Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przed chwilą straciłem światła mijania z lewej strony... jak zmienić żarówkę?

Domyślam się że raczej dwie lub cztery od razu... jakie kupić? Mogę jutro rano wstąpić do Selgrosu, tam chyba znajdę coś dobrego w rozsądnej cenie?

Tak sobie myślę że co za pech że akurat 15 :( Akurat jak trzeba jeździć na światłach cały dzień...

Pozdrawiam

Opublikowano

może być tez jedna.... no ale najlepiej ... dwie sztuki i sw spokoj...

tylko nie kupuj jakis niebieskawych i pseudo xenonowych itp... w marketach jest tego mnustwo

a nie jeździmy na swiatłach od 17 - go ?

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

tylko nie kupuj jakis niebieskawych i pseudo xenonowych itp... w marketach jest tego mnustwo

No to mam nadzieje że się pomyliłem :-)

Ogólnie to i tak narzekałem na oświetlenie w samochodzie... nawet dziś miałem kupić żarówki nowe jakieś Philips +30% bo te chyba dobre prawda?

Będę kupował w Selgrosie, tam chyba coś znajde...

Mam jeszcze jeden problem... aktualne od lewego reflektora mam odpięty kabelek od pozycjonowania, gdy go podepne silniczek w kółko chodzi... czy to standardowa usterka?

Pozdrawiam

Opublikowano

No to mam nadzieje że się pomyliłem :-)

Ogólnie to i tak narzekałem na oświetlenie w samochodzie... nawet dziś miałem kupić żarówki nowe jakieś Philips +30% bo te chyba dobre prawda?

Będę kupował w Selgrosie, tam chyba coś znajde...

Mam jeszcze jeden problem... aktualne od lewego reflektora mam odpięty kabelek od pozycjonowania, gdy go podepne silniczek w kółko chodzi... czy to standardowa usterka?

Pozdrawiam

A co sądzicie o Tungsram H4 Megalight plus 60%?

Pozdrawiam

Opublikowano

No i jeszcze troszkę pomarudze... wg realoem to maja byc żarówki H1, tak? Czyli dobrze bo z tego co widze to H1 tańsze niż H4, H7... czym się różnią te różne H? To do różnych samochodów?

Pozdrawiam

Opublikowano

thungsram ok... ogolnie te zarowki + ileś tam mocy nie daja jakiejs rewelacji.... miałem helle + 30% nie pamietam, dobrze swieciła... ale i dość szybko sie spaliła...

kazda zarówka ma inne podłączenie, i inaczej jest zbudowana...

H1 to jednogoniskowa żarówka

H4 dwu - - - masz mijania i drogowe odrazu w niej... przewaznie starsze modele... np... polo , ibiza Uno.... wiekszosc aut z lat 90 sredniej klasy,

H7 nie wiem dokladnie ale przewaznie montuje sie w przeciwmglowe , a czasem w drogowe.....jednoogniskowa napewno....

Może to nie jest pro .. objasnienie...ale zarys jest

Opublikowano
poswiec 30min - wyczysc soczewki

+ kup zarowki philips rally 75W - efekty sa rewelacyjne 9 w stosunku do nakladu kosztow )

Hej :)

Kupiłem w selgrosie żarówki xenon effect; takie:

http://www.allegro.pl/item182175017_zarowki_xenon_h1_100w_super_cena_4_postoje_grati.html, tylko że nie mam gratis 4 pozycyjnych; za 24 zł brutto; ale za to bez kosztów przesyłki.

Reflektora nie przeczyściłem jeszcze, bo nie moglem odkręcić tych 3 śrób... muszę kiedyś wyjąć zbiornik od spryskiwaczy reflektorów i dobrać się tam.

Teraz mam z lewej strony xenon effect 100W, z drugiej strony stara zwykła... nie nie zwariowałem, tylko chciałem porównanie :-)

Ta xenon daje światło jakby bardziej rozproszone i faktycznie nie żółte. Ale jeszcze nie jeździłem poza miastem w nocy po zmianie żarówek więc ciężko powiedzieć... generalnie jest na pewno lepiej ale trudno żeby nie było jak zawsze nowa żarówka świeci lepiej.

Co do wyglądu lamp... to te xenon rzeczywiście daja takie światło jak z nowego reflektora, dużo ładniej to wygląda. Ciekaw jestem jaki to ma rzeczywisty pobór mocy bo jednak grzeje się bardziej... czy to nie zaszkodzi reflektorowi?

Nie wygląda to jednak zdecydowanie jak długie światła... zobaczymy jak umyje soczewki.

Czy to prawda że tego typu żarówki mają bardzo krótką żywotność?

Pozdrawiam

Opublikowano
Ojjj ... przeciez pisal Ci ktos zebys nie kupowal zadnych Zenow i innych tego typu wynalazkow :? One daja tylko biale swiatlo ale nie swieca tak jak powinny.
www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano
Ojjj ... przeciez pisal Ci ktos zebys nie kupowal zadnych Zenow i innych tego typu wynalazkow :? One daja tylko biale swiatlo ale nie swieca tak jak powinny.

Z jednej strony tak, ale przegrzebałem internet; byłem w Silesia City Center i tam te żarówki kosztowały 45 zł... wygląda na to że to taka dobra podróba Philips. Nie świecą na niebiesko, ale dają takie zimne światło... niewiem czy dobrze czy źle. Mi w mieście przy prędkościach 50-70km/h w nocy brakuje widoczności dziur (tzn. brakowało na nowych żarówkach nie wiem), choć widziałem drogę to nie widzałem dokladnie asfaltu jego nie równości mam nadzieje że będzie lepiej.

A to mnie zachęciło by to kupić:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=17477

Pytanie publiczne do Frank-a ;-) Zamontowałeś to może?

Ogólnie wydaje mi się że świecą jak zwykłe żarówki + jakby dodatkowy strumień światła rozproszonego na boki gratis.

Pozdrawiam

Opublikowano

moim zdaniem popelniles blad - te arowki to najgorsze co moze byc - wykonane bardzo kiepsko , przez co nie swieca tam gdzie powinny tylko na okolo - swiatlo jest rozproszone na wszystkie strony ( opieram sie na testach z auto bildu i kolega ma wlasnie takie w e30 :| )

podalem jakie zarowki sa godne polecenia - i sa sprawdzone ...

Opublikowano
100 watt :?: Hmm,efekt marny,ale za to jak pieknie wypalaja zlacza i przewody :D Michael,chcesz sobie polepszyc czy po...?.Przyloz sie lepiej do tych zardzewialych wkretow i wypucuj te soczewy!

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
100 watt :?: Hmm,efekt marny,ale za to jak pieknie wypalaja zlacza i przewody :D Michael,chcesz sobie polepszyc czy po...?.Przyloz sie lepiej do tych zardzewialych wkretow i wypucuj te soczewy!

Umyć muszę to nie ma wątpliwości.

A co do tych żarówek to pomierze je dzisiaj. Opór i prąd... chyba mogę odpiąć im "+" i połączyć z kabelkiem przez miernik? Nie rozwali mi miernika? ;-)

Na nich nie pisze jednoznacznie że mają pobór prądu 100W; można by powiedzieć że pisze że świecą jak 100W. Pewnie pobór prądu wyższy niż standardowa, ale kto wie czy 100W...

Pozdrawiam

Opublikowano
Pomierz sobie amperomierzem (podlacz w szereg z zarowka),i porownaj pobor normalnej i tej "Zenkowatej" :D . I jeszcze jedno!!-w deszczu nie da sie na nich jezdzic,nic nie widac!.Moja rada to wloz je na swiatla dlugie,na krotkie zwykle+mycie soczewek :) Jezeli one maja 100 watt to naprawde szkoda instalacji!!! Ladnie wygladaja,ale tylko jak ktos patrzy z przeciwka,w nocy i w deszcz meczysz wzrok jak ch...

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
prosisz o rade, koledzy ci sie staraja pomoc a ty sie upierasz. po prostu wyrzuc te zarowki albo oddaj komus kto ma wielki klosz (Audi, Scorpio itp). za kilka tygodni nie uratujesz juz reflektora (poszukaj na forum) i bedzie musial je wymienic. za duzo ciepla! kup drogie zarowki typu +50% (55W), ich zywotnosc jest krotsza ale daja dobre efekty. oraz po nty raz - umyj odblysniki..
Opublikowano
mam w dostawczaku zalozone - z lewej standardowa zarowke philips 55w a z prawej 100w - bo nie chce mi sie jej zmienic bo trzeba akumulator wybebeszac - i jakos nie widze wiekszej roznicy miedzy nimi

No Ty nie widzisz ale Twoja instalacja niedlugo zobaczy efekty :) Razem z zarowkami "swieca" tez przewody i wsuwki :mrgreen:,a w srodku reflektora mini grill :)

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

niestety - moj kuzyn jest elektronikiem i on montowal wczesniej te zarowki i przerobil instalacje pod nie - ale niestety mam za slaby alternator w dostawczaku ...

jak bedzie sie jezdzic caly rok na swiatlach ( od jutra :duh: :mad2: :duh: ) to moim zdaniem 2x100w z przodu bedzie za bardzo obciazac akumulator i uklad elektryczny ... a lampy beda sie wypalac - jak staniesz w korku - na polu 35 st , grzeje od asfaltu , grzeje silnik - i w refektorze jest wulkan...

Opublikowano
i przerobil instalacje pod nie

No w taki przypadku to mozna,ale co z temperatura wewnatrz reflektora? Moze maly wiatraczek by pomogl :mrgreen:

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

Dziwne...pytasz kolego o rade co i jak.... każdy CI radzi... sam pisałem abyś tylko nie kupował pseudo xenonów... ( przerabiałem to już sam... znajomi ... ) dają kiepskie światło ... inaczej rozpraszają... i topią wsuwki ... niszczą szkło reflektora i odbłyśnik...

A Ty i tak kupujesz ... one tylko mogą dawać ładniejsze światło... ( pociesze Cię... że przez jakiś miesiać , potem coraz bardziej przypominaja zwykłe żarówki ... a po dwóch trzech ... sie spalą ... )

Teraz gdy trzeba jeździć na światłach super wybór

Opublikowano
Michael ,no to przyznaj sie co dawali gratis do tych badziewnych zarowek :) ze je kupiles? A moze piekna hostessa Tobie je wcisnela!!?? :D

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]