Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A czy EGR można rozebrać, czy trzeba wymieniać? Mam uszczelkę pod EGR i też nie wiem gdzie się ją montuje.

Proszę o radę :modlitwa:

Czy ktoś pomoże?

Opublikowano
A czy EGR można rozebrać, czy trzeba wymieniać? Mam uszczelkę pod EGR i też nie wiem gdzie się ją montuje.

Proszę o radę :modlitwa:

Czy ktoś pomoże?

Nie chodzi mi o odkręcenie i oczyszczenie części tam gdzie jest zawór ale o tę okrągłą, wystajacą część z której sączy się olej :D - tam, gdzie jest membrana.

Razem z autem dostałem uszczelkę pod EGR ale nigdzie mi nie pasuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzę,że EGR wciąż na "topie"! :mrgreen:

Czyszczenie EGR'a jest wskazane,bo to normalne że zostaje "zawalony"olejem nie tylko z nieszczelnej turbiny.

My we dwoje z mężem czyściliśmy te zawory,bo mamy dwa takie same TDSy i powiem ,że żadnych uszczelek nie zauważyliśmy. :doh:

Ale żeby rozwiać wątpliwości,to o uszczelnianiu tego zaworu nie ma mowy.A to dlatego,że dziurka któta jest pod nim,właśnie jest po to aby nadmiar oleju był wyrzucany na zewnątrz.Wszystko po to aby EGR mógł normalnie funkcjonować.

Niedawno dowiedzielismy się od znanego niegdyś na tym forum Roberta,że póżniejsze wersje TDSów(bodajże od 97') miały wstawiane w miejsce tej dzurki(w EGRze pod spodem),króciec.Na niego był zakładany wężyk i poprowadzony oryginalnie w dół do pokrywy rozrządu.Normalnie w naszych wersjach jest tam zaślepka.Wystarczy ją tylko wyjąć a w to miejsce wkręcić króciec dokupiony na serwisie BMW!

Dziwię się,że właściciele tych wersji po 97' do tej pory się jeszcze nie podzielili tym spostrzerzeniem... :duh:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Nie wiem jak u Was w e39 ale u mnie w E34 (z wersja bez tego odolejenia) miedzy EGRem a kolektorem jest uszczelka (do kupienia za kilka PLN w ASO). Przy okazji czyszczenia EGR-a (u mnie byl brudny z oleju, ale nie przesadnie... na pewno nie ograniczalo to srednicy przeplywu powietrza tak jak na niektorych zdjeciach E46 2,0d z tego forum). Porzadne wyczyszczenie zmiana uszczelki.

Powiem wiecej wczesniej lubilo sobie troszke pokapac z tej dziurki. Odkad wyczyscilem EGR i przeplukalem kolektor - SUCHO jak pieprz. (wszystko drozne w 101%)

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Może ktoś wkleić foto, jak to wszystko ma wyglądać (wygląd orginalny bez przeróbek).

Z tego co czytam, to u mnie chyba jest coś nie tak. Ostatnio znalazłem w gumowym wężyku, który idzie od EGR, kawałek metalu (tak jak by ktoś specjalnie zaślepił ten przewód).

Jeździłem tak 3 lata i po wyjęciu tej zaślepki nie czuć żadnych zmian.

Pozdro

003.jpg
Opublikowano

wywal egr odrazu

poczujesz odrazu ze auto inaczej jedzie

ja po usunięciu egr miałem znaczny wzrost mocy, spalanie mniejszcze

wywal jeszcze katalizator

nic sie niestanie

• Członkowie klubu
Opublikowano
wywal egr odrazu

poczujesz odrazu ze auto inaczej jedzie

ja po usunięciu egr miałem znaczny wzrost mocy, spalanie mniejszcze

wywal jeszcze katalizator

nic sie niestanie

zamieść zdjęcia, jak wyglada to u Ciebie

003.jpg
Opublikowano
Nie chodzi mi o odkręcenie i oczyszczenie części tam gdzie jest zawór ale o tę okrągłą, wystajacą część z której sączy się olej :D - tam, gdzie jest membrana.

Razem z autem dostałem uszczelkę pod EGR ale nigdzie mi nie pasuje.

pewnie chodzi ci o membrane, ktora jest w zaworze wlasnie w tej okraglej wystajacej czesci. podobno da sie ja wymienic ale jak to nie mam pojecia.

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chciało by się rzec:co auto to inny przypdek.Pewnie dlatego,że różnym stanie mamy silniki.

Nie bedę komentować poszczególnych wypowiedzi.Podzielę się tylko moimi 4-letnimi obserwacjami naszych aut.(mamy 2 TDSy)

A mianowicie:czyszczenie EGRa nic nam"nie dało".Olej jak się sączył z otworu odpowietrzajacego,tak saczy się do dziś. :? oleju od wymiany do wymiany nie ubywa,więc się tym nie przejmujemy. :wink:

Jedyne co teraz nam "chodzi"po głowie,to założyc ten drenaż o którym wcześniej wspomniałam. :wink:

Opublikowano
Chciało by się rzec:co auto to inny przypdek.Pewnie dlatego,że różnym stanie mamy silniki.

Nie bedę komentować poszczególnych wypowiedzi.Podzielę się tylko moimi 4-letnimi obserwacjami naszych aut.(mamy 2 TDSy)

A mianowicie:czyszczenie EGRa nic nam"nie dało".Olej jak się sączył z otworu odpowietrzajacego,tak saczy się do dziś. :? oleju od wymiany do wymiany nie ubywa,więc się tym nie przejmujemy. :wink:

Jedyne co teraz nam "chodzi"po głowie,to założyc ten drenaż o którym wcześniej wspomniałam. :wink:

Witam a ja dziwiłem sie poco ten wężyk od egr-u do pokrywy rozrządu :duh:

Opublikowano

Na jakim oleju jezdzicie? Ja wlalem 10W40 - Maxlife Valvoline-a.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Ja jezdze na Castrol Magnatec Diesel 5W40. Olej wymieniam co 8-10 tys km (zazwyczaj trzymam sie wskazan inspekcji) i od zmiany do zmiany nic nie ubywa. Zawor EGR mam suchy, nic z niego nie kapie ( po oczyszczeniu kolektora ssacego, rury i rozruszaniu EGR'u - drapanie smalcu i kompiel w benzynie).

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na jakim oleju jezdzicie? Ja wlalem 10W40 - Maxlife Valvoline-a.

Cały czas jeżdzimy na półsyntetyku 10W/40.Od kilku wymian tylko na angielskim oleju "Dukhams"10W/40 czy jakoś tak...bo mieszkamy w IRL.Olej ten swego czasu miewal kolor ciemno-niebieski...lub ciemno-zielony :? Wszystko zależało o ile pamiętam,czy się patrzyło na niego w pomieszczeniu lub na zewnatrz. :lol:

Dziś jednak te oleje mają normalny kolor,jak większość,czyli miodowy. :)

Natomiast czytajac Wasze posty,chyba pofatygujemy się o powtórne przemycie kolektora ssącego i zaworu EGR.Tym razem jednak skrupulatniej. :wink:

Opublikowano

Witam,

a ja mam taki mały problem z zaworem EGR (ERG?) - nie wiem czy się otwiera, czy prawidłowo działa. Dzisjaj miałem wolną sobotę więc zabrałem się za kolektor i właśnie oczyszczenie tego zaworu. Według mnie on się nie otwiera, jest cały czas w pozycji zamkniętej.

Drugie pytanie to takie - gdzie biegnie wężyk od ERG ? Nie wiem czy w mojej buni jest wszystko dobrze podłączone (poprzedni właściciel).

Za wszystkie wskazówki z góry dziękuje :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Witam,

a ja mam taki mały problem z zaworem EGR (ERG?) - nie wiem czy się otwiera, czy prawidłowo działa. Dzisjaj miałem wolną sobotę więc zabrałem się za kolektor i właśnie oczyszczenie tego zaworu. Według mnie on się nie otwiera, jest cały czas w pozycji zamkniętej.

Drugie pytanie to takie - gdzie biegnie wężyk od ERG ? Nie wiem czy w mojej buni jest wszystko dobrze podłączone (poprzedni właściciel).

Za wszystkie wskazówki z góry dziękuje :P

Zdjęcia były by wskazane(dobrej jakości). :wink:

Po czym sądzisz,że EGR się nie otwiera?

Ps.Prawdę mówiąc,pierwszy raz słyszę żeby EGR nazywano ERG... :twisted2:

Przepraszam za małą uszczypliwość.Nam fanom chyba nie uchodzi mylić nazw. :?

Niedawno "doszło"mnie nowe pojęcie TDSA,zamiast TDS!

:evil:Poprawcie mnie jeśli żle mówię... :mrgreen:

Edytowane przez Wioletta