Skocz do zawartości

niezawodnosc automatu w BMW 530D E39 2001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Co mozecie powiedziec na temat niezawodmosci automatycznej skrzyni biegow w BMW e39 530D 2001 rok. Ogolnie mam do kupienia za dobra cene taki samochod ale uparlem sie na manuala. Jezdze duzo po miescie i nie przeszkadza mi zmiana biegow. Automat pali wiecej - jesli mozecie to powiedzcie ile mniej wiecej ale najwazniejsze czy sie psuje. W Mercedesach kiedys to sie lalo Olej i nawet silnik przejezdzil a teraz komputer sterowanie itd. Czy moje przypuszczenia co do padniecia automatu w tym samochdzie maja sens?

Wstrzasaj i kasaj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

automat to wielka niewiadoma, dzis jedzie, jutro nie pojedzie... silnik wiecej pali (w miescie pewnie ok. 2 l), dodatkowo musisz sie liczyc z koniecznoscia wymiany oleju w skrzyni (ok. 800 zl) - mimo, ze ty tyle tych samochodow jezdzi po droga, to i tak zdania sa podzielone, jedni mowi, ze trzeba wymieniac olej, inni, ze nie...

mnie "wygoda" automatu na kolana nie rzuca, tez szukalem manuala, ale nic z tego nie wyszlo, e39 po lifcie z dobrym wyposazaniem (jakie chcialem) + manual, to wielka zadkosc... jesli masz taki egzemplarz do kupienia, to kupuj i sie nie zatanawiaj, bo ktos inny z checia go wciagnie

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

a po co manual do diesla biegi krótkie zaraz odcięcie

manualna skrzynia pasuje do silników benzynowych wysokoobrotowych

tak jak w motocyklu uwielbiam te 8 czy 9 tysiecy odkręcenie manety i nastepny bieg

takie jest moje zdanie

automat daje komfort jazdy szczególnie w korkach można błądzić myślami gdzie indziej

czasami przełączam skrzynie w pozycje ręcznej zmiany biegów ale zaraz mam dosyc pilnowania przełożeń szczególnie w miescie

chyba że kręta szybka droga na Mazurach to sekwencyjna zmiana biegów daje dużą frajdę z jazdy

Pozdrawiam

Opublikowano
mam po raz pierwszy samochód z automatyczną skrzynią biegów i jestem zachwycony, pełen odlot, samochód pali 8,2 l. po mieście w trasie przy spokojnej jeździe 7,5 wynik jest ok.
Liczy się tylko bmw!!:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam po raz pierwszy samochód z automatyczną skrzynią biegów i jestem zachwycony, pełen odlot, samochód pali 8,2 l. po mieście w trasie przy spokojnej jeździe 7,5 wynik jest ok.

fajnie, tylko, ze temat brzmi "niezawodnosc automatu w BMW 530D E39 2001"

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Hm to dziwnie niskie masz to spalanie chyba ze masz 320d :)

Opublikowano
Ponoc 500 tys km wytrzymuja juz te skrzynie (nie to co dawniej w E32 czy E34) - takie opinie słyszałem lecz doswiadczenia nie mam z nimi.
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

fajnie, tylko, ze temat brzmi "niezawodnosc automatu w BMW 530D E39 2001"

Dzieki za sprostowanie

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano

Troche nie chce mi sie wierzyc w spalanie 8.2 po miescie mimo ze to E60. Chyba ze to jakas jazda zupelnie bez korkow i na przyklad z miasta na prowincje albo w niedziele hehe

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
PNOmi mnie omega 2.5 TDS automat paliła w mieście (Katowice) 10,1-10,3 litra a miała automat 4 biegowy to taki nowoczesny silnik z dużo lepszym automatem powinien mieścić się w 10 litrach w mieście
Opublikowano
hmm nie sadze zeby w piątce nawet owej w automacie to autko paliło 8,5 litra no chyba jak kolega mówil wczesniej jazda przez puste miasto i stała prędkosc :D znajomy miał E-39 z 2000 530 d w automacie to łykała m,u 10-11 litrw w automacie w miescie przy normalnej jeździe, ale nie o tym tutaj mowa przepraszam za ot
Opublikowano
Mam automat z 2000 roku polecam.A jesli chodzi o spalanie zrobilem do Polski 1200 km ze srednia 6,5(autostrada bez szalenstw)srednie spalanie:miasto korki autostrada 8,5.Byl tez czac ze w samym miescie nie schodzil ponizej 11,0.Widzisz wiec ze wiele zalezy od tego jak i gdzie jezdzisz.Jesli bedziesz sie obchodzil z automatem z szacunkiem bedzie dlugo bezawaryjnie Ci sluzyl i nie zostawisz"fortuny" w stacjach paliw.

