Skocz do zawartości

stuki na pedale hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

tak jak w temacie jak pojezdze dynamicznie to czuje na pedale hamulca jakies delikatne uderzenia, stuki !! w kabinie tez to slychac jakby cos przeskakiwalo.

Wiecie co to moze byc??

Pozdro

Opublikowano

Ja bede za wypowiedzia Marko665 bo jesli to beda tarcze to napewno pedal bedzie pulsowal a nie podskakiwal :)

W tym przypadku mamy podskakiwanie pedalu i stuki czyli generalne objawy ABS-u takie jest moje zdanie.

Mysle ze cos sie dzieje z tym urzadzeniem od ABS-u.

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano
co do tarcz to raczej nie bo te objawy sa jak samochod stoi w miejscu, moze faktycznie to abs, ale czy to nic nie uszkodzi skoro jest tak wyregulowany i bije na postoju!!??
Opublikowano
no wlasnie, to jest na postoju (wtedy to czuje jak npstoje na swiatlach i wcisne hamulec), i zawsze po dynamicznej jezdzie.jak jezdze ekonomicznie :) to jest ok
Opublikowano
jak, jak to delikatnie określiłeś :), jeździsz wykorzytując pełnię możliwości wozu to powinien się włączać ABS, ale na postoju nigdy, jeśli koła nie są w ruchu to nie mogą być w poślizgu, więc ABS nie może się załączyć, do tego kiedy stoisz to nie może rwać hamulca i stukać. jak stoisz i się tak dzieje to jest coś zepsute z ABSem
Opublikowano
a może należałoby wymienić płyn hamulcowy. Podobno ABS jest wrażliwy na jakość płynu. Jezeli nie wiesz kiedy był wymieniany płyn to najprostrzym ruchem to wymiana płynu i test. jak wypadnie negatywnie to szukac gdzies indziej

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Płyn hamulcowy w każdym samochodzie (niezaleznie czy ma ABS, czy nie) powinno się zmieniać co 2-3 lata (tak się zaleca), ale myślę, że wystarczy co 3-5 lat (jak się "ostro" jeżdzi to raczej częściej ...)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Dodam od siebie, ze mam podobny problem z tym stukaniem na pedale podczas postoju (samochod posiadam od kilku tygodni). Jednak zauwazylem, ze po dolaniu plynu hamulcowego (byl na minimum) stuki na jakis czas ustaly. Jestem sklonny twierdzic, ze to wina plynu hamulcowego (w przyszlym tygodniu wymieniam wszystkie plyny, filtry i zobaczymy co jeszcze :) ). Swoja droga nie wiem, czy mi czasem nie ubywa plynu. Szkoda, ze nie napisaliscie jak sie sprawa zakonczyla.

Pozdrawiam.

Opublikowano

jeśli to jest pulsowanie pedału hamulca na postoju to mi wygląda na pękniętą lub nieszczelna mębrane w serwie lub podciśnienie gdzieś ucieka, obr. biegu jałowego masz równe??

Również może się gotować płyn hamulcowy,zwłaszcza że piszesz że dzieje się to po ostrej jeździe, być może jest nie taki jak potrzeba, lub jest już bardzo stary i zawiera duzo wody, pamiętaj płyn hamulcowy jest hydroskopijny i cięgnie wilgoć z powietrza, po paru latach może (lecz nie musi) się tej wody uzbierać znaczna ilość.

Ja obstawiam gotowanie się płynu hamulcowego, wymień płyn, a jeśli pulsowanie nie ustanei to sprawdz dokładnie podciśnienie z kolektora ssącego i serwo.

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
W moim przypadku nie ma pulsowania hamulca, a co do obrotow - wskazowka nie skacze, utrzymuje sie na jednej pozycji. Plynu jeszcze nie wymienilem - czekam na zwrot pieniedzy z pzu.
Opublikowano
Tak jak już pisałem w tym wątku - wymiana płynu hamulcowego powinna być wykonywana co 2-3 lata, a jak ktoś "ostrzej" jeżdzi to musowo !!. Jak ktoś ma "delikatniejszą nogę" lub/i nowszy samochód, to może sobie pozwolić na wymianę co 4 lata (choć nie zachęcam).

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A u mnie tez stuka na pedale hamulca jak stoję. I jest to wina ciut luźnego rozrządu, poprostu łańcuch jest luźny i uderza o te swoje prowadnice... Podnieś maskę i posłuchaj czy Ci trochę nie rzęzi wraz ze wzrostem obrotów...
Opublikowano
Ja u siebie wymieniłem płyn hamulcowy (bo wymieniałem wysprzęglik),ale jak pukało po pedale hamulca wcześniej tak puka sobie dalej!Tak więc wymiana samego płynu nic Ci nie pomoże.U mnie jeszcze do tego świeci się kontrolka od ABS.
  • 7 miesięcy temu...