Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
i plyty dlugo nie bedzie .do czerwca 2008 na pewno nie . moze w drugiej dekadzie cos bedzie wiadomo czy sa plany z mapa na PL - rozmawialem z ludzmi w bmw ktorzy ten temat sledza od kiedy E60 wyszla na rynek sprzedazy.
Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
Opublikowano (edytowane)

Znajomy zamówił kilka dni temu AUDI A6. Oczywiście samochód posiada płytę DVD z mapą europy i POLSKI !!!!!!!

A my na co mamy czekać ??

Przecież e60 jest produkowane od 2003 roku :( a mapy jak nie było tak nie ma. :mad2:

Edytowane przez tomek27
Opublikowano

Z dobrze poinformowanych ust ,uslyszalem ze niestety problem z mapa na dvd do e60 lezy po stronie BMW POLSKA, ktore niechce wylozyc forsy na zakup nowej bazy danych potrzebnej do stworzenia mapy europy wraz z POLSKA

:mad2:

Pozdrawjam

Opublikowano
Znajomy zamówił kilka dni temu AUDI A6. Oczywiście samochód posiada płytę DVD z mapą europy i POLSKI !!!!!!!

A my na co mamy czekać ??

Przecież e60 jest produkowane od 2003 roku :( a mapy jak nie było tak nie ma. :mad2:

1. Zamów sobie BMW E65 lub X3 i będziesz miał mapę "do ręki"

2. A zorientuj się do ilu Audi czy Mercedesów nie ma mapy PL (jest parę rodzai nawigacji do tych samochodów).

3. BMW E38 jest robiony od 1994r, a oficjalnie mapa jest do niego od konca zeszłego roku !! (nieoficjalnie od 2004r. ...), podobnie długo trzebabyło czekać do innych marek samochodów.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Z dobrze poinformowanych ust ,uslyszalem ze niestety problem z mapa na dvd do e60 lezy po stronie BMW POLSKA, ktore niechce wylozyc forsy na zakup nowej bazy danych potrzebnej do stworzenia mapy europy wraz z POLSKA

Pozdrawjam

nie wiesz jaka to moze byc orientacyjnie kwota? jesli by sie tym zajął to jest niesamowita kasa do zarobienia

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

2. A zorientuj się do ilu Audi czy Mercedesów nie ma mapy PL (jest parę rodzai nawigacji do tych samochodów).

3. BMW E38 jest robiony od 1994r, a oficjalnie mapa jest do niego od konca zeszłego roku !! (nieoficjalnie od 2004r. ...), podobnie długo trzebabyło czekać do innych marek samochodów.

1) Swoją drogą ciekawe dlaczego we flagowym modelu czyli e65 nie stosują systemu z BMW e60, e63 e90 i nowego X5 ??

2) Jeżeli chodzi o nowe Audi to jeżeli masz MMI DVD (Audi A6, A8, i Q7) to masz mapę polski. A w przypadku Mercedesa to: E-Klase (od03/2002),Maybach , S-Klasa (od 09/2003 do 09/2005) , SL-Klase (od EZ 07/2004) , SLK-klase (od EZ 03/2004) , CLS-Klase , CL-Klase (od 09/2003 do 09/2006) z systemem Command APS 7 też jest mapa polski !

To tylko fragment modeli. Zainteresowanych odsyłam do: http://navisystems.pl

A my, właściciele BMW z nawigacją Business i Professional możemy czekać w nieskończoność !! I nie dam się przekonać, bo wchodząc do salonu MERCEDESA czy AUDI i zamawiając konkurenta e60 czyli E klasę lub Audi A6 możemy wybrać sobie nawigację i mieć przy tym mapę polski !!

Opublikowano (edytowane)

Pozdrawjam

Te Twoje "dobrze poinformowane usta" opowiadają bzdury = baza danych czyli mapa Europy razem z Polską (od TeleAtlasa i Navteq'a") jest już dawno w posiadaniu BMW: patrz nawigację do aut od E46 do E53. Potrzeba tylko zmienić format plików... żadnych extra kosztów...

Pozdrawiam

Edytowane przez macznik
Opublikowano

1) Swoją drogą ciekawe dlaczego we flagowym modelu czyli e65 nie stosują systemu z BMW e60, e63 e90 i nowego X5 ??

2) Jeżeli chodzi o nowe Audi to jeżeli masz MMI DVD (Audi A6, A8, i Q7) to masz mapę polski. A w przypadku Mercedesa to: E-Klase (od03/2002),Maybach , S-Klasa (od 09/2003 do 09/2005) , SL-Klase (od EZ 07/2004) , SLK-klase (od EZ 03/2004) , CLS-Klase , CL-Klase (od 09/2003 do 09/2006) z systemem Command APS 7 też jest mapa polski !

