Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

moze sie komus przyda - projekt ustawy o zwrocie podatku akcyzowego zapłaconego z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego albo importu samochodu osobowego

nie wczytywalem sie, ale miejscami ten projekt jest tak bzdurny, ze glowa boli... w niektorych przypadkach, z pewnoscia, warto postarac sie o zwrot, przed wejsciem w zycie tej ustawy

pozdr

mam nadzieje, ze jesli podam taki link, to bedziecie mogli sciagnac plik, nie za bardzo znam sie na tych uploadach

Your Download-Link #1: http://rapidshare.com/files/30426736/ustawa_i_uzasadnienie_z_dnia_16_kwietnia_2007.pdf.html

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Jednego nie rozumiem - dlaczego nielegalnie pobrana akcyza nie jest

zwracana tym którzy już sprzedali sprowadzone auto - "...Zwrot akcyzy

przysługuje osobie fizycznej, osobie prawnej i jednostce organizacyjnej

nieposiadającej osobowości prawnej, która w momencie występowania o jej

zwrot jest właścicielem samochodu osobowego"

No i skąd do licha będą brali wartości samochodów "wtedy" ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no wlasnie, przeciez niektorzy juz rozbili samochody (w tym, nie ze swojej winy, choc nie ma to znaczenia), nie maja samochodu i wedlug mnie jest to zlodziejstwo, ze niby im ten zwrot sie nie nalezy

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Akcyza od auta używanego sprowadzonego z innego kraju Unii Europejskiej powinna być ustalona od ceny zapłaconej przez kupującego - zdecydował Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w wyroku z 16 marca br. (I SA/ Po 518/07). Tymczasem Ministerstwo Finansów chce ustalać kwotę akcyzy do zwrotu na podstawie średniej wartości rynkowej sprowadzonego do Polski pojazdu. Taki też projekt ustawy przekazało do uzgodnień międzyresortowych. Potrwają one do 19 maja.

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070510/prawo/prawo_a_12.html

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
hmm Panowie brat dostał zwrot akcyzy za dwa auta które sprzedał jakieś dwa lata temu. Zwrot akcyzy był prowadzony przez prawnika. Brat się ździwił ze się udało i podobno problemów nie było
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
trochę się nachodziłeś, ale piękna robota

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
mam pytanie czy jeśli odkupiłem samochód ponad pół roku temu i samochód był sprowadzony w sierpniu 2004 roku i mam dokument o zapłaconej akcyzie to mógłbym sie starać a jej odebranie???

Niestety nie.

Opublikowano
czemu nie? Aa może można coś wykombinować? Czy poprzedni właściciel może dostać zwrot?

Dlatego, ze w urzad celny potraktuje to tak jak by sprzedajacy dostal juz "swoj zwrot akcyzy" w cenie sprzedazy. W karcie pojazdu jest juz nowy wlasciciel, wiec nie mozna tego robic wstecz.

Ale oczywiscie mozesz wystapic na droge sadawa. Tego nikt nie broni.