Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ostatnio postanowiłem sprzedać swoje ukochane i niezawodne e34 i kupić e36 Combi, najchętniej z silnikiem diesla, w grę wchodził tylko 2,5 TDS oglądałem już kilka takich samochodów, i z przykrością muszę stwierdzić iż zazwyczaj są to całkowite zajechane złomy i nie trafiłem na nic co zwróciłoby moją uwagę. Widziałem także kilka z silnikiem 1,8 TDS i ku mojemu zdziwieniu samochody z tym silnikiem są bardziej zadbane i w lepszym stanie. Ale boje się że 90KM (i cztery cylindry) to troche za mało jak na Combi, może ktoś użytkuje taki samochód i mógłby mi powiedzieć, czy w ogóle warto kupować e36 z takim silnikiem, a może w ogóle odpuścić diesla i rozglądać sie za benzyną? Będę wdzięczny za każdą poradę. pozdrawiam
Opublikowano

Posiadałem e36 2.5tds i musze powiedziec ,że silnik był rewelacyjny, bezawaryjny (jak sprzedawałem to miała 235tys, zrobiłem 50tys), osiągi również bardzo dobre, moment obrt. robił swoje, wciskał w fotel az miło :) bardzo przyjemny dźwięk sześciu cylindrów. spalanie w miescie 9-10, trasa 7-8l. zaleznie od stylu, ale mi akurat tak wychodziło. poszukał bym w niemczech zadbanej 2.5tds, 318tds to najsłabsza jednostka w e36, już wolałbym kupić 318i, choć jak bmw to 6 cylindrów minimum

pozdrawiam

Opublikowano

To zależy jak na to patrzysz - ja kupiłem 1.8i przesiadając się z Fiata Uno 1.0, a trochę na moc narzekam - choć jeżdżę i prawdę mówiąc w 99% przypadków mi wystarcza.

Większe silniki to bardziej jak ktoś chce poszaleć, bo spokojnie na mniejszych można jeździć.

Nie można mówić, że jak E36 to tylko 6 cylindrów - po prostu ten samochód tak dobrze się prowadzi, że chciało by się mieć mocny silnik, żeby to wykorzystać.

Choć 1.8 diesel jest dość mułowaty niestety - dość mocno odstaje od reszty - nawet 1.6...

Opublikowano
skoro twoje e34 jest takie ukochane i niezawodne to ja w zyciu bym się go nie pozbywał i szukał po tych odpadach które sa na rynku. przedewszytkim przesiadając się z e34 wpadniesz w szok jakie e36 jest małe (w porównaniu do e34). trafić ładnego touringa graniczy z cudem. masz swojego, masz go ułożonego, wiesz co zrobiłeś to po co się go pozbywać. pomyśl czy to gra warta świeczki. jedyn opcja jaka by za tym przemawiała to jeżeli byś kupował e36 od kogoś kogo znasz i wiesz co przy aucie robił. wtedy jest sens tak wymienić bo ryzyko mniejsze.
Opublikowano
Moje e34 jest już z gazem, tylko że jest to 91 rok i po prostu chciałbym coś nowszego i koniecznie potrzebuje combi, najchętniej kupiłbym e39, bo właśnie najbardziej boje sie tego, że w trójce będę miał za mało miejsca lecz na taki zakup nei pozwalają fundusze:(
Opublikowano
E36 touring to takie prawie kombi. Bagażnik jest niewielki, tył schodzi pod dość ostrym kątem, a miejsca z tyłu jest dla dwójki małych dzieci. Jeśli naprawdę potrzebujesz prawdziwego kombi, szukaj Volvo.
Opublikowano
No właśnie alternatywą dla e36 jest V40, ale nasłuchałem sie o tym samochodzie nie zbyt pochlebnych opinii, no i ten przedni napęd:) Zawsze jeździłem BMW, nie miałem innego samochodu więc moze dlatego tak trudno jest mi sie przekonać do szwedzkiej marki.