Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem ostatnio BMW 318 tds z 97 roku. 2 dni temu zauważyłem że pedał sprzęgła skrzypi, podobnie jak stare drzwi. Wczoraj zaczął wydobywać się dziwny dźwięk przy obracaniu kierownicy a podczas jazdy wydobywa się głośny dźwięk. Biegi wchodzą normalnie! Proszę o pomoc!!! Nie słychać stuków w okolicach skrzyni biegów!!! Na razie nie jezde nim, czekam na wizyte u mechanika :-(

Czy ktoś wie co mogło się sypnąć i ile kosztować będą części????

Opublikowano
Mnie to skrzypienie zniknęło przy okazji wymiany sprzęgła, ale dokładnie nie wiem co tam padło. WD-40 niestety nie pomagało.
BMW forever!!!
Opublikowano
Witam, kupiłem ostatnio BMW 318 tds z 97 roku. 2 dni temu zauważyłem że pedał sprzęgła skrzypi, podobnie jak stare drzwi. Wczoraj zaczął wydobywać się dziwny dźwięk przy obracaniu kierownicy a podczas jazdy wydobywa się głośny dźwięk. Biegi wchodzą normalnie! Proszę o pomoc!!! Nie słychać stuków w okolicach skrzyni biegów!!! Na razie nie jezde nim, czekam na wizyte u mechanika :-(

Czy ktoś wie co mogło się sypnąć i ile kosztować będą części????

tez tak mialem ze skrzypial mi pedal sprzegla , sciągnelem oslone tą plastikowa która znajduje sie nad nogami i dokopalem sie do do mechanizmu znajdujacego sie przypedale , jest tam miedzy innymi taka sprezyna i sforzen na którym jest osadzony pedał ,spsiukalem wzystko wd 40 i juz przez pól roku mam z tym spokój,

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/r/o/72.png

Opublikowano
Wielkie dzięki za schemat. A co do trzeszczenia kół podczas ruchu kierownica? Co to może być? Jak wrzuciłem wczoraj wsteczny i chciałem ruszyć usłyszałem niezbyt ciekawy odgłos, ruszył ale z wielki trudem!!! Potem podczas jazdy słychać było trzaski, szczególnie na 1 i 2 biegu. Na 3 biegu były już mniejsze!!! Biegi da sie zmieniać ale jest dużo hałasu podczas jady, nie mówiąc już o skręcaniu, coś trzaska nieprzyjemnie :-(
Opublikowano
Wielkie dzięki za schemat. A co do trzeszczenia kół podczas ruchu kierownica? Co to może być? Jak wrzuciłem wczoraj wsteczny i chciałem ruszyć usłyszałem niezbyt ciekawy odgłos, ruszył ale z wielki trudem!!! Potem podczas jazdy słychać było trzaski, szczególnie na 1 i 2 biegu. Na 3 biegu były już mniejsze!!! Biegi da sie zmieniać ale jest dużo hałasu podczas jady, nie mówiąc już o skręcaniu, coś trzaska nieprzyjemnie :-(

co do ruszania z trudem na wstecznym biegu trudno ocenic bo przyczyn moze byc kilka, pierwsze co to szczeki hamulcowe w tylnych kolach, jesli posiadasz hamulce tarczowe to moga to byc rowniez szczeki hamulca recznego. byc moze szczeki zerwaly sie z jednego bolca (sa mocowane na 2) przec co utrudniaja jazde na biegu wstecznym a robia sporo halasu przy jezdzie do przodu bo sprezynka ktora spadla z bolca moze sie wkrecac pomiedzy blache a beben.

co do trzaskow podczas skrecania kolami to nie moge ci pomoc bo sie z tym jeszcze nie spotkalem w swoim aucie

napisz jaki jest stan twojego sprzegła ?? czy bierze od samego poczatku cz np na ostatnim centymetrze , byc moze sprzeglo jest juz tak zużyte ze sie slizga i przez to auto ma utrudniony start.

