Skocz do zawartości

[E-36] kontrolka ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Chcialem spytac czy w e36 z 93 roku jest kontrolka ABS, bo u mnie nic takiego nie swieci, a mam bezpeczniki do ABS i jakies przekazniki z takim oznaczeniem, jesli mi ta kontrolka nie swieci czy oznacza to ze mam zepsuty ABS ??? Check Control nie pokazuje zadnych usterek..

Kwaq

Edytowane przez kwaq
Opublikowano
jest kontrolka od abs-u ... srodkowa grupa kontrolek (miedzy obrotomierzem i predkosciomierzem), pierwsza od prawej. zapala sie na chwile przy zapalaniu i po chwili gasnie
Opublikowano

Ja taka posiadam swieci sie gdy wlacze zaplon a po uruchomieniu auta gasnie :D

Oznaczenie jej mam zwykly napis ABS

A proponuje sprawdzic zarowke a najlepiej :shock: wcisnac przycisk od kilometrow dziennych i przekrecic kluczyk wdety wyskoczy ci caly test zegarow :D

Pozdrawiam

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

a moja rada to wyjac zegray i zobaczyc czy na krotko nie jest popiete, bo w mojej e-36 ktos na krotko zrobil i gdy sie kabelek wypiol :) to lampka absu nie palila sie.

wiec podlaczylem na nowo iiiii lampka sie paliala a absu nie bylo :)

• Członkowie klubu
Opublikowano

1. Kup sobie instrukcję obsługi - unikniesz innych podobnych pytań.

2. Jak już piszesz to nie śmieć - co to za głupi temat tego posta ?? Zmień go.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Wygląda na to że mnie oszukali:(, lampki z absu nie byulo w liczniku, zalozylem tam inną i okazuje sie że swieci caly czas, pozatym mam jakieś przekaźniki z ABS kolo bezpieczników , po 3 to w tym roczniku ABS był niby w standarcie, wiec pwenie mam coś uszkodzone, co najczęsciej sie psuje gdy abs siada, bezpieczniki sprawdzilem :D

Kwaq

Opublikowano
Wygląda na to że mnie oszukali:(, lampki z absu nie byulo w liczniku, zalozylem tam inną i okazuje sie że swieci caly czas, pozatym mam jakieś przekaźniki z ABS kolo bezpieczników , po 3 to w tym roczniku ABS był niby w standarcie, wiec pwenie mam coś uszkodzone, co najczęsciej sie psuje gdy abs siada, bezpieczniki sprawdzilem :D

Kwaq

Co najczęściej się psuje ?? NIC 8)

Zacznijmy od tego czy masz ABS czy nie masz ??

Jak hamujesz to ABS działa? Rozumiem, ze nie działa i dlatego piszesz tego posta... ale mógłbys to napisać od razu...

np tak:

"Niby mam ABS ale jak hamuje to koła się blokują - kontrolka sie nie świeci.. co robić ??"

Odpowiedź:

Sprawdź żarówke w zegarach... :) (co już zrobiłeś)

Możesz mieć uszkodzone czujniki albo uszkodzoną pompe ABS (czy jak to zwał...)

Stawiam na początek na czujniki - albo różne profile opon w samochodzie.

Jesli to opony to spraw żebys miał na samochodzie 4 takie same opony - kontrolka powinna przestac świecić i ABS zacznie działać... jeśli to nie opony to:

Podłączając pod kompa dostaniesz dokładny opis co i gdzie jest popsute...

Niestety innej metody nie znam...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

• 2 lata później...
Opublikowano
czy mozesz powiedziec gdzie jest przekaznik od pompy absu w compakcie ? bo na diagnostyce wyszlo ze niby pompa ale mechanik nei sprawdzil przekaznikow tylko bezpieczniczki, wiec moze to jeszcze to sam sprawdze?