Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam następujący problem z automatem 4HP-22 w mojej E30 z '89 316i:

- odpalam mój wóz i wrzucam D - szarpnięcie - i możem jechać.

- zmiana biegów charakteryzuje się tym że je słychać i występuje efekt pociągnięcia do przodu.

- z 1 na 2 zmienia płynnie, tylko szarpie.

- lece sobie na dwójce chce żeby mi zmienił na 3 popuszczam lekko gaz, a on przełącza na 4 a później po lekkim dodaniu gazu miesza, przy tym mocno uderzając, zmienia w końcu na 3 - i jedziem dalej..

- zmiana np z D na R - słychać dwa "dup dup" i szarpnięcie w tył.

- i odwrotnie

- na luzie silnik chodzi fajnie, wrzucam bieg i się dławi, jakby nie wysprzęglał.

Rozumiem że konieczna jest wymiana oleju, ale zastanawia mnie to czy nie pogorszy to tylko sytuacji i czy wogule się opłaca.

Olej jest olej, oczywistym jest że trzeba go wymieniać, ale jak to zrobić żeby było tylko lepiej.

Czy zna ktoś wytłumaczenie no powyższe dziwne zachowanie mojej skrzynki ?

Czy ta skrzynia ma jeszcze jakieś szanse ?

Poradźcie coś ! :)[/img]

Opublikowano

hej

nie chce zalamywac, ale to chyba Ci kazdy powie że zywot Twojej skrzyni dobiega końca i to szybko...

Objawami tego jest szarpanie, i przede wszystkim mylenie sie w biegach, ona sama już nie wie jaki ma wrzucony i jaki ma wrzucić następny.

I przewde wszystkim :duh: automatem nie można jezdzić na luzie, tak własnie sie wykańcza skrzynie.

jesli sie myle to sorki i poprawcie mnie

Pozdro

Opublikowano
jeśli szarpnie nim ruszy to sprawdz poziom oleju a co do jazdy na luzie to poco jezdzić na luzie automatem ? ani przyjemne ani ekonomiczne .