Skocz do zawartości

Dlaczego czujnik temperatury zewnętrznej oszukuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czujnik temperatury zewnętrznej oszukuje mnie o jakies 8-10 st C, czyli reaguje na zmiane temperatury, dziala bo nie pokazuje mi temperatury -40 ( bo wtedy byłby uszkodzony) jest zamontowany w przednim zderzaku po prawej stronie, myśle ze jest to prawidłowe jego miejsce, ale nawet jak by bylo to nieprawidłowe miejsce to raczej powinien zawyżać a nie zaniżać. D :?: Prosze o jakąś podpowiedz, gdzie tkwi problem.
Opublikowano
Tez mysłałem ze czujnik moze byc uszkodzony, ale najdziwniejsze jest to ze pokazuje idealnie o 10 st C mniej i reaguje na zmiany temperatury. Woda we wtyczce wykluczona- sprawdziłem, przeczysciłem wtyki i wszystko wyglada ok poza wskazaniami temperatury
Opublikowano

Przede wszystkim witam wszystkich, bo to mój pierwszy post.

Przyszło mi do głowy, że może kable przed wtyczką mają uszkodzoną izolację.

Nie przy samej wtyczce tylko np. z pół metra wcześniej.

Nie wiem jak daleko od czujnika te kable wchodzą do wiązki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A moj termometr na zimnym silniku pokazuje dobra temperature a jak odpale to wariuje i podnosi temp. nawet do +49,5.

Czujnik zamontowany mam po prawej stronie zderzaka przedniego przy samym chalogenie ma ktos jakis pomysl co z nim moze byc nie tak?

Opublikowano

Moj tak do 20'C pokazuje ok, a jak jest np. 28'C to czasem go ponosi i pokazuje nawet z 35'C. Ja mam czujnik z allegro za 16zl, ale wczesniej mialem oryginalny i tez zaczal oszukiwac az padl calkiem wiec kupilem ten tani. W e46 tez mi troche oszukiwal.

ale tak jak mowie, jak nie ma upalow to zawsze pokazuje dobrze.

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

• 8 lat później...
Opublikowano

zamontowałem komputer 7 przycisków i po podłączeniu termometru zewnętrznego pokazuje mi dobrą temp. ale podczas jazdy nie ulega zmianie czy tak ma być czy coś nie tak zrobione, po wyłączeniu zapłonu i odpaleniu po chwili jest taka jak ma być ale jak silnik chodzi to nic się nie zmienia

kolek183

Zanim zapytasz - POSZUKAJ!

Zanim zapytasz - POSZUKAJ!

Dołączenie: 12 Mar 2016 08:43

Moje BMW: E36 318tds 1998

pomożecie