Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na początku powiem, że szukałem na foruma ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedz.

Mój problem polega na tym, że auto nie chce odpalić (próbowałem kilka razy i nic). Dziwi mnie to że wczoraj bez problemu odpalało i jeździło noramalnie bez jakich kolwiek objawów. Jedynie co to zdażyło mi sie pare razy, że nie chciał za pierwszym razem zapalić ale za drugi odpalał bez problemu (ostatni raz nie chciał za pierwszym razem odpalić jakies 2 tygodnie temu).

Przy przekręcaniu kluczyka słychać takie mechaniczne tykanie (myśle, że to rozrusznik) i przy przekręceniu przed odpaleniem (2 pozycja kluczyka) słychać chyba ciuchutko pompę paliwa. Jeszcze jedna sprawa jak go chce odpalić to bardzo przygasają swiatła w środku auta i kontrolki na desce oraz wyswietlacz kompa i klimy.

PROSZE O POMOC. DZIEKUJE

Opublikowano

Może podładuj akumulator bo masz lewy prąd który go rozładowuje.

Mogą to być zawieszone szczotki w rozruszniku również.

Opublikowano

Duży spadek napięcai podczas odpalania podładuj akumulator.

Radio potrzebuje bardzo małego nateżenia prądu w porównaniu z rozrusznikiem który ma zakręcić tymi szescioma garkami. Jeżeli akumulator podłądujesz i nic to morze przeczyść styki na rozruszniku.

Możesz tesz lekką puknać w rozrusznik bo mogą to być zawieszone szczotki w środku. Jak coś to pisz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz powinieneś poszukać przyczyny, dlaczego aku padł mimo jazdy... Albo coś bardzo zżera prąd albo alternator nie pracuje w sposób prawidłowy, sprawdź to!
Opublikowano
Sprawdzałem przed chwilą. Alternator pracuje idealnie. Wstyd sie przyznac ale nie sprawdzalem z kiedy jest akumulator i okazalo sie ze zostal wyprodukowany w sierpniu 1999 r.!!!! Dziwi mnie tylko fakt ze wczesniej nie dawal oznak zużycia.
Opublikowano
Sprawdz jeszcze pobór prądu na postoju bez zródeł energi bo może go coś rozładowywać ale myhśle że to poprostu starość.