Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam//// co mam zrobic jaki olej i firma ,mam 528i i158tys na szafie dwa razy zmienialem olej full syntetyk elf i zaczynajol mi stukac zaworu.Jaki olej moge zalac bez znaczenia na koszty.POZDRAWIAM....DZIEKI Z GORY
Opublikowano

Jakkolwiek rozumiem twoją desperację, to wysil się choć odrobinę, użyj opcji "SZUKAJ", zajrzyj do działu z przydatnymi linkami - może wtedy uświadomisz sobie, że to po prostu śmiecenie pytaniem, które ilościowo idzie już chyba w tysiące.

PS. jest też nawet osobne subforum dla tego typu kwestii.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja mam pol syntetyk 10w-40 castrol i jest super. ten olej 5w to sie leje do nowych samchodow chyba ze sie go lalo od poczatku. nie powinno sie robic przeskokow jezeli juz miales 10w na 5w. poza tym jak chcesz to kup sobie ceramizer na allegro i zaaplikuj i wszystkie dolegliwosci znikna. pozdrawiam....
Opublikowano

Tylko nie ceramizer bo to leją szpenie którzy wypychają auto na giełdę

Zalej 5w 50 Mobila lub castrola

Ja mam zalany Castrol 0w 40 a mam 190tyś km przejechane i myślę teras przejść na 5w 50

Spotkałem się z takim zdaniem na temat oleju że Mobil jest lepszy od Castrola. Mechanicy którzy rozbierali silniki po Castrolu zastawali zasyfiony silnik a po Mobilu nie

Opublikowano

Witam.

Czy olej CASTROL GTX7 DYNATEC 5W-40 bedzie odpowiedni do 523i ? Przebieg 150 tys. , zalany jest Mobil 10-W40 ale przy porannym uruchamianiu silnika slychac przez chwilke klekot (2-3 sek.) wiec chyba jest za gesty (z takim kupilem auto). Nie zaobserwowalem zuzycia oleju, wszystko w normie, po przejechaniu 12 tys. dolalem 0.5l czyli jest ok. Prosil bym o podpowiedz kogos koto jest expertem w tej dziedzinie :)

Opublikowano

z tego co sie wypowiadaja ludzie w tym rowniez mechanicy nie zalecaja zeby zalewac 5w jak sie ma 10w40. radzilbym ci tylko wymienic olej i pozostac przy tym ktory masz. jeden z lepszych to castrol(polecam)

pozdrawiam

Opublikowano
Witam.

Czy olej CASTROL GTX7 DYNATEC 5W-40 bedzie odpowiedni do 523i ? Przebieg 150 tys. , zalany jest Mobil 10-W40 ale przy porannym uruchamianiu silnika slychac przez chwilke klekot (2-3 sek.) wiec chyba jest za gesty (z takim kupilem auto). Nie zaobserwowalem zuzycia oleju, wszystko w normie, po przejechaniu 12 tys. dolalem 0.5l czyli jest ok. Prosil bym o podpowiedz kogos koto jest expertem w tej dziedzinie :)

Obawiam się, że to co masz w tej chwili może być już niestety półsyntetykiem, co niestety nie należało do najlepszych pomysłów poprzedniego właściciela (przy założeniu, że przebieg jest realny,choć te silniki praktycznie cały żywot mogą dokonać na pełnym synt.). B25 spokojnie może jeździć nawet na 0W-30 (ja np. jeżdże właśnie na takim), jeśli tylko nie drzemie w tobie dusza "redline" rajdowca za każdym razem gdy siadasz za kółko.

Wiele zależy od czasu, od jakiego silnik jest już zalany tym ustrojstwem - możesz spróbować przejścia na np. 5W-40 pełny syntetyk (ale nie ten Castrol, o którym wspominasz); czasami nie powoduje to żadnej szkody (prócz oczywistych korzyści ;)), lecz rozsądniej byłoby zostać już przy tej klasie lepkościowej, być może próbując pełnego syntetyka...

Opublikowano
Witam.

