Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc !!!

Mam kleczka 18-sto calowe a na nich naciagniete oponki 215/35 R18 . Dzis troche popadalo ( pierwsza przejazdzka na mokrym). Chcialbym sie Was spytac czy normalne jest to ze na rondzie nawet przy nieduzej predkosci , skrecam mocno kierownica a auto zachowuje sie tak jak by na lodzie: przy mocno skreconych kolach jedzie prosto zamiast skrecac a czasami przy dodaniu gazu staje bokiem. Wczesniej mailem 225/40 R18 i nie mailem takiego problemu. Czy to jest wina opon czy zbyt niski profil. Dodam ze na suchym przyczepnosc jest rewelacyjna.

Opublikowano
Czesc !!!

Mam kleczka 18-sto calowe a na nich naciagniete oponki 215/35 R18 . Dzis troche popadalo ( pierwsza przejazdzka na mokrym). Chcialbym sie Was spytac czy normalne jest to ze na rondzie nawet przy nieduzej predkosci , skrecam mocno kierownica a auto zachowuje sie tak jak by na lodzie: przy mocno skreconych kolach jedzie prosto zamiast skrecac a czasami przy dodaniu gazu staje bokiem. Wczesniej mailem 225/40 R18 i nie mailem takiego problemu. Czy to jest wina opon czy zbyt niski profil. Dodam ze na suchym przyczepnosc jest rewelacyjna.

opony masz lipne na mokry asfalt

Opublikowano
nie jestem pewien ale chyba slyszalem gdzies kiedys ze bardzo niski profil tak wlasnie ma na mokrym, ale tak jak sobie to probuje wyobrazic to w sumie jaka roznica czy opona 35 czy 50 mm wysoka?

sam nie wiem, trzeba poszukac gdzies indziej ;)

Wymiar wysokości jest proporcjonalny do szerokości,i to nie jest tak,że każda opona 40 wysokośc ma tą samą.Np opona 235/40/17 ma taka sama wysokość w oponie 225/45/17.Z tego co wyczytałem miałeś oponki szeszrsze z wyższym bierznikiem 225/40 i nałozyłes jeszcze niższe 215/35 to one sa strasznie niskie bo zszedłes dwa rozmiary niżej,bo powinienes podwyzszyc na 215/45.Teraz masz opone twarda jak kamien i dlatego jest to opona tylko na suchy asfalt.A jeszcze jedno jakią masz szerokość felg,bo moze jeszcze dodatkowo zajemocne jajko z opon zrobiłes i juz całkiem swoje parametry opona zmieniła.Podejrzewam ze tak jest bo w 18'' waskich raczej nie robią.

Opublikowano
Czesc !!!

To wina opon... podaj markę... i stan bieznika... oraz szerokośc felgi...bo chyba masz za waskie oponki... moze jakes foto wstaw,...

jak miałeś wczesniejsze oponki to miales wysokość 9cm a teraz masz profil 7,5cm ... profil to ilośc procent szerokosci koła...

w każdym badz razie może być kiepska guma albo typowo na suchy asfalt... źle odprowadza wode... za niska.... słaby bieżnik ... za waska ...sprawdz też cisnienie ... bo może masz ze 3,5 atmosfery... czasem sie zdarza że jak ktoś ma niski profil to napierdzieli powietrza żeby chronić felgi...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
nie jestem pewien ale chyba slyszalem gdzies kiedys ze bardzo niski profil tak wlasnie ma na mokrym, ale tak jak sobie to probuje wyobrazic to w sumie jaka roznica czy opona 35 czy 50 mm wysoka?

sam nie wiem, trzeba poszukac gdzies indziej ;)

