Skocz do zawartości

[e36] opony - zbliza sie zima...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zbliza sie zima jak przygotowujecie swoje autka na te pore roku ? ja musze w tym roku kupic zimowki i zastanawiam sie jakie... jakie posiadacie ?
BMW - to jest to :)
Opublikowano

Mam ten sam problem, ale chyba kupię używane:

Co myślicie o Dunlop SP Winter Sport 195/65/15

Oczywiście też do e36.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja kupilem zimowki uzywane i wlasnie michelin alpin , ciesze sie ze kolega z forum je chwali, koszt opony + felgi = 450 zl ( rozmiar 185/65/15 )

Przed zima bede jeszcze sam konserwowal podloge od spodu, gdyz auto mam obnizone i podloga troszke jest podrapana.

Warto sprawdzic plyn w zbiorniczku od spryskiwaczy aby nie zamarzl i nie uszkodzil zbiorkiczka oraz bede sprawdzal jeszcze plyn chlodzacy gdyz nie wiem jaka ma "marzliwosc" gdyz autko mam od kilku miesiecy

Pozdr!

ps. Warto miec jeszcze dobry akumulator, moze wystarczy uzupelnic wode i podladowac, zaleca sie co pol roku naladowac ako na prostowniku

Opublikowano

Kilka lat temu przeprowadzałem, wraz moim kolegą, który ma zakład wulkanizacyjny i handlował oponami, testy różnych opon i doszedłem do takich wniosków : jeżeli chcesz opony o dobrej przyczepności na zimę, a nie zależy Ci na bardzo cichej pracy, to bardzo dobre są ogólnie Michelin-y, szczególnie na zaśnieżone drogi. Jak jeździsz przede wszystkim na dobrze odśnieżonych drogach (trasach) to mozna wybrać nieco cichsze opony i wybór masz bardzo duży - osobiście do takiego zastosowania lubię Pirelli, ewentualnie Dunlop, ale i ... Kormorany nie są najgorsze (ale do BMW ...) Tak więc polecam Michelin-y, ale już do komfortowego samochodu to polecałbym raczej np. Pirelli - są niewiele "gorsze", ale znacznie cichsze.

Jeżeli chodzi o szerokość opon, to należy zakładać tekiej szerokości jaką minimalną dopuszczają w danym samochodzie, a nawet o 1 rozmiar mniejszy - czyli po prostu jak najwęższe.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
Opublikowano
to jakie najlepiej miec 205 ? 195 ? moze mniejsze? najlepiej podaj calkowite wymiary.

Na słupku drzwi kierowcy masz naklejkę z możliwymi do zastosowania oponami.

I poszukaj na forum, bo zeszłej zimy też był taki temat - jaki rozmiar.

Standardowo masz 205x60x15 wiec zamiennikiem jest 185x65x15, a nie 195...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png