Skocz do zawartości

Opony jeszcze raz. 17' jaki rozmiar dla komfortu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukałem ale nie znalazłem zadawalającej odpowiedzi.

Mam założone 245/45/17

co moge załozyc na ten rozmiar felgi dla poprawienia komfortu?

co poleacie?

bo na tych co mam teraz to jest nie wesoło :doh:

Opublikowano
Witam.

Mam założone 245/45/17

co poleacie?

to samo tylko na prfil opony 50 >>>>245/50/17

Opublikowano
:duh: Kurde zakłada się takie jak podała fabryka a nie jakieś komnbinowane tj fabryczne 235/45/17 przód i tył ew 255/40/17 tył a jka chcesz komfort to żmień na 16" 225/55/16 i wtedy będzie bajka :D
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
225/55/17 a taki rozmiar?

szkoda mi zmieniac felg

wolałbym założyc coś co poprawi choć zauważalnie komfot :|

Witam

Kolega Radek540V8 ma w zupełności rację. Nie ma co kombinować, poza takimi rozmiarami jakie podaje producent, bo zawsze będą przekłamania itd.

Zrobisz jak chcesz, Twój wybór.

Opublikowano
Witam.

Mam założone 245/45/17

co poleacie?

Witam,

mam taki sam rozmiar opon jak ty. Faktycznie było dosyć twardo, ale na wulkanizacji koleś mi napompował koła azotem - czy jakimś takim wynalazkiem... Auto nie do poznania, wrażenie jest takie jakbyś jechał na oponach przynajmniej o profilu 55. Dziwna sprawa ale polecam - kasują 5 PLN od koła więc wielkiego ryzyka nie ma :)

pozdrawiam

tomek

Opublikowano
ale na wulkanizacji koleś mi napompował koła azotem - czy jakimś takim wynalazkiem... Auto nie do poznania, wrażenie jest takie jakbyś jechał na oponach przynajmniej o profilu 55. Dziwna sprawa ale polecam - kasują 5 PLN od koła więc wielkiego ryzyka nie ma :)

a ja z kolei jak ostatnio bylem nad morzem i napompowalem kola powietrzem z jodem to dopiero bylo cos !

ale to i tak nic w porownaniu ze swiezym gorskim powietrzem ( koniecznie pompowac przy pierwszej bezksiezycowej nocy i zaczynac od lewej strony) !

:mad2: :duh:

Opublikowano
ale na wulkanizacji koleś mi napompował koła azotem - czy jakimś takim wynalazkiem... Auto nie do poznania, wrażenie jest takie jakbyś jechał na oponach przynajmniej o profilu 55. Dziwna sprawa ale polecam - kasują 5 PLN od koła więc wielkiego ryzyka nie ma :)

a ja z kolei jak ostatnio bylem nad morzem i napompowalem kola powietrzem z jodem to dopiero bylo cos !

ale to i tak nic w porownaniu ze swiezym gorskim powietrzem ( koniecznie pompowac przy pierwszej bezksiezycowej nocy i zaczynac od lewej strony) !

dokładnie taaaak

się uśmiałem, można też pojechac do lasu z pomką i spuścić stare powietrze i napompować ekologicznym :)

miałem 17 calowe (235/45) i kupiłem cały komplet 16 calówek (225/55) teraz mój berbeć na tylnym siedzieniu śpi spokojnym snem a ja jestem bardzo z tego powodu zadowolony

Opublikowano

ja do niedawna miałem jeszcze w oponkach oryginalne niemieckie powietrze,jednak nie nadawałosie na polskie dziury,napompowałem nasym i jest oki........... :twisted2:

a tak na powaznie to mam 235/45/17 i nie jest tak żle na tym rozmiarze.....

dopóki nie załozysz 16" to samam zmiana opon nie pomoże za wiele....

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z praktyki wiem,że węższe opony się bardziej się uginają a szersze mniej. :wink:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
rzeczywiscie pompujcie kola w lesie !!!!!!!!!!! skoro nie wiecie po co sie pompuje kola azotem!!!!!!!! :clap:

De' sant de' Salvadore

Idąc na śmierć śmieję się

Opublikowano
tak wiec tomwar pompuj kola tam gdzie pompujesz a calej reszcie proponuje pompowac wlasnie tam gdzie pisza czyli w lesie a moze nad morzem :norty: aaaaah MR.JONES mysle ze powinienes napompowac kola amerykańskim powietrzem , to by bylo najlepsze rozwiazanie :mad2:

De' sant de' Salvadore

Idąc na śmierć śmieję się

Opublikowano

wiecie co,nie chciałem sie rozpisywac o bezsensowności pompowania kół azotem ale ok...

dlaczego nie warto?

bo: azotu w powietrzu którym normalnie pompujemy koła jest 78%

biorąc pod uwage że koła pompowane azotem nie są najpierw wprowadzane w stan prózni,wynikiem czego napompowanie koła 100% azotem i wymieszanie go z powietrzem gdzie azotu jest 78% w sumie da jakieś 90%,

wiec pytanie o zasadnośc tego zabiegu nasuwa sie samo,i nie jest tu istotne czy czysty azot jest lepszy czy nie?

