyczyną był wadliwy NOWY akumulator (Bosch Silver). Reklamacja i po założeniu nowego problem zniknął.

Edytowane przez DRAY
Opublikowano

W warsztatach mają takie specjalnie urządzonka mierniki podpina do aku i juz wiadomo czy jeszcze żyje. Jeśli aku jest dobry masz gdzieś złodzieja prądu ewentualnie zmierz jeszcze alternator czy daje odpowiednie napięcie.

Akumulatory Bosch nie są najlepszej jakości niestety.

Opublikowano
Pinczer sprawdziłem ładowanie i jest ok,no cóż wygląda na to ze trzeba bedzie kupic nowy aku i modlic sie zeby to było właśnie to
tylko potwierdzam cos co ktos kiedys powiedzial a mianowicie:to auto naprawde zaraża!!!!!!!
Opublikowano
odepnij wtyczkę z jeża i przekonasz się czy przypadkiem to nie jest wina jeża Ja miałem uszkodzonego jeża i auto rozładowywało 100Ah akumulator w trzy dni.