Skocz do zawartości

[E34] usunięcie infekcji olej serwice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie posiadam od niedawna bmw 530 e34 ,i jak przekrecam kluczycz przed odpaleniem zapala mi sie napis olej serwice i coś brzęczy ,przeczytałem w linkach że można coś takiego samemu skasować poprzez zetkniecie kości tylko nie wiem gdzie ona się znajduje.

a poniżej opis jak to zrobić.

prosze o pomoc.dziękuje.

Opis złącza po 1987 (ważniejsze, ciekawesze piny):

1 - Zapłon

7 - Service indicator

11 - Przekaźnik rozrusznika

14 - Plus

16 - Sygnał z czujnika tlenu

19 - Minus

Przy wyłączonej stacyjce cienkim przewodem łączymy 7 i 1 (lub 7 i 19). Pięć razy upewniamy się ze połączyliśmy właściwe i włączamy zapłon (nie uruchamiamy silnika !). Po paru sekundach gasną lampki związane z wymianą oleju (oil service). Po 10 sekundach gasna lampki zwazane z przeglądem (inspection). Wszystkie zielone diody powinny się świecić.

Różnicą pomiędzy kasowaniem oil service a inspection jest czas na jaki zewrzemy piny. W momencie pojawienia się zielonych lampek (to oznacza skasowanie pamięci) szybko wyłączamy stacyjkę !

W firmowym urządzeniu do kasowania używane są trzy piny 7, 14 i 19. Na 14 jest "plus" z akumulatora. Służy on do zasilania timera.

Mam informacje ze po 1993 zaszły pewne zmiany. Zmiany dotyczą czasu kasowania i wynoszą:

Oil service - od 3s

Inspection - od 12s

Tego niestety nie sprawdzałem więc nie jestem pewien tych "czasów". Szczęśliwych posiadaczy roczników

[/b]

• Członkowie klubu
Opublikowano

Stosuj się do przyjętych zasad tytułowania wątków.

Temat - jak skasować inspection i oilservice był wielokrotnie wałkowany.

:search:

Zamykam temat.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.