Pozdrawiam faraon72

aujourd'hui, demain, toujours BMW

http://images29.fotosik.pl/57/241caa6004072ad7.jpg

Zobacz moja Bunie http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=223

Opublikowano
Mam automat z 2000 roku polecam.A jesli chodzi o spalanie zrobilem do Polski 1200 km ze srednia 6,5(autostrada bez szalenstw)srednie spalanie:miasto korki autostrada 8,5.Byl tez czac ze w samym miescie nie schodzil ponizej 11,0.Widzisz wiec ze wiele zalezy od tego jak i gdzie jezdzisz.Jesli bedziesz sie obchodzil z automatem z szacunkiem bedzie dlugo bezawaryjnie Ci sluzyl i nie zostawisz"fortuny" w stacjach paliw.

Tak wiem. Ja generalnie nie mam zamiaru walic jak szalony po miescie ale sadze ze jedzac po miescie tylko typu korki, cetrum, Warszawa, czasem noc czyli generalnie miasto nie trasa wspanialy 530 dA bedzie palil 12 litrow - czy sie myle? manual pewnie z 20% mniej - dobrze mowie?

Czy komus padl ten automat czy jest taki super niezawodny?

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
miasto nie trasa wspanialy 530 dA bedzie palil 12 litrow
Moja niunia głównie miasto, nie jeżdżę jak do kościółka i nie mogę na komputerze przekroczyć 10,5l/100. Wystarczy że wyjadę na kawałek trasy i momentalnie spada ponizej 10.

Ale kogo interesuje litr w tą czy w tą w samochodach tej klasy? :roll:

Inna sprawa to taka, że tym automatem to mało kogo odstawimy na przyśpieszenie od 0-100km. Ja przynajmniej jestem zawiedziony bo byle jakaś pierdoła i nie mogę jej wyprzedzić, niektórzy mi ustępują, ale to chyba przeraża ich samo logo marki, faktem jest że mułowaty jest ten wozik. Dopiero od 80-90 zaczyna iść konkretnie aż do ho ho ;-). a tak to kick downy i inne szmefy befy a skrzynia wyje i myśli jaki by tutaj bieg wrzucić. :-(

No ale nie każdemu na tym zależy ;-)

pzdrw

Opublikowano
miasto nie trasa wspanialy 530 dA bedzie palil 12 litrow
Moja niunia głównie miasto, nie jeżdżę jak do kościółka i nie mogę na komputerze przekroczyć 10,5l/100. Wystarczy że wyjadę na kawałek trasy i momentalnie spada ponizej 10.

Ale kogo interesuje litr w tą czy w tą w samochodach tej klasy? :roll:

Inna sprawa to taka, że tym automatem to mało kogo odstawimy na przyśpieszenie od 0-100km. Ja przynajmniej jestem zawiedziony bo byle jakaś pierdoła i nie mogę jej wyprzedzić, niektórzy mi ustępują, ale to chyba przeraża ich samo logo marki, faktem jest że mułowaty jest ten wozik. Dopiero od 80-90 zaczyna iść konkretnie aż do ho ho ;-). a tak to kick downy i inne szmefy befy a skrzynia wyje i myśli jaki by tutaj bieg wrzucić. :-(

pzdrw

nooo - aż jestem w szoku - sam miałem dylemat automat czy manual - zdecydowałem się na drugą opcję ale na trasie jak już "muszę" zredukować na trzy to jest normalnie kop w plecy - nie wspominam o większej redukcji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pzdrw

mam calkowicie inne spostrzezenia odnosnie przyspieszenia itd.

malo kogo odstawimy na 0-100 km/h??? 8,1 s (touring 8,3 s) do 100 km/h jest wg. mnie super wynikiem, nie raz juz utralem nosa jakims pseudo sportowym civikom itp. wynalazkom

u mnie skrzynia nie wyje, jesli jest kick down, to ja slysze cudowny bulgot 6 garow a nie skrzynie

... i tak chcialbym miec manuala :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

ja natomiast mam takie odczucie, ale może to złudzenie. ale nawet jak wciskam kickdown to pierwsze co robi mój samochód to podnosi obroty silnika i redukuje bieg, a dopiero po jakichs 2,3 sek przyspiesza. nie wiem, moze wymienie filtr powietrza albo co, bo w porównaniu do mojego audi 2,5tdi w manualu to jestem w szoku, tamten ma 118kM a szczerze powiem nie widzę miedzy nimi do setki różnicy :-(.od stu wyżej to i owszem ciągnie aż miło, ale wcześniej...nie A może ktoś jest z Wrocławia i przejechałby się moją niunią, żeby mi powiedzieć "tak ma byc" albo "do pupy z tym" ;-)

A odnosnie tego czy automat czy nie, to na miasto wg mnie tylko automat.

pozdro

Opublikowano

Witam

Chciałbym tylko dodać że po znalezieniu wreszcie filtra powietrza ;-)(apropo's w instrukcji obsługi nic o nim nie ma) i wyrzuceniu starego ktory pamiętał chyba czasy kiedy rządziła Królowa Bona, jest to zupełnie inny samochod. Wreszcie czuć te jego koniki:-). W życiu nie powiedziałbym że to taką różnicę może dać, szok

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano
. . . w maju dwa lata.
]

Duzy przebieg przez 2 lata? Jak z naprawami. Czy samochodzik byl niezawodny jak dopracowana beta? A moze majatek?

Dzieki

Wstrzasaj i kasaj