Wymiar wysokości jest proporcjonalny do szerokości,i to nie jest tak,że każda opona 40 wysokośc ma tą samą.Np opona 235/40/17 ma taka sama wysokość w oponie 225/45/17.Z tego co wyczytałem miałeś oponki szeszrsze z wyższym bierznikiem 225/40 i nałozyłes jeszcze niższe 215/35 to one sa strasznie niskie bo zszedłes dwa rozmiary niżej,bo powinienes podwyzszyc na 215/45.Teraz masz opone twarda jak kamien i dlatego jest to opona tylko na suchy asfalt.A jeszcze jedno jakią masz szerokość felg,bo moze jeszcze dodatkowo zajemocne jajko z opon zrobiłes i juz całkiem swoje parametry opona zmieniła.Podejrzewam ze tak jest bo w 18'' waskich raczej nie robią.

troche masz racji z tą proporcjonalnoscia że nie kazdy profil 40 jest taki sam... ale wedlug mnie opona 235/40/17 a 225/45/17 nie są takie same... powiem inaczej sprawdzałem przed chwilą i się różnia... :twisted2:

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
troche masz racji z tą proporcjonalnoscia że nie kazdy profil 40 jest taki sam... ale wedlug mnie opona 235/40/17 a 225/45/17 nie są takie same... powiem inaczej sprawdzałem przed chwilą i się różnia... :twisted2:

Owszem, troszkę się róznią, ale nie porównuj tej różnicy do tej między 225/40 i 215/35.

E30 318IS Rally
Opublikowano

Najblizszym zamiennikiem 235/40/17 jest 205/45/17 ewentualnie 215/45/17 (troszke wieksza roznica), natomiast zamiennikiem 225/40/18 jest 205/45/18 ewentualnie 215/40/18 a nie jak napisal RAFIRUD 215/35.....ale przy konkretnej glebie 215/35 beda wygladac idealnie....

Do autora tematu: ile mm bieznika maja Twoje opony ?? jakiej sa firmy ?? problem opisany przez Ciebie nie powinien wystepowac na dobrych oponach.

Opublikowano

Chyba nie nałożonej oponie,po drugie nie bede się kłócił ,bo według tabeli taki jest zamiennik zeby zachowac wymiar koła.

Opublikowano
Najblizszym zamiennikiem 235/40/17 jest 205/45/17 ewentualnie 215/45/17 (troszke wieksza roznica), natomiast zamiennikiem 225/40/18 jest 205/45/18 ewentualnie 215/40/18 a nie jak napisal RAFIRUD 215/35.....ale przy konkretnej glebie 215/35 beda wygladac idealnie....

Do autora tematu: ile mm bieznika maja Twoje opony ?? jakiej sa firmy ?? problem opisany przez Ciebie nie powinien wystepowac na dobrych oponach.

Czytaj dokładnie.Ja napisałem wymiar autora tematu i że go zanizył na wysokosci,bo jak wezsza opona ma byc automatycznie wiekszy profil

Opublikowano
Czytaj dokładnie.Ja napisałem wymiar autora tematu i że go zanizył na wysokosci,bo jak wezsza opona ma byc automatycznie wiekszy profil

Sorrki mialobyc 215/45/18 - ale taka opona jest po prostu zbyt duza do e36 - jezeli juz to 215/40/18.

Jezeli chodzi o tabele zamiennikow do e36 - to producent zaleca maxymalne roznice 2% - i akurat 235/40/17/ i 225/45/17 prawie miesci sie w tych roznicach :wink:

PZDR

Opublikowano

Sorrki mialobyc 215/45/18 - ale taka opona jest po prostu zbyt duza do e36 - jezeli juz to 215/40/18.

