Skocz do zawartości

Historia BMW - tworzę opis - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Podjąłem się utworzenia dokumentu (tak trochę "dla frajdy" i będę chciał go udostępnić na stronie WWW) opisującego historię BMW od najstarszych modeli do dnia dzisiejszego (włącznie z E60, E63, E80 ...). Jest to opis (opis w zasadzie już mam) w sposób, krótki i przystępny pokazujący jakie były modele, montowane silniki, ich moce, odmiany nadwoziowe, ilości produkowanych modeli itd.

Tak jak napisałem sam właściwy opis już mam, teraz chcę do tego pododawać zdjęcia, bo napewno znacznie lepiej przybliży poszczególne modele i tu pojawiają się małe problemy szczególnie z "faceliftingami" poszczególnych modeli. Zdjęć mi raczej nie brakuje, ale nie jestem pewien czym się rózniły szczególnie starsze modele ...

To tak tytułem wstępu.

Mam nadzieję, że otrzymam od Was pomoc i wspólnie uzupełnimy to co już "wytworzyłem".

Na początek pojawiły mi się pierwsze problemy - pewnie odpowiedź na jeden z nich bym znalazł po klikugodzinnym poszukiwaniu, a takich problemów mam nieco więcej, a myślę, że z pomocą Forum szybciej mi to pójdzie ... a więc do rzeczy (chodzi mi przede wszystkim o róznice zewnętrzne, aby prawidłowo "podpiąć" zdjęcia) :

- czym się różniły (opisowo, a jeszcze lepiej z jakimiś zdjęciami) modele E21 (seria "3"), a dokładnie E21, E21/1 i E21/2 - czyli przed i po liftingach w '77 i w '79 oraz czy zewnętrznie różniły się modele z silnikiem 6-cyl. ?

- na czym polegał lifting E30 w '88 roku (dokładnie 09/87) ?

- czym się różniły E12 (seria "5") z silnikiem 6-cyl oraz te produkowane w RPA

- czym się różniły E23 (seria "7") po liftingach w '79 i '82 oraz z silnikiem S38

Z nowszymi modelami raczej nie mam problemów (na razie ;-)). Mogę mieć jeszcze problemy w całkiem historycznych modelach z lat 50, 60 i początku 70-tych, ale tutaj się obawiam, że forumowicze już chyba dużo mi nie pomogą - obym się pozytywnie mylił ;-)

Chciałbym ten opis ze zdjęciami itp. skończyć (przynajmniej w podstawowej formie) w ciągu kilku dni ...

Z góry dziękuję za pomoc.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
- na czym polegał lifting E30 w '88 roku (dokładnie 09/87) ?

Z tego co wiedziałem i się dowiedziałem: :)

- zmiana świateł z tyłu,

- zderzaki plastikowe w miejsce chromowanych

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Widzę, że jednak większość z Was to "tylko" użytkownicy BMW ... :?

Ale i tak się nie zrażam - dodałem sobie nowe wyzwania do mojego dokumentu ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Uzupełnie jeszcze opis Bastka:

-Inne światełka przednie (uśmieszek i soczewy),

-Spojlerek dolny z przodu i inne wloty powietrza wraz z przeciwmgielnymi.

Jak jescze mi się przypomni coś to napisze.

Pozdro

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.

Jako uzytkownik tego forum chetnie bym Ci pomogl ale nie znam takich danych... moge za to Cie wesprzec duchowo w Twoim super pomysle stworzenia takiej stronki :)

Zycze Ci bys dokonczyl ta stronke no i oczywiscie nam wszystkim ja przedstawil :) ( ja juz czekam z niecierpliwoscia :o )

POWODZENIA :!: :D

BMW - to jest to :)

Co do E21 w odsłonie 1 i 2:

W pierszej wersji: eleganckie chromowane lusterka ustawiane od zewnątrz, w odsłonie 2 lusterka już od E30, czyli plastikowe kanciaki w naróżach szyb. W odsłonie drugiej doszedł zdaje się silnik 2.0l na wtrysku ale na 4 garach w przeciwieństwie do M20 320/6. Tyle pamiętam jeśli chodzi o e21. Powodzenia w ambitnym projekcie. Możesz liczyć na moją pomoc jeślio chodzi o starsze, historyczne modele od lat 30. do lat 70.

Greg

E30 318i 1985

Wąska lampa rządzi!

http://slave.e-edukacja.pl/~drzepsuj/bmw/bmw/3/e21/f21/z6.jpg

http://slave.e-edukacja.pl/~drzepsuj/bmw/bmw/3/e21/f21/z7.jpg

Nie wiem, czy to efekt liftingu, ale:

- jedne mialy 2 lampy, a inne 4 lampy

- jedne mialy chromowane lusterko przysuniete do kierowcy, a inne jedno lub dwa lusterka plastikowe zamocowane podobnie, jak w e30

http://slave.e-edukacja.pl/~drzepsuj/bmw/bmw/3/e21/g21/46.jpg

Wow ! - jednak się nie zawiodłem, ale wczytam sie w odpowiedzi jutro.

