Skocz do zawartości

[E36] Zmiana przednich reflektorów

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Może będziecie wiedzieć :?:

W E36 są dwa rodzaje przednich reflektorów - z soczewką do '95 roku (chyba) i bez po '95 roku.

Przy soczewce jest żarówka H1, bez soczewki chyba H7.

Która jest lepsza - z soczewką czy bez ?

Czy można ewentualnie bez żadnej przeróbki założyć reflektor bez soczewki, jeśli się ma "z" ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Ja stawiam zdecydowanie na soczewke bo sam mam takie.

Podczas jazdy w nocy i przy deszczu swiatlo jest dobrze widoczne.

Nie jest tak rozproszone i ma konkretny strumien,a jak wiadomo woda pochlania swiatlo. :D

Mialem okazje jezdzic na zwyklych swiatlach i zauwazylem zdecydowana roznice.

A nie wspomne jesli sie zalozy konkretne zarowki do soczewki.

Taka jest moja opinia :D

Pozdrawiam

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
  • Członkowie klubu
Opublikowano
To w takim razie po '95 roku zaczęli zakładać bez soczewki z oszczędności czy może jednak poprawili konstrukcję :?:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano (edytowane)
Ale na pewno po 95r. juz nie bylo soczewek? Bo mi sie cos zdaje ze jednak jeszcze byly. Mozliwe ze wtedy byly produkowane dwa rodzaje reflektorow. Edytowane przez marmic
Mariusz
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Ale napewno po 95r. juz nie bylo soczewek?

Na pewno to do 95 nie było bez soczewek :wink:

W ETK sprawdzałem - niezbyt dokładnie, bo nie o to chodziło czy po 95, czy 96, czy 97... :wink:

Chodzi o to:

1. Skoro się zdecydowano na zmianę na bez soczewki - to czy są lepsze ? czy z oszczędności ?

2. A najważniejsze - czy mając auto z reflektorami z soczewką, można - ewentualnie - bez przeróbek itp. założyć reflektory bez soczewki ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Jesli chodzi o zmiane lamp to zrobisz to bez najmniejszego problemu. Przerabialem kiedys ten temat. Zmiana z soczewkowych na te bez w E36 z 97r. (wymiana byla konieczna bo lampy byly pobite)
Mariusz
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jesli chodzi o zmiane lamp to zrobisz to bez najmniejszego problemu. Przerabialem kiedys ten temat.

To jeden punkt mamy roztrzygnięty :wink:

Teraz - które lepsze ?

Zmieniałeś - wiesz może ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Zmienialem, tylko ze soczewki byly rozbite i nie jezdzilem na nich.

Jezdzilem natomiast na soczewkach w E34 i w porownaniu do tych bezsoczewkowych w E36 to tragicznie wypadaly - tylko ze tutaj pewnie duzo robil wiek - E34 z 88r, a E36 97r.

Mariusz
Opublikowano

Witam,

ja tego nie przerabiałem ale kolega miał jedno auto z soczewkami a potem kupił auto bez soczewek i mówił,że bez są dużo lepsze.A może załóż xenony.Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.Z zamontowaniem nie ma problemu.

Pzdr Olek

• Członkowie klubu
Opublikowano

Xenony chyba latwiej zamontować do tych z soczewkami - bo juz jest mocowanie soczewki. Chyba, ze masz na mysli kit Helli dla E36 - odpada, bo sa strasznie... brzydkie - dla mnie oczywiscie. Ringi sa fajne, ale w E39, a nie E36 i innych :twisted:

Tak naprawdę to tylko sobie póki co rozmyślam. Mam soczewki i na światła to akurat nie narzekam. Ale mam urwane mocowania lamp i odstawioną taką rzeźbę po poprzedniku, że jak otworzę maskę to mnie draźni...

Dlatego nie chce kupować (ewentualnie) obudowy lampy, tylko zapodać sobie (jeśli już) nowe.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
najlepiej świecą lampy z compacta

Sprawdziłem w ETK - faktycznie lampy z compacta dedykowane są tylko dla tego nadwozia. Ciekawe... różnią się mocowaniem ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Zdecydowanie lepiej swieca lampy bez soczewek, same zarówki H7 daja duzo lepsze swiatło niz h1 no i bez problemu bedziesz mógł je przerobic na xenonny.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
ja przełożyłem całe soczewki z E 39

Możesz napisać co i jak ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Witam,

kupiłem od kolego całe lampy od E 39.Oryginalne soczewki wymontowałem a w ich miejsce wstawiłem soczewki z E 39.Trzeba troszeczkę przerobić lampe (środek) ponieważ w E39 (soczewka) jest troszkę większa i nie mieści się w gniazdo.Środek jest zrobiony z włókna szklanego który jest metalizowany(odblask),więc jest łatwy w obróbce.Do tego trzeba jeszcze zrobić małe blaszki aby szczewka(e 39) się lepiej trzymała.Na zewnątrz montujesz przetwornicę i gotowe.No i jeszcze zmiana bezpieczników na większe,bo xenon potrzebuję więcej prądu do rozruchu.W tej chwili już nie pamiętam ale jak byś wymontował te szkło,które jest pomiędzy szkłem zewnętrznym a szoczewką to może z zamontowaniem byłby jeszcze mniejszy problem.Mnie xenony kosztowały 650 zł.Lapmy do Ciebie będą kosztować około 400-500 zł,trochę dołożysz i masz super oświetlenie.Ja je uważam za najlepszą inwestycję w mój samochód.

Pzdr Olek