tylko co nam da wzbogacenie powietrza o głupie 10% azotu ???????

utwierdził mnie w tym przekonaniu jeden z lepszych serwisów oponiarskich w polsce,który posiada maszyny do bezdotykowego zakładania opon,rolkowe maszyny do prostowania i kupe innych których działania nie znam.........

w azot sie nie pchają, chociaz koszt inwestycji jest żaden........

aha i jeszcze jedno Tomwar wyjasnij mi jakim cudem nagle na "azocie" zaczeło ci sie jeżdzić o niebo lepiej,skoro cisnienia były takie same jak przy powietrzu,bo hcyba były,nie???

jak sie myle to mnie poprawcie,ale o argumenty bym prosił :modlitwa:

pozdro

aha Pajak amerykańskie powietrze nadaje sie do amerykańskich aut ,ale nie do BMW,pozatym skąd ja bym ci je tutaj wziął :lol: :lol: :lol:

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
Opublikowano

aha i jeszcze jedno Tomwar wyjasnij mi jakim cudem nagle na "azocie" zaczeło ci sie jeżdzić o niebo lepiej,skoro cisnienia były takie same jak przy powietrzu,bo hcyba były,nie???

To tzw. autosugestia.

A na poważnie to zmiana opon na wyższy probil zmieni komfort jazdy. Sam tego doświadczyłem. Chociaż ja wiem hmm, nowe napompowałem azotem :mrgreen:

Twoje arumenty są nie do zbicia o bezsensowności pompowania azotem, pod warunkiem, że pompowane powietrze atmosferyczne jest pozbawione pary wodnej.

Pozdrawiam

Opublikowano

ludzie, dajcie spokoj

rozwazania o azocie mozna prowadzic na poziomie technologii F1

ja zas chyle czola przed osoba, ktora wyczuwa w oponach roznice pomiedzy 78 a 90-kilka % azotu lub obecnosc szczatkow pary wodnej

Opublikowano

Witam,

generalnie wisi mi gdzie i jakim powietrzem pompujecie koła... Mi jeżdzi się nieporównywalnie lepiej.

pozdrawiam

tomek

Opublikowano

Można też założyć 19 calówki :idea: ale wtedy koniecznie podłożyć poduszkę pod pupę.

Czasem fajnie jest się popisać lightowo na forum, a nie tylko o tym jaki rozmiar, jaką śrubę odkręcić w jakiej kolejności i czy można wymieniać olej w automacie :)

Opublikowano

wiesz Jones a może niech pompują koła takim gazem co jest w balonach na festynach co do góry lecą

chyba komfort byłby lepszy i fura lżejsza

a co do głównego tematu coś tam z tym azotem jest lepiej gdy ostro hamujesz i jak kółka się rozgrzewają coś tam powietrze atmosferyczne robi nie tak

a komfort można podnieść kupując lepsze opony czytaj droższe opony

Pozdrawiam

Opublikowano
fajna dyskusja na temat rozmiaru opon ... i ani jeden nie podał , ani nie zapytał o szerokość felgi (w calach!) :roll:
marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano
fajna dyskusja na temat rozmiaru opon ... i ani jeden nie podał , ani nie zapytał o szerokość felgi (w calach!) :roll:

a co? na wyspach jesteś? u nas w jednostką wg SI jest metr !!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano
Witam.

Mam założone 245/45/17

co poleacie?

Ale jaki rozmiar felgi, bo oprócz średnicy (17") nic nie podałeś? To są fabryczne 17x8 czy coś innego?

Generalnie nie powinno się kombinować z niestandardowymi rozmiarami, bo (1) mogą nie być odpowiednie dla Twojej szerokości felgi i (2) mogą obcierać o nadkole lub elementy zawieszenia. I tak już założyłeś większe niż fabryka przewidziała (235/45/17). Dodatkowo możesz mieć problemy z zaliczeniem przeglądu jak i problemy z wypłatą odszkodowania z AC jeśli jakiś nadgorliwy pracownik tych instytucji zauważy, że masz opony w niehomologowanym rozmiarze.

Możesz poszukać bardziej komfortowych gum (nie wszystkie opony w tym samym rozmiarze są tak samo twarde/miękkie). Możesz też spróbować zmniejszyć trochę ciśnienie w oponach. To chyba jedyne co Ci pozostaje jeśli nie chcesz przejść na 16".

Co do dyskusji o poprawie komfortu azotem... tomwar, jakie miałeś ciśnienie przed i po? Komfort mogłeś jedynie zyskać przez to, że oponiarz zredukował ciśnienie.

Opublikowano

a co? na wyspach jesteś? u nas w jednostką wg SI jest metr !!!!!!!!!!!!!!

kolega nadpobudliwy ? Nie rozumiem oburzenia ... dla tych którzy nie zrozumieli mojej wypowiedzi j.w. - skoro rozmawiamy o rozmiarze opon to chyba wypadałoby podać szerokość felgi bo np 245/55 na 9calowej feldze będzie nizsza niz na 8calowej .

Już zrozumiałe ?

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz