Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czlowiek mnie pyta co znaczy M w automacie w 735i z 91 roku. Jest S (sport), E (economy - chyba :D) i M - ale co to oznacza? Na pewno nie manualna zmiana przelozen, bo w 91 tego nie bylo :8) Facet podejrzewa, ze to do jazdy w zimie (mogloby to wowczas oznaczac Matsch, czyli bloto, jak na oponach M+S czyli Matsch und Schnee, wzglednie Mud and Snow, jak kto woli :mrgreen: )

Sprawa dosc pilna - dzieki.

Opublikowano
M- oznacza manualną zmiane przelozen,dodatkowo w zimie umozliwia lagodne ruszenie na sliskiej nawierzchni -kombinacja D+M.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
M- oznacza manualną zmiane przelozen,dodatkowo w zimie umozliwia lagodne ruszenie na sliskiej nawierzchni -kombinacja D+M.

kompletna bzdura - ta skrzynia nie ma manualnej zmiany biegow ...

tryb M sluzy do jazdy w ciezkich warunkach - np ciagniesz ciezka przyczepe i nie chcesz zeby zmienial bieg na wyzszy .. albo w ziemi chcesz ruszyc z 3 biegu ...

Opublikowano

dlaczego bzudra :D

a jak recznie przełącze z 2 na 3 to nie jest manualna zmiana ? :D

tryb M powoduje,ze auto w pozycjach dzwigni 3, 2 i oczywiscie 1 pozostaje na jednym wybranym biegu, dodatkowo w pozycji D pozostaje TYLKO na 3 biegu.

Opublikowano (edytowane)

tryb M sluzy do jazdy w ciezkich warunkach - np ciagniesz ciezka przyczepe i nie chcesz zeby zmienial bieg na wyzszy .. albo w ziemi chcesz ruszyc z 3 biegu ...

W ciezkich warunkach to jezdzi sie Tatrą :D Tryb "M" to manualna zmiana biegow!!!!!!!!!!!!!! Widac ze nie miales nigdy doczynienia z taką skrzynia :D Owszem,uzywa sie tego trybu do ciagniecia przyczepy,ale to dla tego aby odciazyc skrzynie i zapobiec niepotrzebnym zmianom przelozen. Szkoda ze nie mozesz zobaczyc jak to dziala w praktyce :D Zabawa jak manualem ,tylko zamiast poruszac sie galką po "H" machasz sobie przod -tył. Nastepnym razem jak napiszesz o czyjejs wypowiedzi ze "to bzdura",zaczerpnij wiecej wiedzy!!!

Edytowane przez norbitor

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
A czym sie zmienia biegi? Mozesz mi zrobic zdjecie dzwigni wraz z opisem (D, R, wlasnie rzeczone M i S) - potrzebne mi do gazety - za kase oczywiscie. Nieduza, ale na flaszke bedzie. Chyba, ze nie masz cyfraka to moze ktos inny by cyknal automata w E32?

Jak bardzo chcesz to nagram Tobie filmik jak to dokladnie przebiega :)

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
A jak to jest z uzywaniem trybu M :?: Powiedzmy ze blokuje na Drivie trzeci bieg. Zawsze tak jezdzilem, czesto uzywalem tego do delikatnego hamowania silnikiem az do czasu jak koles z Samko powiedzial mi ze nie mozna na tym jezdzic. Ja sie z nim nie zgodzilem gdyz po to BMW to zrobilo zeby z tego korzystac (chociaz ruszanie z trzeciego biegu to zabojstwo dla skrzyni :wink: ), jednak od chwili tej rozmowy nigdy nie uzylem trybu M, mimo ze bardzo mi go brakuje :)
Opublikowano (edytowane)

Obiecałem i jest

Filmik dla udowodnienia wyzszosci manualu nad automatem (to moim zdaniem):D

http://norbitor.wrzuta.pl/film/oLv3DPVnW0/

Oraz zdjecie dla kolegi Xsilver-a :)

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img486.imageshack.us/img486/1033/automat1vl6.jpg

Niestety musialem zmienic ten post poniewaz Kolega Xsilver ma zawsze racje!! Zawiedzionych Przepraszam :(

Edytowane przez norbitor

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

juz kiedys byla klutnia na ten temat - instrukcja podaje - tryb m sluzy do jazdy na jednym , wybranym biegu ...

nie ma mozliwosci zmiany biegu podczas jazdy - tzn jest ale moze to spowodowac uszkodzenie skrzyni ( np przez przekroczenie predkosci dopuszczalnej na danym biegu )

juz moj ojciec wbijal sobie N jak dojezdzal do swiatel albo jechal z gory :duh: i skonczylo sie to tak ze musialem zmienic skrzynie na manuala ...

Opublikowano
juz kiedys byla klutnia na ten temat - instrukcja podaje - tryb m sluzy do jazdy na jednym , wybranym biegu ...

nie ma mozliwosci zmiany biegu podczas jazdy - tzn jest ale moze to spowodowac uszkodzenie skrzyni ( np przez przekroczenie predkosci dopuszczalnej na danym biegu )

juz moj ojciec wbijal sobie N jak dojezdzal do swiatel albo jechal z gory :duh: i skonczylo sie to tak ze musialem zmienic skrzynie na manuala ...

Oczywiscie to twoje zdanie i mozesz je miec. Ja sobie tak smigam jak mi pasuje :D Skrzynia chodzi pieknie ,a jezdze tak dosc czesto i to od paru lat!!! Zgadzam sie tylko ze nie wolno przekraczac pewnych predkosci na biegach i wlaczac na N.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

to ja juz wiem czemu ciagle sa tematy na forum typu - "czy to koniec automatu..."

to twoj samochod - i mozesz nawet gumy palic na 3 ... ale zapraszam do lektury instrukcji obslugi ...

tryb M nie sluzy do tego do czego go uzywasz ... a ze ze tak mozna zrobic - to ja wiem ... poprostu inzynierowie bmw nie przewidzieli tego samochodu dla polakow - bo polak to wszytko potrafi

Opublikowano

Wbijanie N to osobna bajka , natomiast co do zmiany biegów w czasie jazdy to moja instrukcja mowi tak:

" Pozycje mogą być wybrane przy każdej prędkości. KAżdorazowo skrzynia biegów zmieni bieg na wybrany DOPIERO po osiągnieciu odpowiednio małej prędkośc".

Co do teorii o trybie M- oczywiscie nie nalezy czesto ruszac z biegu bezposredniego ( W M70 -trojka, u mnie czworka ) ale jesli chodzi o zmiany ręczne to nie byłbym juz taki pewien, jesli chodzi o ich szkodliwosc.

Ilu specjalistów , tyle teorii. Jak zawsze.

Opublikowano
a filmik mnie dobil...

jak taK HARATASZ po tych biegach to zycze powodzenia ... az mi zal tej skrzyni i tego samochodu ... ale w koncu jak robisz to od lat to masz juz doswiadczenie

No mysle ze juz wypowiedziales sie do konca w tej kwesti!! wiec reszta twoich komentarzy jest zbedna :D Polecam poznac zasade dzialania trybu M i mozemy wtedy wrocic do tematu :)

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
sam poczatek filmiku - przeczytaj instrukcje jak nalezy przelaczac skrzynie pomiedzy poszczegolnymi polozeniami ...

frank - Twoja instrukcja tyczy chyba troszke nowszej skrzyni ... a kolega ma m30 z 4 biegowa skrzynia

moja instrukcja tyczy się 4HP22, 4HP24, 5Hp18 i 5hp30 :D

Opublikowano
sam poczatek filmiku - przeczytaj instrukcje jak nalezy przelaczac skrzynie pomiedzy poszczegolnymi polozeniami ...

frank - Twoja instrukcja tyczy chyba troszke nowszej skrzyni ... a kolega ma m30 z 4 biegowa skrzynia

Rozbierz sobie chociaz raz taka skrzynke to zobaczysz jakie sa roznice miedzy nimi :D I co ty masz tam za instrukcje?? Piszesz poczatek zdania z tej twojej instrukcji a reszte dopowiadasz wedle twoich teori :mad2: Czego ty sie chlopie czepiasz?? Moja skrzynia i koniec!!! Jesli oczekujesz ze mam Tobie przyznac racje no to OK!! Panie i Panowie Pan Xsilver ma racje!!! Mysle ze to juz koniec tego Tematu :) ide powachlowac biegami :D

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

nie musisz przyznawac racji ...

jezeli chcesz to mozesz nawet dac gaz do podlogi i zmienicac biegi z r na d i tak ciagle :|

mam kolege ktory zajmuje sie naprawa automatycznych skrzyn biegow ( glownie w jeepach - bo tam to jest masakra , ale rowniez w innych samochodach ) - i twierdzi ze w tych skrzyniach tego nie poleca - ale norbitor wiesz z pewnoscia lepiej - bo siedzisz w skrzyniach jak on od 15 lat :wink:

kazdy ma swoja technike jazdy - ja jak jezdze automatem starego typu to wrzucam d i jade ...

a tak na marginesie - nie wiem czy zauwazyles ze skrzynia przy takiej "recznej " zmianie biegow wrzuca je wolniej ... wiec co to niby ma dac - namiastke manualnej srzyni ? w automacie chodzi o wygode i nie poto zostal zrobiony zeby nim mieszac ... jak chcesz mieszac to kup manuala

Opublikowano

Xsilver napisal:

a tak na marginesie - nie wiem czy zauwazyles ze skrzynia przy takiej "recznej " zmianie biegow wrzuca je wolniej - samo to pokazuje ze jest to bzdura

Wrzuca je tak jak ja chce,bo to ja ją wtedy kontroluje a nie sterownik :) I pozdro dla kolegi od Jeep-ów :D Wszedzie tylko piszesz ze "twoj kolega" "tata" "twoja instrukcja" A moze w koncu cos od siebie :D I wyluzuj, bo widze ze zawsze musisz miec ostatnie zdanie :) Po raz kolejny i ostatni -MASZ RACJE !!! :clap:

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

dajesz tylko sygnal do zmiany biegu , a to skrzynia go zmienia - i czyni to wolniej niz podczas jazdy np na D

czasem warto sie opierac na czyims doswiadczeniu - a nie samemu tworzyc teorie ...

nie musze miec ostatniego zdania - poprostu wiem co pisze

co do mojej instrukcji - jest to instrukcja do e34 - strona 43

z mojej strony koniec tematu - kazdy ma swoje zdanie i nie musi go zmieniac

pozdrawiam

Opublikowano
Teorie to ty moze masz opanowana ale w praktyce to lipa :) Zacytuj choc jedno zdanie z "twojej instrukcji" ktore brzmi tak jak napisales w jednym z poprzednich postow! Cytuje:-nie ma mozliwosci zmiany biegu podczas jazdy - tzn jest ale moze to spowodowac uszkodzenie skrzyni -koniec cytatu. To wlasnie zdanie dowodzi tego ze tworzysz wlasne teorie :lol: Koncze ta bezsensowna wymiane zdan,bo forum to nie miejsce do tego typu konwersacji.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

"Stosonay w trudnych warunkach do jazdy na jednym , wybranym biegu. "

przekonaleś mnie - od dzis bede przejezdzał przez wszystkie pozycje w skrzyni od gory do dolu w ciagu 0,1 sekundy tak jak to robisz - rewelacyjna teoria - a wykonanie praktyczne na 5 + :wink:

dzieki za wymiane zdan - teraz czytajacy beda mogli wybrac i zadecydowac (takze po obejrzeniu filmu ) kto ma racje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.