To tylko fragment modeli. Zainteresowanych odsyłam do: http://navisystems.pl

A my, właściciele BMW z nawigacją Business i Professional możemy czekać w nieskończoność !! I nie dam się przekonać, bo wchodząc do salonu MERCEDESA czy AUDI i zamawiając konkurenta e60 czyli E klasę lub Audi A6 możemy wybrać sobie nawigację i mieć przy tym mapę polski !!

ad 1 Bo wyszła najwcześniej ze wszystkich nowych serii (koniec 2001), jeszcze ze starym systemem, nowa "7" będzie juz z nową navi.

ad 2 Nie pisz które modele mają PL, tylko które nie mają, a wiem, że takie są. Nie znam się dobrze na nawigacjach innych marek, ale z tego co wiem, to np, do MB serii R nie ma mapy PL ... Po za tym opierając się na Twojej liście mozna wywnioskować, że żaden MB przed nie 2002 nie ma mapy PL !!

Też mogę napisać, że do BMW E38, E39, E46, E65, E66, X3, X5 (E53), Z4 są mapy PL i nieźle brzmi ...

Nie ma sensu dyskutować co i jak - poprostu nie ma narazie i już, nic na to nie poradzimy. Napisałem już, że właściciel np. E38 kupionego w '94r. czekał na mapę PL przez 12lat, a właściciel E60 czeka jak narazie co najwyżej 4lata, więc nie marudzcie :mrgreen: . Ja tylko staram się przekazać, że podobne braki mapy PL są też w innych markach, a nie tylko BMW jest "zacofany".

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

no tak, ale mysle ze sprzedaz aut wyposazonych w nawigacje w kraju, gdzie nie ma mapy - a wiadomo ze taka navi kosztuje. BMW troszeczke jednak przesadza, czy to jest az tak duzy koszt zeby przygotowac mape do nowego systemu??? Przeciez to nie PRL, ludzie mają juz kase i sa gotowi placic po kilkaset zlotych za mapy, o ile tylko by byly.

a jesli chodzi o mercedesa to dobrze wnioskujesz ze od 2001 roku nie ma mapy Polski, ale o ile sie nie myle to Mercedes przed 2001rokiem WCALE NIE MIAL NAWIGACJI :)))) tak mi sie zdaje bo nigdy nie widzialem, a patrze teraz w allegro to wszystkie co maja nawigacje, jest nie fabryczna

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

Najwczesniejsze MB jakie znalazłem z navi z 1998, czyli sporo za murzynami :mrgreen:

Można kupować samochód bez nawigacji :) - będzie taniej.

Ten sam problem jest np w Rosji, a tam BMW jest znacznie więcej sprzedawanych niz w PL.

Rozumiem rozgoryczenie właścicieli E60, E90 itd itd, ale częściowo bronię BMW, bo :

- nie tylko oni nie mają map (także inne marki samochodów)

- jakby to było takie proste, to by te mapy były, ale wygląda, że są jakieś problemy (prawne, finansowe, licencyjne lub inne ...)

Mnie się coś wydaje, że weszli w system niekompatybilny z innymi (bo tak jest) i mają problem w wyegzekwowaniu map na nowe rejony ... Od początku tego systemu nie został dołączony żaden nowy kraj do tych map, to też daje do myślenia ...

Stronka

Opublikowano

Tak, ale ja to rozumiem w ten sposob (moze sie myle):

Cyfowe mapy Polski są, to jest sprawa bezdyskusyjan - czy to mniej dokładne mapy które mamy w E39, czy te bardzo dokładne z nawigacji typu Tomtom i innych.

Czyli idąc po kolei. Kupujemy cyfrową mapę (ktoś ją przygotował więc darmo nie odda, to oczywiste) mape dajemy ludziom którzy projektowali / przekształcali inne mapy na system który jest w navi E60, i tak samo jak z cyfrowej mapy europy powstala plytka do E60, dokladnie tym samym torem może powstać mapa Polski do E60. Nie wierze w to żeby żadna firma w Polsce nie miała na sprzedaż cyfrowej mapy Polski, a nawet gdyby, BMW ma taką mapę tylko z przed 2 lat i niezbyt dokładną, ale nie szkodzi.

Zreszta zastanawiam się ciągle co ma do tego BMW Polska, a nawet Niemcy. Przeciez taka firma jak Navteq czy Dayton wypuszcza mapy do wielu aut. Czemu oni jeszcze takiej nie zrobili? Być może BMW nie chce ujawnić w jaki sposób czytnik E60 czyta te mapy?

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

Można długo dyskutować :) ...

Idąc Twoim rozumowaniem może być tak, że przekształcana mapa na E60 była z takich danych, których nie ma na Polskę - formatów danych może być wiele i trzeba opracować dopiero konwerter.

Może być tak, że firmy posiadające możliwość sprzedaży danych dot. mapy PL nie chcą tego sprzedać lub np. zabrania im to prawo (?!)

Dokładnie - BMW może mieć niewiele do powiedzenia.

Nie powiem dużo nt nowych systemów navi w BMW, bo się nimi nie zajmuje. Podejżewam, że jest to specyficzny system i nikomu się nie opłaca szczególnie spieszyć z takimi mapami, jak ich sprzeda np. kilkaset czy kilka tys. szt.

