Skocz do zawartości

[E34] PROBLEM z dmuchawą i ogrzewaniem (PAROWANIE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem w mojej E-34 następujący - rano jak odpale samochód i włącze dmuchawe to paruja mi szyby. A jak włącze do tego ogrzewanie to już nic nie widać bo tak szyby zaparują. Po przejechaniu jakiś 5 kilometrów szyby zaczynają odparowywać i potem w ciągu dnia juz nie ma problemu. O co chodzi bo juz mnie trafia. :evil:
525 TDS
Opublikowano
Co to jest filtr weglowy. I jak sie go wymienia.

Szukaj słowa : MIKROFILTR , FILTR KABINOWY, FILTR KLIMATYZACJI

Nawet taka sierota antymechanizacyjna sobie z nim poradziła ;)

Wejdź i nakarm głodne dziecko ! => http://www.pajacyk.pl/

E-mail => http://tinyurl.com/6qvjz

Skype => callto://santex997/

tel.kom.: +48 880 445 818

--

http://ot.mklub.net - Ciemna Strona Forum BMW Klubu Polska :-]

Opublikowano
Co to jest filtr weglowy. I jak sie go wymienia.

Szukaj słowa : MIKROFILTR , FILTR KABINOWY, FILTR KLIMATYZACJI

Nawet taka sierota antymechanizacyjna sobie z nim poradziła ;)

A u mnie chyba nie ma mikrofiltra więc juz nie wiem. :?:

525 TDS
Opublikowano
Filrt kabinowy moze byc zwykly papierowy lub weglowy i wlasnie jesli masz zabrudzony to zarazem masz duzo slabszy obieg powietrza i szyby paruja, sa tez specjalne srodki do czyszczenia szyb dzieki ktorym szyby nie paruja albo paruja mniej ale mysle ze wymiana filtra wystarczy
Opublikowano
szyby mogą parować także dzięki wilgoci w samochodzie... sprawdź np. czy masz sucho pod dywanikami. Ale i tak upieram sie przy tym że to jest wszystko winą mikrofiltra.
Opublikowano
włącze dmuchawe to paruja mi szyby

Może ta dmuchawa jest już za mało wydajna. Może jej żywot powoli się kończy i stąd ten problem. Bo jeżeli dmucha wystarczająco mocno to nie powinieneś mieć problemu z parowaniem. Miałem podobny przypadek. Wytarły się szczotki, stojan i na dodatek tuleja na której pracowała dmuchawa. Próbowałem ją reanimować własnymi siłami, ale i tak długo nie pożyła. Wymieniłem ją i teraz żadnych problemów z parowaniem, aż mi grzywkę podrywa jak dmucha na przednią szybę.

Opublikowano
włącze dmuchawe to paruja mi szyby

Może ta dmuchawa jest już za mało wydajna. Może jej żywot powoli się kończy i stąd ten problem. Bo jeżeli dmucha wystarczająco mocno to nie powinieneś mieć problemu z parowaniem. Miałem podobny przypadek. Wytarły się szczotki, stojan i na dodatek tuleja na której pracowała dmuchawa. Próbowałem ją reanimować własnymi siłami, ale i tak długo nie pożyła. Wymieniłem ją i teraz żadnych problemów z parowaniem, aż mi grzywkę podrywa jak dmucha na przednią szybę.

No nie wiem wydaje mi się że dmuchawa jest jeszcze dobra.

A czy ktos wie co z tym filtrem (mam go czy nie, a może jest w innym miejscu niz myślę)

525 TDS
  • Członkowie klubu
Opublikowano
A czy ktos wie co z tym filtrem (mam go czy nie, a może jest w innym miejscu niz myślę)

Uzupełnij sobie profil o auto - będzie łatwiej (choć i tak wiadomo, że 530...)

A czy masz filtr, czy nie - sprawdź sobie po VINie w ETK.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Okazało się że nagrzewnica jest strzelona i leje sie do samochodu płyn.

Zabrałem sie za wyjęcie tego ustrojstwa ale to jest przer...ane.

Może ktos to już wyciągał i może mi pomóc. Czy trzeba wyciągać deskę rozdzielczą?

525 TDS
Opublikowano

Ha!

Miałem rację (sorry, że trafiłem z tą nagrzewnicą, bo to najgorsze zło chyba). Rozbierz schowek, środkową konsolę - tam gdzie są pokrętełka od temp., konsolę ( to coś nad pedałami) od kierowcy i powinieneś coś widzieć. Chociaż nagrzewnica jest w osłonie plastikowej więc i tak nie wiele zobaczysz. Nie wiem dokładnie jak jest w e34, ale w e36 nie trzeba ściągać deski rozdzielczej, natomiast w 7 cała decha do wywalenia :cry: !

Powodzenia.PZDR.

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano

Przechlapane wczoraj rozebrałem dolną część deski rozdzielczej ale nagrzewnica ani drgnie chyba trzeba wyjąć też górną cześć.

I co najgorsze nie mam czasu z tym robić więc pojade do mechanika tylko nie wiem ile taka impreza może kosztować. Może ktoś już to robił i wie ile mehcanki może wziąć , no i drugie pytanko po ile mniej więcej chodzą używane nagrzewnice (dodam że ja mam siemensa)

525 TDS
Opublikowano

[bAD] Nie, nie, nie jest tak źle. Jak masz Siemensa to szukaj uzywki (ok. 200 pln). Były montowane dwa rodzaje nagrzewnic: BEHR i SIEMENS. Jedna z drugą nie pasuje więc napewno szukaj Siemens. Nowa w serwisie chyba coś koło 570 pln. Robota (nie w serwisie ok. 300 - dużo nie?) + duperele (płyn, odpowietrzanie...).

Na marginesie: Z BEHRem nie ma problemu. Zamiennik Nissensa to koszt ok. 280 pln (nowy). A Siemens it's SUCKS!!!

POZDRAWIAM i daj znać o wynikach!

Opublikowano

wydaje mie sie ze nagrzewnica mu sie poci, a tym bardziej jak włączy ogrzewanie. sprawdz czy ubywa ci płynu chłodzącego. Jeżeli sie poci to moge polecic srodek usczelniający chłodnice(oczywiście najlepiej wymienic nagrzewnice), który kiedys tam sprawdził mi sie w mercedesie gdzie w chłodnicy prawie była dziura i oprożnienie chłodnicy zajmowało 0.5 godzinki, także lało sie spod samochpodu, a wszystkie inne srodki nie zdały egzaminu tylko ten jeden. gdzies w piwnicy mam butelke, jak chce to podam nazwe jutro.

PS podczas ogrzewania nie czuć zapachu płynu chlodzącego???

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Barto!

Przecież już jest stwierdzone, że nagrzewnica mu poszła!!! Nie czytałeś wcześniejszych postów? :?:

PZDR.

Opublikowano

Zawiozłem auto do mechesa i jutro mi to wszystko wymontuje.

Musze kupić tylko nagrzewnice chyba że poszło coś innego ale o tym się dowiem jutro. Dzięki wszystkim za informacje. A płynu mi ubywało od dłuższeg czasu i nie wiedziałem co to, więc nawet jestem zadowolony że wkońcu doszedłem gdzie tkwi przyczyna.

525 TDS
Opublikowano
Kupiłem nagrzewnice koszt 150 zł (używka). I nawet nie trzeba było demontować deski rozdzielczej, tak że nie jest tak źle. Ale nie życze nikomu takich przygód.
525 TDS