Skocz do zawartości

[E36] Zakochałem się w 320.Prosze o kilka rad dla kupującego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:lol: Zakochałem się w E36 320. Prosze o kilka rad dla kupującego.

Chcę kupić E36 320 i proszę was rady na co zwrócić szczególną uwage przy kupnie tego autka, jeżeli ma ktoś chwilę aby podzielić się tym ze mną, będe bardzo wdzięczny. To będzie moje pierwsze BMW i mam nadzieję ż ostatnia marka jaką będe miał.

Jstem z woj. śląskiego z Dąbrowy Górniczej i jeżli ktoś może mi pomóc przy kupnie będe bardzo wdzięczny. :wink: :reading:

Opublikowano

napewno chcesz ten model ? przemyslales sobie to dobrze ?

u gory jest temat : "na co zwrocic uwage przy kupnie" - przeczytaj, dodatkowo mozesz poszukac na forum postow o podobnej tematyce w wyszukiwarce . Ale wybor marki jako BMW jak najbardziej sluszny :D

BMW - to jest to :)
Opublikowano
:lol: Zakochałem się w E36 320. Prosze o kilka rad dla kupującego.

Chcę kupić E36 320 i proszę was rady na co zwrócić szczególną uwage przy kupnie tego autka, jeżeli ma ktoś chwilę aby podzielić się tym ze mną, będe bardzo wdzięczny. To będzie moje pierwsze BMW i mam nadzieję ż ostatnia marka jaką będe miał.

Jstem z woj. śląskiego z Dąbrowy Górniczej i jeżli ktoś może mi pomóc przy kupnie będe bardzo wdzięczny. :wink: :reading:

Ja cie przepraszam , ale czy mógłbys tytułować swe tematy [e36] i temat twój

Opublikowano

Cześć

Powoli też przymierzam się do zmiany auta i polecam Ci moją ulubioną ostatnio lekturę - dane techniczne BMW (znajdziesz na stronie głównej)

Wg mnie 2 litrowy silnik nie jest najciekawszym rozwiązaniem w e36, np. w stosunku do 318 - przyspieszenie jest niewiele lepsze a zużycie paliwa dużo wyższe. Studiując wspomniane dane tech. mozesz dokładnie porownac różne modele pod względem mocy, przyspieszenia, spalania i wtedy napewno podejmiesz bardziej swiadomą decyzję.

Inną sprawa jest, że kupujac uzywane auto zwracać trzeba uwagę głównie na jego stan techniczny - widziałem niedawno na giełdzie właśnie e36 320 w naprawde dobrym stanie, w kolorze, który bardzo mi odpowiada i zacząłem się powaznie nad nia zastanawiać, chociaz wcześniej nie brałem pod uwagę tego modelu.

Cóż jeszcze mozna dodać - szukaj na forum! Jest tu niezła kopalnia różych porad i opinii

P.S. Nie no nie kumam Felix co Ty chcesz od tego tytułu

Opublikowano

Wg mnie 2 litrowy silnik nie jest najciekawszym rozwiązaniem w e36, np. w stosunku do 318 - przyspieszenie jest niewiele lepsze a zużycie paliwa dużo wyższe.

Przyspieszenie jest o 2 sekundy lepsze od 318i, zużycie paliwa na trasie (90km/h) różni się o około 0,5 litra na korzyść 318i.

Przeciętne zużycie paliwa również nie powinno przekroczyć różnicy 0,5 l/100km.

320i to silnik 6 cylindrowy. Jest świetny, słynie ze znakomitej kultury pracy, choć dla niektórych brakuje mu momentu obrotowego (190 Nm/4200 rpm).

318i - 162Nm/4250rpm

Nie porównuj 318 do 320 z silnikiem 6 - cylindrowym, bo to zupełnie inna bajka.

Takie slinki jak 2.0 w 320i są unikalne na skalę światową, przez wielu uważane, za najlepsze konstrukcjne lat '90.

A ten dźwięk rozkręconego 6-cylindrowca... miód na uszy

Co innego jest porównianie 320i z 318iS, ale na temat tego silnka nie będę się wypowiadał, bo nie miałem okazji jeżdzic takim modelem.