Stronka

Opublikowano

ciekaw jestem jak to wlasnie wyglada od strony jakis licencji. No bo np. ja moglbym odkupic od jakiejs firmy cyfrowa mape Polski, zatrudnic sztab informatyków zeby mi to przekonwertowali na system ktory jest w E60 i wypuscilbym to na rynek. Chyba BMW nie ma nic do powiedzenia na ten temat co kto wklada w swoj czytnik w aucie. Mysle ze firmy takie jak Dayton i Navteq nie maja nic wspolnego z BMW ani nie sa od nich zalezne. Ciekawe jakie sa tego koszty, tak sobie liczylem (oczywiscie hipotetycznie, nie mam pojecia jakiego rzedu sa to pieniadze)

50.000zł -kupno cyfrowej mapy od jakiejs firmy ktora sie tym zajmuje:

30.000zł - dla informatyków

20.000zł - na reklame

20.000zł - jakies legalizacje, łapówki itp ;)

-------------

100.000zł

gdyby sprzedawać płyte po 500zł - myśle ze za taka kwote posiadacze E60 nie pchaliby sie po piraty, nie wiem niestety ilu by bylo chetnych, ale mysle ze 1000 osób w Polsce conajmnie, no i pare sztuk napewno poszloby na europe, bo slyszalem ze oni tez chcieliby taka mape Polski gdyz czasem tu przyjezdzaja.

mamy 500.000zł - 100.000zł = 400.000zł - 19%= 324.000zł

a ile osob bym przy tym uszczesliwil :)

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

Kolega "orkwisz" ma rację pisząc że BMW nie ma nic do powiedzenia co wkładamy do swojego auta = możemy zamontować inną nawigację (np. z TomTomem), możemy wywalić fabryczne radio i wsadzić jakiekolwiek, nawet wolno nam zmienić felgi...)))

A co do map: mapy Polski kupione przez BMW od TeleAtlasa i przystosowane do czytników MK1 - MK4 już są już własnością tej samochodowej firmy !!! I to oni właśnie (ci z najwyższego piętra z tego budynku w Monachium) zadecydowali że na taką rozkosz właściciele E60 muszą troszeczkę poczekać... Podobnie było z muzyką - do 2006 roku (!!!) BMW produkowało auta z kasetowym odtwarzaczem (jak w Murzynii)......

%5B640%3A203%5Dhttp%3A//img100.imageshack.us/img100/6826/contentus8.jpg

Opublikowano

Albo wziąć się za TO od tyłu = mamy przecież płytę z mapą Polski i np. Czech do E39, i mamy też płytę z mapą Czech do E60. Jakiś mądrala z informatyki (bardzo mądry musiałby być) pewnie rozprawiczyłby te pliki i skonwertowałby i dopisałby by i tak dalej... Oczywiście byłoby to ewidentne naruszenie praw autorskich i piractwo pierwszego stopnia, ale taki gościu zanim by go zamknęli zarobiłby kupę forsy...

Takie moje czysto teoretyczne dywagacje bo piractwem wszyscy się brzydzimy i takiej płyty nikt z nas do ręki by nie wziął......... :nienie:

Opublikowano
raczej wątpie by mape polski odsprzedali za 50 tyś zł w końcu kreślenie takiej mapy przez daną firme zajmuje znaczny okres czasu nie mówiąc o nakładach wiec 50 tys wykupić licencje dla mnie to nie realne. Wydaje mi się ze tutaj idą juz kwoty w milionach za takie mapy
Opublikowano
raczej wątpie by mape polski odsprzedali za 50 tyś zł w końcu kreślenie takiej mapy przez daną firme zajmuje znaczny okres czasu nie mówiąc o nakładach wiec 50 tys wykupić licencje dla mnie to nie realne. Wydaje mi się ze tutaj idą juz kwoty w milionach za takie mapy

ale nie mowie zeby roblii dla mnie mape na dzien 8.12.2007, nawet niech odsprzedadza najnowsza z e39, czyli jakis 2005 rok

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

a ja mysle, ze w bmw oszczedzaja kase,przeciez wymaga to inwestycji.

Albo, jak w kazdej duzej firmie, jest klopot z przeplywem informacji, wystarczy, ze jeden osiol zleje sprawe a cala firma mysli, ze to sie nie da zrobic :norty:

Osobiscie, gdybym kupowal nowe auto i zaplacilbym za nawigacje extra, to w zaistnialej sytuacji - brak mapy - zarzadalbym zwrotu kasy za opcje "nawigacja"

Opublikowano
Witam

i stało się:) po E46 i miłych wspomnieniach zakupiłem E60:) tylko potrzebuje płyte do navi na PL. wie ktoś czywogole jest coś takowego? Pozdrawiam

w serwisie mapa /plyta/do navi 2007/2008r. .....700zl. :norty: