Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

przeszukałem całe forum na temat alarmów i niestety nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania.

Najważniejszym z nich jest jaki alarm a dokładniej jakiej firmy kupić. Na Allegro jest cała masa chińszczyzny i czytając wcześniejsze tematy uznałem, że kupię polski alarm. Wyboru dużego nie ma: Exus V10, Proxima BP, Seo Perfect (2 ostatnie wykorzstują fabryczny pilot). Poniżej podaję linki:

http://www.altad.com.pl/index.php?product_id=187

http://www.amt-http://www.conda.pl/product.php?id=181&k=4&pk=1&ppk=0

http://www.rarr.pl/alarmy_auto_seoperf.htm

Exus w cenie ~ 200, dwa pozostałe ~ 250 + oczywiście montaż.

Nieposiadam w swoim aucie alarmu (nielicząc fabrycznego immobilaizera) więc założenie dobrego alarmu stało sie dla mnie priorytetem. Moja wiedza w tej dziedzinie nie jest zadowalająca więc proszę was o radę. Cena jest podobna więc pozostaje kwestia który lepszy ?? :?:

1. Z wcześniejszej lektury postanowiłem, że zamontuje osobno ukryty wyłącznik zapłonu lub pompy paliwa. Co lepsze ?? :?:

2. Pytałem się znajomego elektryka czy mogę zrobić domykanie szyb z pilota i otrzymałem negatywną odpowiedz. Widziałem jednak, że z powodzeniem niektorzy forumowicz zakładali to w swoich BMW. Więc jak to jest? Dodam, że mam domykanie szyb w kluczyku i oczywiście chciałbym mięć tą funkcję również w pilocie. :?:

3. Na jakiej zasadzie działają czujniki wstrząsowe bo widziałem, że takie są montowane w tych alarmach (może się mylę) W poprzednim moim aucie alarm sam załanczał się przy większych podmuchach wiatru co było już irytujące. :?:

4. Do standardowej syreny chciałem podłączyć takie oto 2 syreny w środku

http://www.allegro.pl/item165169390__mt_syr_piezzo_nikt_nie_wytrzyma_tego_pisku_.html

Jedną z przodu auta a drugą z tyłu. Dobre rozwiązanie ?? :?:

5. Co to jest Prealarm? Czy to jest oparte na czujnikach zbliżeniowych? :?:

6. Wyczytałem także, że można zrobić coś takiego jak zamiana pin-ów we wtyczce oraz w kompueterze. Czy po takiej zmianie będzie można podłączyć tester diagnostyczny w celu identyfkacji i wykasowania ew. błędów? :?:

7. Czy zna ktoś dobrego elektryka lub firmę w rejonie Kalisza lub Ostrowa Wielkpolskiego która założy profesjonalnie alarm w rozsądnej dla mnie cenie tj. ~ 200 zł. :?:

Przepraszam za tyle pytań, ale uzyskując na nie odpowiedzi w jednym temacie mam nadzieję, że rozwiąża nie tylko moje problemy oraz wątpliwości ale także innych forumowiczów :modlitwa:

Pozdrawiam

Edytowane przez kris_tian
Opublikowano

witaj :)

zaczne od odpowiedzi na kilka twoich pytan :D

co do funkcji comfort - domykanie szyb - nie trzeba nic wiecej np exus v10 ma dodatkowy kabel do sterowania modulem comfort wiec da sie :)

czujnik wstrzasowy dokladnie nie wiem jak dziala ale jest mozliwosc regulacji czulosci - wiem bo mi tez auto wylo co chwila ;D

co do czujnikow zblizeniowych to w standardzie nie maja ich alarmy - takie czujniki to czujniki mikrofalowe - ~30 pln

Syreny piezzo :D:D dobry pomysl ale uwazaj zebys nie siedzial w aucie jak ci sie to wlaczy bo.... fajny efekt ;d gwarantowany :)

Prealarm to taki krotki "przedalarm" takie ostrzeżenie dla ktosia koło auta ze kilka sekund wyje - oparte na wszystkich czujnikach alarmu

co do firmy montujacej :) http://exus.pl/sale,,all

Ja mam u siebie w buni V10 EXUS -a i jest giiicior :) u ojca V3100 i tez smiga wsjo ok :)

Opublikowano
witam. mam pytanie. A czy syreny alarmowe mają wlasne zasilanie (nadal pracują w momencie odcięcia ich zasilania) ?? ktore firmy (wiekszość) oferuja takie rozwiązanie?? pozdro 600V
Opublikowano

Moze zastanów sie nad alarmem bezpilotowym-bedzie działał z Twoim kluczykiem nie potrzebujesz dodakowego pilota np SEO PERFEKT.Co do wyboru alarmu pamiętaj ze to tylko tzw. wyjec nie zbiezpieczy Twojej buni przed cudzymi łapami.Warto załozyc odcięcie zapłonu na magens lub dotyk.Uwazam ze swietnym zabezpieczeniem jest cos takiego

http://moto.allegro.pl/item184451749_kd_2006_bsi_immobiliser_bezobslugowy_.html

ma dwie wazne funkcje działa jak imobilaizer i ma funkcje antyporwania.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie szukałem czegoś takiego jak Seo Perfect lub Proxima BP czyli alarmy używające fabrycznych pilotów. Czy może powiedzieć ktoś coś więcej na temat alarmu Seo ?? Jakie posiada funkcje ??

Myslałem o podłączeniu do Seo Perfect następujących czujników:

- standardowo czujnik ultradźwiękowy (jak działa?)

- czujnik mikrofalowy do dodatkowej syreny bo wyczytałem że Seo Perfect nie posiada standardowo funkcji Prealarmu

- czujnik wstrząsowy

- czujnik położenia (przodu względem tyłu auta)

Co myślicie o tych czujnikach, a może założyć inne ?? Gdzie można kupić dobre czujniki? www.conda.pl ??

Od którego roku BMW montowało magistrale CAN :?:

Liczę na waszą pomoc :modlitwa:

Edytowane przez kris_tian
Opublikowano

czujniki ultradzwiekowe - na ogol dwa mikrofony wysylaja ultradzwieki wewnatrz kabiny pojazdu - kiedy cos zakloci ich przebieg powoduje to alarm...

co do magistrali CAN niektore bunie juz od 1999 (jak sie nie myle... ale niektore auta nowe nawet teraz nie maja CAN)

SEO i Proxima - czekaja na sygnal z seryjnego centralnego zamka i wtedy sie rozbrajaja. - nie maja nic wspolnego z magistrala CAN

jak chcesz cos z CAN-em to moze byc to TYTAN - kosztuje okolo 500 - 600 pln

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Właśnie szukałem czegoś takiego jak Seo Perfect lub Proxima BP czyli alarmy używające fabrycznych pilotów. Czy może powiedzieć ktoś coś więcej na temat alarmu Seo ?? Jakie posiada funkcje ??

Myslałem o podłączeniu do Seo Perfect następujących czujników:

- standardowo czujnik ultradźwiękowy (jak działa?)

- czujnik mikrofalowy do dodatkowej syreny bo wyczytałem że Seo Perfect nie posiada standardowo funkcji Prealarmu

- czujnik wstrząsowy

- czujnik położenia (przodu względem tyłu auta)

Co myślicie o tych czujnikach, a może założyć inne ?? Gdzie można kupić dobre czujniki? www.conda.pl ??

Od którego roku BMW montowało magistrale CAN :?:

Liczę na waszą pomoc :modlitwa:

najwiecej info na interesujacy ciebie temat uzyskasz na forum elektroda, ja zanim cos kupie/zamontuje w samochodzie robie cos dokladne analizy :) z mojej wynikalo, ze obecnie seo perfect do e39 bedzie najlepszy, nie zamierzam sie z nikim na ten temat wdawac w dyskusje, bo nie jestem elektronikiem, czy kims ktos smiga bigle w temacie...

wielu znawcow tematu polecalo ten alarm i ja jego tez polecam - pomysl moze dodatkowo o dialerze gsm, bedzie cie informowal smsem o wlaczeniu alarmu (niestety rowniez w razie falszywych alarmow, kilka siwych wlosow moze przybyc :) ), ale bedziesz mogl np. wylaczyc smsem zaplon lub wlaczyc syrene, kiedy ktos bunia odjedzie...

tak jak ktos napisal, alarm to wyjec, srednie zabezpieczenie przeciwko komus kto poluje na Twoja fure

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1