Opublikowano
Sprzęgło działa bez zarzutów!!! Rzeczywiście coś może być z hamulcem ręcznym. Wygląda jakby coś haczyło, albo hamulec albo jakieś łożysko. Sprzęgło łapie bez problemów, skrzynia chodzi wzorowo! Nie wiem czy mogę w takim stanie jechać do mechanika czy raczej wziąć go na hol? Nie chce pogorszyć sytuacji!!! W tym stanie przejechałem dosłownie kilka kilometrów! Boję sie ze może to pociągnąć za sobą inne uszkodzenia!!! Co robić? Miał już ktoś taki problem??? Prosiłbym o rady!!!!
Opublikowano
Poszukaj na forum o ręcznym, jest tego dużo i objawy opisywane podobne, chyba do wymiany bolce recznego w kole (?) czytałem o tym, szukaj.
Opublikowano
Z tym sprzęgłem sprawa rozwiązana!!! WD-40 pomoże :-) Natomiast co do pisków podczas skręcania to prawdopodobnie wspomaganie. Albo jakiś wyciek albo pompa do wymiany w najgorszym wypadku :-( Te dziwne odgłosy w okolicach silnika występują tylko przy włączonym silniku w momencie obracania kierownicą! Gdzie można kupić pompę wspomagania do 318 tds 1.7 litra??? Allegro jedynie???
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Z tym sprzęgłem sprawa rozwiązana!!! WD-40 pomoże :-) Natomiast co do pisków podczas skręcania to prawdopodobnie wspomaganie. Albo jakiś wyciek albo pompa do wymiany w najgorszym wypadku :-( Te dziwne odgłosy w okolicach silnika występują tylko przy włączonym silniku w momencie obracania kierownicą! Gdzie można kupić pompę wspomagania do 318 tds 1.7 litra??? Allegro jedynie???

a sprawdzales poziom plynu do wspomagania? moze jest za malo.

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano
Pedał popsikałem WD-40 Skrzypienie ustało jak ręką odjąć! Sprężyna przy mocowaniu pedału skrzypiała. Doprowadzam moją betkę do stanu używalności, wymieniłem pompę wspomagania, listwę przy przekładni regenerowałem a teraz wymieniałem swożeń prawy i lewy i ustawiłem do porządku zbieżność (z przodu opony 215, tył 225) Jeździ po tym zabiegu jak pociąg po szynach!!! Polecam ludziom z okolic gliwic i zabrza niezależny serwis BMW Tarnowski w Gliwicach! Usługi tanie jak na serwis BMW a zrobią wszystko profesjonalnie!!! Będziesz Miał Wydatki :-) Ale komfort i radocha z jazdy niesamowita!!! Tylko trzeba inwestować i dbać!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Ja miałem podobny problem ze skrzypieniem lecz takze odczuwałem efekt blokady jakby sprzegła j.w. cos w stylu zapieczenia czy cos ...popsikałem wd-40 lecz lipa nadal to samo ..wczoraj wracałem do domku i .....lipa pedał został leżec w podłodze nie wiem co sie stało czy to hydraulika czy sprzegło padło help me nie wiem co mam dalej z tym robic serwis czy co ?? ...zawijam 4 litery do znajomego mechanika moze cos poradzi ..proszę o wskazuwki moze ktoś juz miał taki problem ..?? pozdro Daro

Opublikowano

A więc nie było tak kolorowo jak u w/w zatarte łożysko oporowe oraz wysprzęglik wpadł do skrzyni ....a więc całe sprzęgło do wymiany ,co sie działo masakra najwięcej problemów miałem z odkręceniem patentowych torksów bmw które mocują skrzynie z silnikiem jesli ktos kiedys bedzie to robił samemu lub z pomocą ( tak jak ja :D ) mechanika to polecam kilka przedłużek do nasadek i odkęcanie ich z duzą precyzją i od strony wału napędowego ...nie zapomnijcie o klinie centrującym rozrusznik ....dzis pora na składanie jesli coś sie jeszcze wydarzy co warto bedzie opisac to napewno to napiszę pozdrawiam Daro .

p.s. taka imprezka kosztowała mnie dodam 1100pln ( sprzęgło+wysprzęglik +robocizna )