Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Tak sobie czytam trochę o tych przepływomierzach i sondach, i zastanawiam się czy ma to jakiś wpływ na wskazania ekonomizera. Mianowicie, mam silnik 1.6 M43, w trakcie przyspieszania ekonomizer wychodzi poza skale, jak popuszczę gazu to oscyluje koło 20l. Dopiero, gdy się "rozbuja" i przy bardzo delikatnym naciskaniu na pedał gazu pokaże ok 8l, ale ponowne, mocniejsze, naciśnięcie powoduje skok w okolice 30l. Pytam czy to normalne, bo znajomy który miał 520, twierdzi, że jemu nawet podczas przyspieszania, wskazówka nie wychodziła poza 20l, a przynajmniej poza skale.

Dodam, że mam automata, a spalanie oscyluje w granicy 10l w trybie mieszanym

Pozdrawiam!

Opublikowano
a ja mam takie pytanie....bo u mnie w ogole przestal dzialac...ten ekonomizerek po tym jak czujnik w moscie mi padl ten od predkosci...ktos ma jakies koncepcje?

Keep Drifting Fun

E-36 coupe drift spec.

Opublikowano

Koncepcja jest taka, że jak wymienisz czujnik w moście, to ekonomizer znów zagada :mrgreen:

Albo nie zagada, bo to ustrojstwo często miewa fochy.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Witam Tak sobie czytam trochę o tych przepływomierzach i sondach, i zastanawiam się czy ma to jakiś wpływ na wskazania ekonomizera. Mianowicie, mam silnik 1.6 M43, w trakcie przyspieszania ekonomizer wychodzi poza skale, jak popuszczę gazu to oscyluje koło 20l. Dopiero, gdy się "rozbuja" i przy bardzo delikatnym naciskaniu na pedał gazu pokaże ok 8l, ale ponowne, mocniejsze, naciśnięcie powoduje skok w okolice 30l. Pytam czy to normalne, bo znajomy który miał 520, twierdzi, że jemu nawet podczas przyspieszania, wskazówka nie wychodziła poza 20l, a przynajmniej poza skale.

Dodam, że mam automata, a spalanie oscyluje w granicy 10l w trybie mieszanym

Pozdrawiam!

1,2,3 to normalne by ekonomizer mogl wyjsc poza 30. na trojce moze ciezko ale w pewnych warunkach wykonalne. tym bardziej przy automacie. A kolega ktory twierdzi ze nie wychodzi mu poza 20 chyba ma 80 lat i jezdzi jak na ten wiek wypada. ;)

Opublikowano
No własnie odnośnie ekonomizera. U mnie w 316 compact jest komputer zamiast ekonomizera. Mialem gaz ale to bylo zabujstwo dla mojej małej zwłaszcza ze byl to najgorszy gaz jaki mogl byc, wywalilem go. Komputer byl oszukiwany przez gaz pokazywal ok 15-16l Ostatnio byl zmieniany układ wydechowy i zakladany stozek i zostala podczas roboty odlaczona od akuumulatora. Wydaje mi sie ze komp sie zresetowal i zaczol pokazywac normalne spalanie "12,5-13" czy to zeczywiscie normalne spalanie? czy musze ja jednak dac do elektyka zeby podpial pod lapa i pozodnie ustwil maszyne po demnotazu gazu.
Opublikowano

Raczej nie dopatruję się niczego podejrzanego w spalaniu, bo 10l w cyklu mieszanym to chyba normalne przy 1.6 w automacie. Chciałem zapytać tylko właścicieli tego silnika czy też mają podobne wskazania. A czy przeczyszczenie przepływki i silnika krokowego coś pomoże czy nie? Czy warto to rozkręcać i bawić się w czyszczenie, jeśli wszystko jest w miarę OK, no może delikatnie obroty falują po odpaleniu i na rozgrzanym potrząsa delikutaśnie silnikiem

A właściwie najważniejsza sprawa. Czy będzie miało to wpływ na jeden z czynników odpowiedzialnych za zmniejszenie spalania! :D

Opublikowano
no tez tak mysle ze zacznie dzialac po wlozeniu czujnika:P chyba ze to moze zimne luty na liczniku ? co sadzicie o tej koncepcji?:P

Keep Drifting Fun

E-36 coupe drift spec.

Opublikowano
bardzo często przyczyną wadliwego działania ekonomizera są padnięte baterie licznika. ja bym zaczął od ich wymiany (producent zaleca wymianę co 6 lat)
Opublikowano
Ciekawe :) nie wiedziałem że tam są baterie, wprawdzie mój eko działa dobrze ale chyba nie zaszkodzi wymiana:)
Opublikowano
sprawdz na realoem na pewno są. niedawno wymieniałem je w e34, tu tez powinny byc. wykręć zegary pod czarną płytką powinny byc dwia paluszki aku