Obawiam się, że to co masz w tej chwili może być już niestety półsyntetykiem, co niestety nie należało do najlepszych pomysłów poprzedniego właściciela (przy założeniu, że przebieg jest realny,choć te silniki praktycznie cały żywot mogą dokonać na pełnym synt.). B25 spokojnie może jeździć nawet na 0W-30 (ja np. jeżdże właśnie na takim), jeśli tylko nie drzemie w tobie dusza "redline" rajdowca za każdym razem gdy siadasz za kółko.

Wiele zależy od czasu, od jakiego silnik jest już zalany tym ustrojstwem - możesz spróbować przejścia na np. 5W-40 pełny syntetyk (ale nie ten Castrol, o którym wspominasz); czasami nie powoduje to żadnej szkody (prócz oczywistych korzyści ;)), lecz rozsądniej byłoby zostać już przy tej klasie lepkościowej, być może próbując pełnego syntetyka...

Rozumiem, czyli jak chcial bym zalac go olejem 5W-40 to jak ma sie on dokladnie nazywac? Chodzi mi o Castrol. Przebieg jest na 100% pewny.

Opublikowano

5W-40 może się okazać zbyt rzadki (masz w tej chwili 10W-40 półsyntetyk i widać już zużycie, poza tym nie wiesz dokładnie ile na tym jeździł). Pamiętaj, że test przeprowadzasz na własne ryzyko i odpowiedzialność. Ja spróbowałbym z:

- Valvoline VR1 Racing Motor Oil 5W-50 (cholernie dobre oleje, jestem na 99% pewien, że jest to pełny synt., ale upewnij się na 100% dzwoniąc do oficjalnego dystrybutora przed zakupem)

- Motul 300V 10W-40 (drogie, ale także świetne oleje, górna półka)

- ew. Mobil 1 (pamiętaj "1"), o którym wspominał Madej (rzekomo ok, ale nie mam doświadczenia z nimi)

Gęstsze (np. 10W-60) wlewałbym chyba tylko do M3 jeżdżać na torze...

Opublikowano
Spotkałem się z takim zdaniem na temat oleju że Mobil jest lepszy od Castrola. Mechanicy którzy rozbierali silniki po Castrolu zastawali zasyfiony silnik a po Mobilu nie

........słyszałem dokładnie odwrotną opinię od mechaników - więc tak naprawdę trudno powiedzieć. :?: który lepszy. Ja jeźdżę na 5w40 Castrol Magnatec pełen syntetyk i jestem zadowolony (taki był zalany i taki ponowiłem), ale wcześniej jeździłem na Quaker State i Midlandzie i były OK. :cool2:

Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak kupilem swoja 520 i miala 219 tys przebiegu i zalany jakis niemiecki 5W40, nie pamietam jaki. Brał mi ok 0,15 l/1000 km. Miesiac temu wymienilem olej na Castrol TXT 5W30. Mam przejechane na nim 2 tys km i nie widac zuzycia, jak zalalem na max poziom tak jest, na liczniku 232 tys km. Wiec moge go polecic.
Opublikowano

........słyszałem dokładnie odwrotną opinię od mechaników - więc tak naprawdę trudno powiedzieć. :?: który lepszy. Ja jeźdżę na 5w40 Castrol Magnatec pełen syntetyk i jestem zadowolony (taki był zalany i taki ponowiłem), ale wcześniej jeździłem na Quaker State i Midlandzie i były OK. :cool2:

No to cię chyba zmartwię...Magnatec 5W-40 nie jest pełnym (prawdziwym) syntetykiem.

Opublikowano
No cóż fachowcem nie jestem... ale jakim w takim razie jest? Nieprawdziwym syntetykiem :?:
Tomek
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

"Melonik" a ja potwierdzam , Quacker state to naprawdę dobry olej ,

w moim poprzednim autku E36 przelatałem na nim 180tyś i zalewam nim swoją obecną E39 jestem zadowolony i polecam ten olej.

• Moderatorzy
Opublikowano

Witam,

W ASO mi zalali Castrolem SLX LL04 0W-30.- przy okazji wymiany szyby przedniej (po małym kamyczku wielkości jabłka) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska