Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich sprzedałem e36 i teraz zamierzam kupić e39 w benzynce, tylko który wybrać? Jak te silniki współpracują z instalacjami gazowymi (jakie należy założyć?)? i ile to pali, bo myślę że nie ma co patrzeć na dane fabryczne przy tej pojemności. No i na koniec jak to jest z kosztami utrzymania-który wychodzi najlepiej? Acha i jeszcze jedno czy wasze zdanie jest takie samo jak moje co do tego że 520 może być troszeczkę za słaby do tej masy? czy jest ok?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

ja w tej chwili mam 2 litrowke i teraz jak mialbym kupowac to napewno 2,5 bo koszty ich utrzymania sa prawie identyczne a moc wieksza, a 2,8 to juz zalezy od zasobnosci portwela bo tu juz koszty sa wieksze

pozdro

Opublikowano

Witam!

Ja jestem posiadaczem 523 silnik 2,5 moc 170 KM. Uważam, że jest to auto optymalne, koszty między 520 a moim są niewiele większe - spalanie w mieście przy dynamicznej jeździe ok. 12l/100km. Na pewno nie zdecydowałbym się na 520 - troszeczkę za słaby. Natomiast 528 - ma mój kolega jest fajnym wózkiem troszkę większy silnik, więcej koni no i wrażenia jeszcze lepsze. Co do spalania to różnica między 2,5 a 2,8 też nie jest taka wielka ale idąc takim tokiem myślenia można dojść do wniosku, że i 540 byłby najlepszy. Wszystko zależy od zasobności portfela, tego ile robisz km po mieście ile w trasie oraz czy masz ciężką nogę. Myślę, że silnik 2,5 nie jest rujnujący na stacji i w miarę oszczędny. Co do gazu to nie posiadam i raczej nie jestem jego zwolennikiem.

Pozdrawiam i udanych zakupów :D

Opublikowano

ja rowniez mam 523 i sobie chwale. kopa ma odpowiedniego jak dla mnie i to mi wystarcza i raczej w miescie wiecej nie trzeba a i na trasie bardzo ladnie potrafi wyprzedzac po wcisnieciu gazu. sam decyduj ale tak jak mowie to chyba optymalne rozwiazanie .

powodzenia :cool2: