Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, szukam jakiejs nawigacja do e39 z 1997 roku, zastanawiam sie nad wstawieniem oryginalnej jednak mam pewne watpliwosci mianowicie: mapy, ich dokladnosc, dostepnosc i aktualizacja. No i oczywiscie koszty, zamiast tego chcialem kupic jakiegos tom toma jednak bedzie to kolejne urzadzenie na szybe. Co radzicie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zdecydowanie kup tomtoma, ja uzywam obu nawigacji, tj. fabrycznej oraz tomtoma, jesli nie mialbym fabrycznej to z pewnoscia nie wydalbym 4-5 tys. zl za monitorek bmw

za 1,5 tys. zl bedziesz mial najlepszego tomtoma, nowsze, dokladniejsze mapy, informacje o miejscach, gdzie sa fotoradary, gdzie najczesciej stoja z suszarami i przenosnymi fotoradarami i mnostwem innych uzytecznych informacji, ktorych fabryczna navi ci nie da

za reszte kasy, kup sobie paliwo i pojedz na weekend :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Myslalem nad wbudowanym ze wzgledu na wygode i brak dodatkowych przyczepno-szybych urzadzen. To tak troche z innej beczki poniewaz chce wstawic do auta jakies radio z dvd, tylko wczoraj przez godzine glowilem sie jak wyjac oryginalne radio (buisness) i jedyne co to udalo mi sie wyjac panel klimatronica.
Opublikowano
Greg wyjmij pokretło od radia którym sie zgłaśnia lub ścisza,pod nim jest śrubka,wykręc ja i radyjko możesz wyciagnąc :D
Opublikowano

@prezes: za pokretlem jest tylko drazek na ktorym sie je montuje i wokol niego jest nieduza nakretka, w skrocie nie ma zadnej srubki. :cry2:

co do nawigacji to wczoraj jadac na weekend okazalo sie ze moj dotychczasowy zestaw (palmtop hp+antena) okazalo sie ze nie dziala, wychodzi na to ze po trzech uzyciach :duh: Zepsula sie antena... Chyba pora skonczyc z polsrodkami i kupic jakis dobry zestaw. Zastanawiam sie wlasnie nad czyms takim jak napisales ze wzgledu na to ze np tom tom ma slabe 'pokrycie' polski jednak za granica jest swietny (6k km km we francji i nie raz ratowal z opresji :twisted2: )

Opublikowano
TomTom'a sam mam i polska ma tylko 39%(wersja 5) natomiast w wersji 6 jest aż 47% pokrycia... Narazie sprzedam stary sprzęt do nawigacji i wtedy będe myślał nad nowym, konkretnie TomTom go700/910 czy palm + automapa.
Opublikowano
Używam na PDA Automapy i Destinatora. Powiem tak: w Destinatorze numeracja posesji i sieć dróg jest bardziej rozbudowana i dokładna, bo jadąc mam zaznaczone nawet niewielkie boczne dróżki, podobnie jest z ich nazwami. Automapa tego nie ma, ale i tak ją preferuję. Czemu? Destinator moim zdaniem jest fatalny jak chodzi o kierunkowość dróg i ich priorytety. Kilka razy próbował prowadzić mnie pod prąd i to w miejscach, gdzie takie przepisy obowiązują od lat! Poza tym ma czasami problemy z odpowiednim priorytetem dróg i potrafi bez istotnych powodów zjechać z głównej drogi i przepuścić cię przez jakieś krzaki, bo jest 100 metrów bliżej. Automapa czegoś takiego jeszcze mi nie zrobiła. Czasami robię tak, że główną trasę jadę na Automapie, a na miejscu wspieram się dodatkowo Destinatorem.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

Ja używam SPV M300 z gps globalsat. Do tego na Polskę automapa 3.9.7 i na Europę Igo 2007. Nowe mapy Polski (Igo) w większych miastach (numeracja bud.) prawie się sprawdzają. W innych krajach (narazie :wink: Niemcy i Szwecja) sprawdza się rewelacyjnie.

Plus jest taki, że spv używam też jako telefon (zawsze mniej gadżetów po kieszeniach) i nie jestem zależny od konkretnego systemu, tylko wgrywam jaki chcę. Jeżeli miałbym używać "na co dzień" nawigacji pewnie lepszym rozwiązaniem byłby np. tom - większy wyświetlacz itp.

Opublikowano
Ja niby mam nokie e61 na ktora mozna wgrać np tomtoma, ale wygoda obsługi daje wiele do życzenia. Szukam czegoś ze zintegrowana antena i ekranem wide, to bedzie najlepsze wyjscie i nie trzeba bedzie map zmieniac.
Opublikowano
Jesli chodzi o navi PL to polecam np jakies MIO do tego karta ze 2GB i AUTOMAPA XL. Rewelacyjna mapka PL. Jezdzilem nia sporo po PL i sprawdza sie z nr budynkow. PO Europie natomiat jezdzilem z Clarionem MAP 560 i poza granicami PL tez sie dobrze sprawdzal.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Zastanawiam sie nad MIO C250, jednak ze wzgledu na wielkośc ekranu ciągnie mnie też C520(ma ktos może któregoś z tych?) oraz Garmin 660 jednak ten ostatni kosztuje ponad 2k i ma wbudowane mapy, których nie da sie zminic na inne, ew można zapłacic za aktualizacje.
Opublikowano
Wracając do jednego z moich wcześniejszych pytan; czy ktoś kto ma e39 z 97 roku z klimatronikiem moze sprawdzic czy u niego caly czas obraca sie wentylatorek ktory podaje powietrze na czujniki temperatury? Dodam że u mnie chodzi on cały czas, nieważne czy odpale auto czy nie, poprostu śmiga aż do odłaczenia zasilania.
Opublikowano
Wracając do jednego z moich wcześniejszych pytan; czy ktoś kto ma e39 z 97 roku z klimatronikiem moze sprawdzic czy u niego caly czas obraca sie wentylatorek ktory podaje powietrze na czujniki temperatury? Dodam że u mnie chodzi on cały czas, nieważne czy odpale auto czy nie, poprostu śmiga aż do odłaczenia zasilania.

Ma działać cały czas od otwarcia drzwi, aż do wyłączenia stacyjki + kilka minut, potem sie wyłącza.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)