Jezeli chodzi o tabele zamiennikow do e36 - to producent zaleca maxymalne roznice 2% - i akurat 235/40/17/ i 225/45/17 prawie miesci sie w tych roznicach :wink:

PZDR

Juz nie bede nic tłumaczył bo i tak każdy widzę swoje.Poprostu Jeśli ktoś zakłada felgi 18'' to i opona musi wyglądać a nie sznytki 215.Na felge 18'' minimum 235 opona.Zaraz powiecie że no tak ale koleiny itp.Oczywiście ale jak chce się miec komfort nigdy nie zakłada się 18''felg-coś za coś.Ja miałem dwa lata tak jak na fotce 235/40/17 ksiązkowy rozmiar Bmw do felgi 17'' i rzeczywiście na koleinach kiepsko,teraz kupiłem 4szt nowe falkeny 225/45/17'' i jest zdecydowanie lepiej a nawet super.Taka mała róznica a robi wiele.Nigdy bym nie załozyl felgi 18'' do e-36 bo to twarde auto sie robi ze wzgledu na niski profil,i guma jak pisalem musialaby byc szeroka zeby to wygląd mialo ale u nas tez znowu lipa bo jezdzic ciezko.Wiec autr tego tematu niech felgi na mniejsze zmieni jak chce miec komfortu troche,a nie kombinuje z wąskimi oponami bo efekt bedzie mial taki jak ma na 18''.A co do tego co ktos napisał o pompowaniu opon,to fabrycznie wieksze cisnienie jest zalecane do niższych opon na felgach 17'' i wzyż.Na drzwiach pisze u mnie ze na 17'' 235/40/17 ma byc cisnienie min. ok.2.5 i 2,7 a przy wiekszym obciazeniu to ok.3.0-nie chce mi sie juz schodzic do auta i dokładnie przeczytac.

Opublikowano

Juz nie bede nic tłumaczył bo i tak każdy widzę swoje.Poprostu Jeśli ktoś zakłada felgi 18'' to i opona musi wyglądać a nie sznytki 215.Na felge 18'' minimum 235 opona.

Od kiedy to wielkosc felgi ma wplyw na szerokosc opony??

Wiadomo ze w rozmiarze 17` i 18` nie sa dostepne waskie opony - z 18-tek minimum to chyba 205/40/ a z 17-tek 195/40 (mialem kiedys takie na handel) ale znalezc taki rozmiar z uzywanych opon jest bardzo ciezko....

Zobacz skad jest autor tematu - go problem komfortu wogole nie dotyczy :D

p.s. Mialem kiedys 205 przy 9` szerokiej feldze (German Style :mrgreen: ) i tragedii nie bylo...

Opublikowano

Juz nie bede nic tłumaczył bo i tak każdy widzę swoje.Poprostu Jeśli ktoś zakłada felgi 18'' to i opona musi wyglądać a nie sznytki 215.Na felge 18'' minimum 235 opona.

Od kiedy to wielkosc felgi ma wplyw na szerokosc opony??

Zobacz skad jest autor tematu - go problem komfortu wogole nie dotyczy :D

p.s. Mialem kiedys 205 przy 9` szerokiej feldze (German Style :mrgreen: ) i tragedii nie bylo...

Jaki German style :duh: .Przecież jakbym zobaczył takie nkoło to kabaret :lol: .Na 9cali to 225 lub min 215 .Mam 225 z tyłu na feldze 8,5cala i juz jajko a na 9 cali i 205 to ja nie roazumiem co wy chcecie tym osiągnąć.Opona traci swe własciwości.na felge prawie wystrzałem trzeba opony wsadzac,a i wyglada to tragicznie.Można troche jajko zrobić ale w miarę rozsądnie.Niedługo to motocyklowe będziecie zakładac i pisać German style :cool2: Ale sa takie tematy wieś tuning i tam można zobaczyc takie auta.A co do wielkości felgi,to nie ma wpływu na szerokośc,ale czytaj dokładnie napisałem że 18'' waskich pewnie zabardzo nie ma wiec samo z siebie mozna wywnioskowac ze raczej to sa felgi na szerokie gumy,zaraz napiszesz ze i 175 mozna nałozyc :mrgreen: .A jak ktos wkłada 18'' felge to głownie dla wyglądu wię i opona musi byc słuszna zeby to super wyglądało.

