Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Średnio zaoszczędziłem 60% czyli mniej więcej 12 miesięcy.

po co robic ta robote 2 razy i jeszcze narazac tarcze na nierowne wytarcie ?

W ASO mówią że to MIT o nierównym ścieraniu tarczy poprzez używany klocek (...) tarcza ściera się nierówno jak zacisk działa niepoprawnie poprzez np. wypieczony tłoczek. To klocek jest bardziej ścierny i to on ma się ścierać.

Dlaczego 2 razy ta sama robota ?

Te się zetrą wymienie na nowe.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

moze i masz racje ...

ale jezeli klocki sa krzywo dotarte do starch tarcz - to znaczy ze cos masz nie tak - bo jak jest wszystko ok to wycieraja sie rowno przeciez ?

dodatkowo jezeli klocek nie dolega calo powierzchnia do tarczy to mozesz go przegrzac miejscowo bo cala sila idzie na jego wycineg powierzchni , i moze zaczac sie kruszyc - chociaz to malo prawdopodobne ...

napewno w czesci masz racje ... ale ja zmieniale ostatnio tarcze ( bo stare sie pokrzywily ) i mialem klocki 80% i je wywalilem ... czyli kazdy robi jak uwaza ... jezeli u Ciebie nic sie nie stalo , hamuluje jak trzeba to nie ma co dywagowac :cool2:

Opublikowano
Tarcze się wyrównały i wszystko wróciło do normy (...) Jeżeli klocek ma 70% to po jakiego grzyba go wyrzucać > jedynie co można było zrobić to lekko wyrównać go (papierem)

nigdy nie zakłada sie starych klocków na nowe tarcze.

Dalsza dyskusja nie ma sensu, po prosty prawidłowo należy założyć nowe klocki do nowych tarcz. widziales kiedys gładkie uzywane tarcze? Bo ja nie. Jezeli zalozysz stary klocek na nowa tarcze jasne jest ze nie jest on w stanie przylegac idelanie do idealnie gladkiej tarczy. Przez to nowa tarcza nierowno sie zuzywa, nie masz pelnej sily hamowania, klocki moga piszczec... etc.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

Nie ma sensu ciągnąć wątku bo wszystko się wyrównało i tyle ...

Jezeli zalozysz stary klocek na nowa tarcze jasne jest ze nie jest on w stanie przylegac idelanie do idealnie gladkiej tarczy.

Dlatego potrzeba czasu około 2 tygodni aby wróciło do normy.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
Ja też jestem diagnostą w Stacji Diagnostycznej i wychodzę z założenia że jeżeli klocki się dobrze dotarły i hamowanie jest w normie to znaczy że jest ok. Ilu kapitanów tyle teori.