Stronka tworzy się "ostro" - uzupełniam teraz zdjęciami - "podstawowe" serie mam zrobione - teraz kończę walkę z uzupełnianiem zdjęć do modeli "M" - jeszcze zostały mi "X" i "Z", oraz oldtimery ... (Opisy już mam). W między czasie wpadłem na pomysł, aby zrobić nie tylko seriami itp., ale wszystkie modele chronologicznie ..., ale to BMW narobiło modeli, odmian itp. - to sie w "pale" nie mieści - ale zaczynam być prawie "alfą" i "omegą" ;-) :lol:

Do jutra.

Stronka

2 i 4 lampy to zupełnie inna para kaloszy: wersje E21 z silnikiem 4 cylindrowym miały 2 a z szóstką miały 4 lampy. Tak było zdaje się do roku 1981...

Z tymi kaloszami to bym tak nie przesadzal, bo moj ojciec mial 318 z 4 lampami (i nijak to byl 6-cylindorwy silnik) z 1980 roku!

Pzdr.

EDIT:

...

- czym się różniły E23 (seria "7") po liftingach w '79 i '82 oraz z silnikiem S38

...

To E23 mialy S38 :shock: :?:

Myslalem ze to stosowali w 5-kach i 6-kach...

Mój kumpel ma 316 z 1978 z czterema i.... o niczym to nie świadczy! Prawie każdy zmieniał podwójne reflektory na bardziej efektywne poczwórne - miło mieć światła drogowe osobno, nie?

To udalo Ci sie poprawic mi humor :lol:

Jednak to auto, o ktorym napisalem od poczatku bylo z czterema lampami, a moj ojciec byl drugim wlascielem... wiec nie bylo zadnych watpliwosci.

Chyba nie wierzysz w bajki, że było kupione jako "nówka sztuka nie śmigana"? Szczególnie właśnie E21 doświadczało wielu przeróbek, na pierwszy ogień zawsze szły światła. Potwierdza to cała rzesza moich znajomków, którzy mają rozmaite E21. Ale nieważne, napisałem, że chyba do 1981 roku rozdzielano światła, byc może było to do roku 1980.

Greg

E30 318i 1985

Wąska lampa rządzi!

OKi, nie bede sie sprzeczal. Jedyne co moge dodac bedac pewnym na bank, to to, ze auto przyjechalo z Wloch, a piewszym wlascicielem byl dziadek, ktore je sprzedajac mial ok 6 dych na karku - jemu napewno nie zalezalo na zmianie swiatel. Zreszta po kablach mozna by bylo zauwazyc przerobki

Wiec krakowskim targiem mozemy przyjac rok 1980 :wink:

pzdr.

...

...

To E23 mialy S38 :shock: :?:

Myslalem ze to stosowali w 5-kach i 6-kach...

Miały ... , ale tylko na rynek Południowo Afrykański i wyprodukowano ich ... 194 sztuki :D

Stronka

Reasumując wydaje mi się, że podstawowe zmiany zewnętrzne w E30 to:

- zderzaki z tworzywa zamiast stalowych nikowanych

- pod zderzakiem spojler z otworami na wloty powietrza oraz światła przeciwmgielne

- tylne lampy inne - szerokie

- przednie reflektory soczewkowe z wycięciem

- boczne listwy czarne zamiast niklowanych

- uszczelki szyb przedniej i tylnej bez ozdobnych, błyszczących klinów

Krzysiek

To fragment z mojej "pracy" ;-) w zakresie Waszej dyskusji ... :

E30/2 2-drzwiowy (09/1982-12/1990)

E30/2C Cabriolet (09/1985-05/1993)

E30/2Cab TopCabriolet TC2 (12/1982-04/1991)

E30/4 4-drzwiowy (09/1983-12/1990)

E30/5 Kombi (09/1987-02/1994)

E30/16 z napędem na 4 koła (325iX) (09/1985-12/1990)

E30/88 po liftingu w 1988 roku (09/1987-12/1990; Cabriolet póżniej)

Stronka

Od BMW Dixi 3/15 z 1928 roku (pierwszy samochód BMW) :lol:

Uprzedzam pytanie na czym kończę - na modelach, których jeszcze nie ma :lol: np. E70, E82 - ale przy tym tylko wspominam, że takie będą ... :norty:

Stronka

Tak gwoli ścisłości to Dixi nie był pierwszym samochodem BMW - Dixi to nic innego jak licencja Austina Seven. Pierwszym samochodem BMW był nomen omen Wartburg z bodajże 1893 roku. Tak naprawdę to pierwszym samochodem ze znaczkiem śmigła był, z tego co pamiętam, AM4. Ale uważam, że jak zaczniesz od Dixi to i tak będzie dobrze, bo kojarzy się z BMW bardziej niż z Austinem ;-)

Greg

E30 318i 1985

Wąska lampa rządzi!