Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam !Mam zapytanie do klubowiczów !Co może powodować drżenie kierownicy podczas jazdy bez hamowania najczęściej , oprócz żle wyważonych kół !
Opublikowano
Przeczytałem poprzednie posty i Wasze i chyba musze wymienić oponki ,bo klocki i tarcze mam po wymianie .A zużyte drgaja przy hamowaniu z tego co wiem !!
Opublikowano

Tak - w pierwszej kolejności zabierz się za opony. Mogą być nierówno zużyte (wyząbkowane), albo kordy wewnątrz mogły popękać od wpadnięcia w dziurę bądź najazdu na przeszkodę (krawężnik) z większą prędkością. Nie masz żadnych bąbli na nich?

Na początek możesz zamienić przód z tyłem i zobaczyć, czy dalej trzęsie.

Natomiast jeśli opony są nierównomiernie zużyte, to jeszcze należałoby sprawdzić przyczynę tego - na przykład ustawić zbieżność albo sprawdzić sprawność amortyzatorów.

Pozdr.

Opublikowano
Załóż pierścienie centrujące ,czyli zacznij od najprostszych sposobów ,bo inaczej wymienisz opony ,pół zawieszenia ,amory ,końcówki drążka ,felgi itd. itp. Byłem w 5 zakładach specjalizujących się w BMW i nikt do końca nie powiedział ,gdzie leży przyczyna i... do tej pory mam drgania . Felgi sprawdzone ,opony nowe ,geometria w porządku ,koła wyważone i doważone,nie ma nigdzie luzów itd. itp . Albo to jest niedopracowany samochód ,albo nie ma u nas fachowców do tych samochodów . Jeździłem już wieloma samochodami ,nawet takimi po kilku dzwonach z przodu i z tyłu ze ZŁĄ GEOMERIĄ ,z felgami które miały 15 lat po polskich drogach ,ze kiepskimi oponami i nigdy ,ale to nigdy nie miałem takich problemów z zawieszeniem i drganiami na kierownicy ,czy to przy hamowaniu czy przy jeździe na wprost jak w BMW E39 :mad2: :mad2: . Myślałem ,że jak kupię BMW w bardzo dobrym stanie ,sprawdzone w niezależnych warsztatach za granicą to będę miał radość z jazdy ,ale się mocno rozczarowałem tą marką . Po drugie znajomy ma problem z drganiami w E60 :mad2: . Niestety ,ale to co pokazują w TV te długodystansowe testy przed wejściem modelu na rynek to można sobie między bajki włożyć ,albo w inne miejsce :) . Jak rozwiążesz swój problem to powiedz co TYM RAZEM było przyczyną drgań na kierownicy :lol: .
Opublikowano
u mnie drzenie bylo spowodowane wybitymi wahaczami :).Pozdrawiam

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Oby wymiana opon Ci pomogła.Ja wymieniłem felgi na nowe,nowe opony Good Year,sprawdzali zawieszenie w serwisie-ponoc jest w porządku,mam nowe oryginalne tarcze i klocki i nadal trzęsie kierownicą.Sprawdze jeszcze sam te wahacze może to przeoczyli.
Opublikowano
gdzies ktos pisał na forum[nie wiem teraz którym], nieszczelnosć układu wspomagania była przyczyną drgań, -coś w tym jest,skoro tak piszą ,mozna by sprawdzic i to----pzdr------------ :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Koledzy tam pisali o rozczarowaniu marką - nie ma złych samochodów są tylko źli diagności - więcej wiary w markę

Taka kolejność eliminowania drgań :

opony - felgi ( krzywa felga lub luźna )- tarcze ( także tył ) - zawieszenie ( gumy na wahaczach - łączniki -drążki - sworznie)

niestety w ostatniej fazie mechanicy popełniają najwięcej błędów nie wymieniając niektórych gumek - " bo wyglądają dobrze "

U mnie konkretnie w 7 - za drgania odpowiadał drążek środkowy - gdzie 3 orzekło , że chyba jestem głupi ale 4 po prostu kazałem go zmienić .

Powodzenia :D

Mario Duży Czerwony