Pamiętaj, że żaden 4-cylindrowy silnik nigdy nie dorówna harmonii pracy silnika 6-cylindrowego.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
Miesiąc temu kupiłem e 36 320 . To jest wg. mnie dobry wybór. NIe wiem jak twoje auto, moje ma 13 lat (91/92r) i 260 000km przebiegu. Kupując 316 czy 318 powyzej 10 lat mususz miec na uwadze stan silnika, nie wiadomo kto ,i jak, nia jezdził. Ja osobiście polecam 2.0 R6 z racji długowieczności tego silnika. A co do spalania to okolo 11l w mieście ( bez szaleństw :) , a na trasie 120km/h okolo 7-8 l. Pomyśl jak ryczy taki silnik powyzej 4 tyś.obr. :wink:
Opublikowano
jesli z e36 to tylko 328, jest najlepsza :) ma troche konikow :) i dosc dobra elastycznosc a spalanie nie duzo wieksze niz w 320. Chyba ze chcesz cos starszego do 95 roku no to polecam 325 .
  • Członkowie klubu
Opublikowano
jesli z e36 to tylko 328, jest najlepsza :)

Najlepsza to jest M3 :twisted:

Ale faktycznie - ja mam 318is i gdybym teraz miał kupować, to raczej tylko 323i, 325i, lub 328i.

Mam nadzieję, że nie czytają tego przyszli potencjalni kupcy mojego auta :wink:

Ale jeśli chcesz 320i to też dobrze - nie będzie takich przyspieszeń jak 2.5, ale to i tak R6...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

No fakt - dobrałem sobie modele do porównania :?

Śiwęta racja, że cztery gary to nie sześć - inna kultura pracy, inne brzmienie - w takim aspekcie nie można porównywać tych silników.

Ducat - troszke chyba podkoloryzowałeś różnice

Jednak aby wybór był jak najbardziej świadomy chyba mozna sobie poporównywac wszelkie możliwe informacje :D

Zdrówka

Opublikowano

Witam!

Muszę coś napisać. Mam takie "COŚ" jakie chcesz kupić. Ogólnie jest fajna furka i do kultury, osiągów (jak dla mnie) i zużycia paliwa nie można się doczepić. Sorry ale gadanie typu lepiej se kup 328 to bezsens bo dane katalogowe (spalanie paliwa) nierzadko się mają nijak do rzeczywistego spalania (w mieście). Więc 2,0 nie spali tyle co 2,8. Idąc tym tropem (że najlepiej 2,8 ) można dojść do wniosku, że zamiast 1,6 kupić 1,8, dalej zamiast 1,8 to wybrać 2,0 (bo przecież nie wiele więcej pali od 1,8 ), kolejno możemy dojść przez 2,5 i 2,8 do M3 bo każdy z nich nie wiele spala więcej od poprzednika. Zresztą ktoś już w jakimś poscie poruszył tą samą myśl. Ale sie napisałem. Ale to TYLKO moje zdanie...wybór należy do Ciebie. OGÓLNIE R6 to dobry motorek.

Jak kupisz to sie pochwal.PZDR

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Czytałem cały wątek i właśnie chciałem napisać dokładnie to samo co kolega powyżej :)

Idąc właśnie tym tropem to zawsze dojdziemy do modelu wyżej :) aż wkońcu okazuje się, że kupiliśmy auto marzeń, które częściej stoi bo w zbiorniku sahara :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano

328 najoptymalniejsze bo m3 duzo juz wiecej spali no i coupe... ja takich osobiscie nie lubie wole sedaniki jak cos to juz m5 :D

a na poczatek 320 jesli jzu podobnym jezdziles no to 325 lub 328 zalezy ile masz kasy .

Opublikowano
:D

a na poczatek 320 jesli jzu podobnym jezdziles no to 325 lub 328 zalezy ile masz kasy .

tak właśnie chcę znaleźć coś 320,ale nie mniej. co do kasy, bo o to się zawsze rozchodzi to tak trochę skromnie bo do 15 tysiączków :( , i na chwilę obecną nic więcej :cry: :x. może znajde co ciekaweego?

Nie wiem tylko czy sprowadzić z zagranicy, czy kupić u nas(przecież trochę tego już jeżdzi)

(Pochodzisz z Sosnowca, a to mój sąsiad jesteś. :D

Opublikowano

To rozejrzyj sie za 320 ,za 15 tys powinnes kupic. Mozesz sprowadzic jesli masz na to czas i wolisz lepsza bmke :) u nas moze tez uda Ci sie trafic na jakas fajna sztuczke chociaz nie bedzie to chyba takie latwe :)

ps. kup bmke i pojezdzimy razem :o i zrobimy popisuwe na ryneczku w DG 8) :wink: :o

Opublikowano
ps. kup bmke i pojezdzimy razem :o i zrobimy popisuwe na ryneczku w DG 8) :wink: :o

Jeżeli uda mi się coś fajnego kupić to nie ma sprawy :lol: (jeszcze o sosnowiec możemy zahaczyć)

8) :twisted: 8)

A tak ogólnie to chcę coś dobrego, bo choć bardzo pragnę tego autka to będzie z mną ze 3 latka najmniej :wink: