Skocz do zawartości

Problem z zawieszeniem - narazie żadne zabiegi nie pomagają.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj właśnie zabrałem się za wymianę tej poduszki/łożyska. Już dawno się do tego przymierzałem no ale brak czasu.....

Cóż, poduszka rzeczywiście wymagała wymiany (luzy na łożysku).

Jednak moim celem było usunięcie tego wk.%^*go stuku. Niestety raczej nic się nie zmieniło. Dalej słychać stuki z lewej strony z przodu przy ruszaniu i hamowaniu (gwałtownym lub z małej prędkości). Przy skręcaniu też czasami słychać ale tylko podczas jazdy.

Nie wiem co o tym myśleć. Zostało mi sprawdzić poduszkę pod silnikiem (lewą) choć na kanale nie zauważyłem żeby coś było z nią nie tak (pęknięcia, zapadnięcie) choć pewnie się przekonam jak ją wyjmę, na co nie mam niestety na razie warunków.

Optymistycznie zakładam, że maglownica jest w porządku, bo nie słychać żadnych niepokojących odgłosów podczas skręcania w miejscu, choć troszkę się "poci" tu i tam.

Jeśli ktoś mógłby mnie naprowadzić na źródło tych głuchych stuków proszę o info.

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano

Witam ponownie.

Dziś okazało się, że przyczyną moich zmartwień była poduszka silnika właśnie.

Coat of arms of NEPAL
  • 1 rok później...
Opublikowano
Stawiam na górne wahacze - o ile takie ma e39.

Ma ma. I to jest przyczyna. Ja juz zlikalizowałem, u mnie do wymiany tuleje wahacza górnego. Sworznie wahacza mam ok.

Wszyscy borykający sie z problemem opisanym przez MR.JONES powinni sprawdzić tuleje wahaczy. Na 99% wina leży po ich stronie.

Czy drgania przy jezdzie przy ok 90 km/h to tez tuleje wahacza gornego?

Dzieki

Wstrzasaj i kasaj
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie chyba tez do wymiany sa tuleje wahaczy. Slysze je podczas przejezdzania przez nierownosci, zwlaszcza ta z lewej strony, rowniez czasem na drobnych nierownosciach zdecydowania za szybko zalacza sie ABS, co ewidentnie wskazuje na luzy na tulejach wahaczy. I teraz moje pytania:

Czy warto wymieniac same tuleje, czy moze od razu cale wahacze? Jak z wytrzymaloscia sworzni w E39? Jesli wytrzymuja wiecej niz tuleje, to moze nie warto od razu calych wahaczy wymieniac.

Jesli tuleje, to jakie? W poprzednim aucie wymienialem na Febi i byly OK, ale naczytalem sie, ze do BMW do tylko Lemforder, natomiast znawce E46 twierdza, ze tylko te wzmocnione MEYLE. Ktore z nich (a moze jakies inne mozecie polecic). Aha, no i zasadnicza kwestia, czy wszystkie, niezaleznie od firmy, beda pasowac do moich oryginalnych wahaczy? Chodzi mi o to, czy nie ma jakichs minimalnych roznic w srednicach i nie jest tak, ze tuleje Febi pasuja tylko to wahacza Febi, itd.?

Opublikowano

mam podobnie jakieś tyrkotanie z przodu na małych nierównościach i czasami jak skręcam albo na wsteczny wrzuce to słysze coś dziwnego w lewym kole. Byłem w automani w mirkowie i oni stwierdzili :

- wymiana górnych wachaczy

- luz na przekładni/maglowniczy (na listwie lub zebatce).

Jeszcze tego nie robiłem.

myślałem, że to może amor bo chyba kwalifikują sie u mnie do wymiany ....albo pduszka amortyzatora !!!

kiedyś Golf II, Ibiza Cupra Look, Golf IV, e36 320 coupe, A3 1.9 TDI 136KM teraz

530dA e39 222,9 HP i 463 Nm

No i z przyczyn..... 316i e36 sedan --->>> e36 318is coupe !!!

Opel Vectra - Kia Cerato 2.0 Crdi - Kia Ceed 1.6 Crdi

Teraz 320i e90 150 KM aut.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam ponownie.

Dziś okazało się, że przyczyną moich zmartwień była poduszka silnika właśnie.

Szkoda, że dopiero dzisiaj zacząłem czytać ten temat bo od razu bym Ci wskazał właśnie tę przyczynę. Jest to standardowy problem np w Mazdzie 3, gdzie lecą poduszki silnika górne i właśnie dzieje się to samo co u Ciebie. No szkoda, że nie zajrzałem w temat wczesniej, bo byś miał mniej walki z autem i wydatków. :(