Opublikowano

znajdz opone 18` - 175mm - zycze powodzenia :lol:

Miales kiedys zalozona opone mniejsza niz szerokosc felgi ?? Jezeli nie masz doswiadczenia w tym temacie to po co te komentarze ?? Jezdzilem na takim kapciu jak pisalem wyzej jakis rok i zlego zdania na ten temat nie moge powiedziec - oczywiscie strzal obowiazkowy zeby zalozyc o 25mm wezsza felge :mrgreen: 205 na 9` bylem ZMUSZONY zalozyc bo tarlo o blotniki (nie w e36). Najwiekszy minus to zdarte krawedzi opon :twisted: Moge odszukac fotke 205/50/16 na takiej feldze - TRAGEDII NIE BYLO :!: W e36 aktualnie mam 225/45/17 przy 8 calach.....

Jak mozesz miec jajko przy 225mm i 8,5 cala szerokiej oponie ?? :duh: Chyba nie za bardzo sie orientujesz w temacie.....

Rafi czyli wg. Ciebie wszystkie E30-tki ktore jezdza na 9 calach (a tam wiecej niz 215 nie upchasz przy seryjnych nadkolach) to "wies tunning" ?? :clap:

Opublikowano
znajdz opone 18` - 175mm - zycze powodzenia :lol:

Miales kiedys zalozona opone mniejsza niz szerokosc felgi ?? Jezeli nie masz doswiadczenia w tym temacie to po co te komentarze ?? Jezdzilem na takim kapciu jak pisalem wyzej jakis rok i zlego zdania na ten temat nie moge powiedziec - oczywiscie strzal obowiazkowy zeby zalozyc o 25mm wezsza felge :mrgreen: 205 na 9` bylem ZMUSZONY zalozyc bo tarlo o blotniki (nie w e36). Najwiekszy minus to zdarte krawedzi opon :twisted: Moge odszukac fotke 205/50/16 na takiej feldze - TRAGEDII NIE BYLO :!: W e36 aktualnie mam 225/45/17 przy 8 calach.....

Jak mozesz miec jajko przy 225mm i 8,5 cala szerokiej oponie ?? :duh: Chyba nie za bardzo sie orientujesz w temacie.....

Rafi czyli wg. Ciebie wszystkie E30-tki ktore jezdza na 9 calach (a tam wiecej niz 215 nie upchasz przy seryjnych nadkolach) to "wies tunning" ?? :clap:

Pisałeś ze jeździłes na 205.

Ja tez mam u siebie 225/45/17 tylko z przodu na feldze 7,5 cala jest ksiązkowo,a z tyłu na 8,5cala jest już widoczne okiem jajko delikatne.Znajomy ma 215 na feldze 9cali i to juz wedlug mnie jest max,a ty piszesz ze 205 jest oki.Jak pisalem opona jest jedną z najważniejszych zeczy w aucie,a tak ja montując traci swe własciwości.Chcesz się zabić lub innych to tak jeździj a nie pisze ze jest oki.Jak mozna szybko pokonywac zakrety lub jedzdzic po mokrym w zakretach na zdeformowanej opnie ,potem sa tego skutki ze ty skrecasz a auto prosto jedzie albo tyl ucieka.Tak wogóle to jeździj jak chcesz ja już sie w tym temacie nie wypowiadam,tylko drazni mnie jak ktos rady daje niezgodne z fabrycznym przeznaczeniem.Wszystko ma swoje przeznaczenie ,powtarzam nakładajcie co chcecie -ale to jest niezgodne z róznymi normami,czy katalogami,czy parametrami danej opony.

Opublikowano

RafiRud: na tym forum nie uzywamy brzydkich slow. :hand: Pozwolilem sobie wyciac brzydkie slowa z twojego tekstu.

Pajaczek1985: Temat raczej pasuje do dzialu "Eksploatacja, felgi, opony, oleje, paski"