Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku się przywitam, to mój pierwszy post, parę dni temu nabyłem BMW E46 318 z 1998 r., są dwie rzeczy, które mnie nie pokoją:

1. pierwsze odpalenie na zimnym silniku objawia się dziwną pracą (tak jakby jakieś łożysko pompy czy czoś podobnego), która trwa około 1 minuty, takie głośniejsze szuranie, które trwa cały czas, nie cyklicznie, po minucie to mija i przez cały dzień autko śmiga aż miło, czy to normalne?? jeden fachowiec powiedział mi że tak, a drugi mi próbował wcisnąć, że to jakieś ssanie

2. obroty lekko falują, naprawde lekko, tutaj podejrzewam świece przewody bo nie były w ogóle ruszane

z góry dzięki za pomoc

Opublikowano
nie mam gazu, a ten dziwny dźwięk pojawia się po 5 sekundach po odpaleniu na zimnym silniku, taki głos jak samolot by startował (oczywiście ciszej) no i mija po minucie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do odpalenia na zimnym silniku, to ciężko stwierdzić co to jest przez internet ale może to być coś co nie dostaje odpowiedniego ciśnienia oleju na początku po odpaleniu (olej jest gęsty i nie dopływa odrazu tam gdzie trzeba) na jakim leju jeździsz? kiedy zmieniałeś? może warto wlać teraz nowy olej syntetyczny, może sie poprawi. Jeśli chodzi o falowania to tak jak piszesz zmień świece.
Opublikowano
To słychac rozpędzającą się turbinę!!!!

hehe, turbinki nie mam ... a moze jednak?? :shock: :lol: ... ale odgłos jest podobny, teraz się przysłuchałem dokładniej i naprawde to wygląda jakby specjalnie to się włączało i rozpędzało, a po nagrzaniu się wyłącza, za cholere nie wiem co to jest, dźwięk zmienia się wtedy gdy przyciskam gruby przewód do czegoś okrągłęgo co znajduje się po lewej stronie przy chłodnicy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To wskazywałoby na pompę wody, może z nią jest coś nie tak? Jeśli ściskasz przewód od płynu chłodzniczego to zmienia się ciśnienie i może dzięki temu pompa inaczej pracuje, jak znasz się troche na mechanice to zdjemij pasek na zimnym silniku, ten od pompy wody wspomagania alternatora i zobacz czy tez występuje ten dźwiek, jesli go nie bedzie to znaczy ze gdzies tam trzeba szukac przyczyny. I nie mozna takich rzeczy lekceważyć bo jak Ci sie posypie pompa w trasie to mozesz załatwić sobie głowice...
Opublikowano

czasem mam chyba cos podobnego - jak odpalam silnik to takie szuranie slychac - nie mam zielonego pojecia co to jest, po jakiejs minucie dzwiek ten cichnie i jezdzi sie pieknie.

A druga sprawa to to, iz podobne szuranie slysze jak odpale silnik i nastepnie zaczynam krecic kolami przy manewrowaniu ( czasem slysze to juz przy jezdzie samej - gdy samochod caly juz jezdzi jakis czas)- takie jakies dziwne szuranie z przodu-tak jakby kola ocieraly (a nie ocieraja) o cos (szczegolnie przy skrecie w lewo)- wie ktos co to moze byc - niedawno wymienilem koncowke drazka i przednie sworznie zewn, klocki i tarcze, ale ten dzwiek "szurania" kol przy skrecaniu caly czas jest....any idea?

Opublikowano

mam podobny objaw lecz ja byłem u mechaników i zlokalizowano te dziwne głośne odpalanie na początku,okazało się że to zaczyna szwankować rozrusznik,oczywiście na zimnym bo potem juz jest normalnie

pozdro.

http://img209.imageshack.us/img209/6896/index5lw.gif
Opublikowano
czasem mam chyba cos podobnego - jak odpalam silnik to takie szuranie slychac - nie mam zielonego pojecia co to jest, po jakiejs minucie dzwiek ten cichnie i jezdzi sie pieknie.

A druga sprawa to to, iz podobne szuranie slysze jak odpale silnik i nastepnie zaczynam krecic kolami przy manewrowaniu ( czasem slysze to juz przy jezdzie samej - gdy samochod caly juz jezdzi jakis czas)- takie jakies dziwne szuranie z przodu-tak jakby kola ocieraly (a nie ocieraja) o cos (szczegolnie przy skrecie w lewo)- wie ktos co to moze byc - niedawno wymienilem koncowke drazka i przednie sworznie zewn, klocki i tarcze, ale ten dzwiek "szurania" kol przy skrecaniu caly czas jest....any idea?

a może łożysko ??

www.bmw-3city.pl
Opublikowano

jeżeli nawala łożysko to szczególnie w zakrętach hałasuje to koło w którym ono akurat pada. wiesz ja nie jestem mechanikiem ale jeżeli się nie mylę to łożyska można wymieniać osobno. pytanie jakiego miejsca dokładnie dobiega hałas ??????

SPROSTOWANIE w poprzednim poście odnosiłem sie do hałasu "w czasie jazdy" ale skoro jest też podczas gdy stoisz to pewnie będzie to coś innego.

www.bmw-3city.pl
Opublikowano
tzn ten dzwiek przy wlaczaniu silnika - nie wystepuje czesto tylko czasem, natomiast ten dzwiek przy skrecaniu to z reguly odnosi sie do lewej strony przy skrecaniu w lewo (tylko) i jak skrecam delikatnie to nic nie slychac, natomiast jak raptowniej to wtedy slysze takie cos jak takie szuranie (aczkolwiek do konca to nie jest taki dzwiek szurania - trudne do opisywania ale specyficny to dzwiek), tak jakby cos o cos pocieralo, ale wlasnie dokladnie skad ten dzwiek sie wydobywa to nie moge zlokalizowac - w kazdym razie to przy skrecaniu w lewo w okolicach lewego kola.
Opublikowano
A powiedzcie mi co to jest takie okrągłe po lewej stronie przy chłodnicy, do tego czegoś też idą grube przewody, do prawej strony do takiego mniejszego okrągłego, oraz do głowicy silnika chyba, nie jest to połączone z układem chłodzenia (tak mi się wydaj) bo właśnie jak te przewody ściskam to ten dźwięk się zmienia